Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN

Lindsey Vonn vann – men Goggia fick fira

Publicerad

Lindsey Vonn vann störtloppet - men förlorade cupsegern till italienskan Sofia Goggia. 

Nu har den amerikanska stjärnan bara fyra segrar upp till Ingemar Stenmarks rekord. 

– Jag närmare mig äntligen Ingemar och jag har en chans till i morgon, säger Vonn.

Lindsey Vonn firade onsdagens störtloppsseger med härliga glädjescener i målfållan. Sedan satte hon sig ned, tittade in i kameran, och höll upp tre fingrar i luften. 

Det var nämligen med minsta möjliga marginal som den amerikanska fartdrottningen missade segern i den totala störtloppscupen. Italienskan Sofia Goggia, som vann OS-guld i Pyeongchang, slutade nämligen tvåa i Åre och säkrade därmed cupsegern med tre poäng.  

Lindsey Vonn var dock inte allt för besviken:

– Jag har vunnit världscuper tidigare med några poäng så det jämnar ut sig, säger hon.

"Farfar hade varit stolt"

Sedan berättade Vonn om säsongen som har varit känslomässigt på flera sätt. 33-åringen har totalt vunnit fem världscuper under säsongen, men även kraschat allvarligt och förlorat sin farfar. 

– Jag har kämpat väldigt hårt den här säsongen och är stolt över min prestation. Det var svårt att komma tillbaka från kraschen i Lake Louise, det har påverkat mitt knä mycket mer än vad jag har visat men jag kämpade tillbaka och gav aldrig upp. Jag tror att min farfar, av alla saker den här säsongen, nog hade varit mest stolt över det.  

– Så att "bara" vinna i dag var fantastiskt. 

Närmar sig Stenmark

Segern i Åre är Lindsey Vonns 43:e störtloppsseger och 82:a totalt. Fyra segrar skiljer nu Vonn och Ingemar Stenmark åt. 

– Jag är fokuserad på att vinna och känner att förhoppningsvis kan jag slå rekordet om jag fortsätter fokusera på skidåkningen. Jag har kommit närmre och närmre Ingemar och jag har en chans till i torsdagens super G. Det är mitt stora mål nu innan jag avslutar karriären att slå Stenmarks rekord, säger Vonn.

Sofia Goggia slutade tvåa, sex hundradelar bakom Vonn i onsdagens störtlopp. Det brydde hon sig inte märkvärt om. Istället njöt hon av segern i cupen:

– Det är verkligen en fantastisk dag för mig, att ha vunnit min första titel. Det är detta som räknas, säger Goggia som slutade tvåa i störtloppscupen i fjol. 

Feuz tog hem herrarnas cup

I herrarnas störtlopp blev det delad seger mellan de båda österrikiska landsmännen Matthias Mayer och Vincent Kriechmayr. 

– Jag är väldigt stolt att få dela förstaplatsen med honom. Det har aldrig hänt innan och är väldigt häftigt. Vi behöver den här segern för Österrikes lag, säger Kriechmayr.

Störtloppscupen vann Beat Feuz som slutade trea i världscupsfinalen i Åre. 

– Det var naturligtvis nervöst, jag kunde som sämst vara sjua för att säkra titeln, så det känns otroligt. Jag har varit nära tidigare men har nu äntligen vunnit cupen, säger Feuz. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag