Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindsey Vonn rörd av Heddas, 14, hälsning

Lindsey Vonn får se Heddas videohälsning.
Foto: Philip Gadd/Team Hedda
I höstas fick Hedda och hennes familj träffa Lindsey Vonn och hela amerikanska skidlandslaget.
Foto: Team Hedda/Facebook
Hedda och Lindsey.
Foto: Team Hedda/Facebook
Hedda Sivertsson.
Foto: Team Hedda/Facebook
Hedda Sivertsson.
Foto: Team Hedda/Facebook

CORTINA. När Lindsey Vonn får se cancersjuka Hedda har hon svårt att hålla känslorna tillbaka.

Genom en videohälsning tackar den svenska 14-åringen för stödet hon får under sin behandling.

– Åh, Hedda. Hon är en lika stor inspirationskälla för mig som jag är för henne, säger Lindsey Vonn.

I februari 2016 träffades de för första gången, Hedda Sivertsson och Lindsey Vonn. Skidstjärnan bjöds in till ett event för Hedda med skidklubben – och 14-åriga Hedda fick möjlighet att möta sin idol.

Det blev starten på en varm relation de båda skidåkarna emellan.

I höstas åkte de skidor ihop under en resa till Copper Mountain i Colorado, där Hedda med familj fick träffa Vonn och hela det amerikanska skidlandslaget.

I höstas fick Hedda och hennes familj träffa Lindsey Vonn och hela amerikanska skidlandslaget.
Foto: Team Hedda/Facebook

"Jag är tacksam"

När SPORT-Expressen möter Lindsey Vonn i Cortina berättar hon om sitt första möte med svenska Hedda, och vad den unga skidåkaren betyder för henne.

– Hedda är en inspirerande ung tjej som kämpar mot cancer. Jag är tacksam för att jag kom i kontakt med henne, säger Lindsey Vonn.

Hedda drabbades av cancer sommaren 2015 och har sedan dess opererats och genomgått strålbehandling. Inför skidresan till Colorado fick Hedda och hennes familj positiva besked från läkarna, som menade att Hedda var på bättringsvägen.

Men i julas försämrades hennes tillstånd och Hedda tvingades genomgå ännu en operation.

– De trodde hon var på väg att bli bättre men när de kom tillbaka från resan till Colorado, där jag träffade henne, mådde hon inte så bra, säger Lindsey Vonn.

Hedda och Lindsey.
Foto: Team Hedda/Facebook

Talangfull utförsåkare

Hedda är född i Sverige men flyttade till USA som tvååring då hennes föräldrar Camilla och Per Sivertsson fick arbete i landet.

Skidåkningen blev snabbt ett familjenöje och Hedda visade sig ha talang för utförsåkningen. Innan sjukdomen tävlade Hedda för Mountain Creek’s Skylands Ski Club. Nu blir besöken i backen mer sporadiska.

Höstens skidresa till Colorado betydde därför extra mycket för Hedda.

– Det betydde så mycket för Hedda, som var väldigt dålig då. Mötet med Lindsey Vonn och de andra i landslaget var livsavgörande för henne. Alla var så trevliga och jordnära och det var en sådan otrolig kraft för Hedda, säger mamman Camilla Sivertsson.

– Hedda grät av lycka när hon skulle träffa Lindsey. Hon hade svårt att hålla ihop det, men det gick så bra. De älskar hundar bägge två, och så skidåkningen då, så de pratade på, säger Camilla.

I början av december firade Hedda sin 14-årsdag på sjukhuset i Morristown. Familj och vänner fanns då på plats. Och Lindsey Vonn skickade en videohälsning till Hedda:

– Jag hoppas du mår bättre och hade ett fantastiskt party. Jag vill bara att du ska veta att jag tänker på dig och hoppas att du är tillbaka på skidorna snart. Förbli stark och ge aldrig upp, sa Vonn.

Lindsey Vonn fick en videohälsning av Hedda.

Tillbaka i hemmet

Nu är Hedda Sivertsson tillbaka i hemmet i Morristown. Och hon vill passa på att tacka Lindsey Vonn för stödet hon har fått av den alpina stjärnan de senaste månaderna. I en videohälsning som SPORT-Expressen visar upp för Lindsey Vonn berättar Hedda också om hur imponerad hon är över Vonns snabba comeback:

– Du har visat mig hur snabb en återhämtning kan vara, din återhämtning var fantastisk. Jag hoppas kunna återhämta mig snart jag med, säger Hedda som avslutar hälsningen med att berätta för Vonn att hon älskar henne.

När Lindsey Vonn får ser Hedda på skärmen utbrister hon:

– Åh, Hedda. Hon är så söt.

Lindsey Vonn blir rörd av att se Hedda, som har på sig landslagsmössan hon fått av skidstjärnan.

– Hon är en kämpe. Jag ska höra av mig till henne snart igen. Hon är ett väldigt speciellt barn, säger Vonn.

Hedda Sivertsson.
Foto: Team Hedda/Facebook

Vill hjälpa och inspirera

För två år sedan startade alpinstjärnan "Lindsey Vonn foundation". Hon brinner för frågor som rör barn och idrott och vill gärna hjälpa unga tjejer att utvecklas och kunna uppfylla sina drömmar.

– Vårt mål är att inspirera unga tjejer. Jag är stolt över det vi gör. Och jag tycker att vi har lyckats nå ut till många barn, inspirerat dem och hjälpa dem att nå sina drömmar. Vi har fått en bra start och kan förhoppningsvis hjälpa många fler barn i framtiden.

Vad ger projektet dig?

– Barnen inspirerar mig lika mycket som jag förhoppningsvis inspirerar dem. När man ser ett lyckligt barn som bara är upphetsat över att få träffa mig gör det allting värt det. Det är en av de största saker man kan få. Att vara en idrottare är en underbar möjlighet, man har en chans att positivt påverka människor.

Lindsey Vonn tänker tillbaka på videohälsningen från Hedda, som hon nyss har sett:

– När man får se det här så är det värt allt.

Hedda Sivertsson.
Foto: Team Hedda/Facebook

Och för Hedda Sivertsson fortsätter kampen.

– Vi har precis kommit hem från en längre tid på sjukhuset och det är omtumlande. Hedda har en tuff resa framför sig. Hon genomgår nu cellgiftsbehandlingar i olika omgångar. Vi har precis fått resultaten från den första omgången och de var bra, säger mamma Camilla.

Hedda har för närvarande ingen känsel under midjan.

– Hon har sagt att om hon inte får tillbaka sina ben så ska hon vinna guld i Paralympics, säger Camilla.


Följ Team Hedda här: www.facebook.com/teamhedda/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.