Lindsey Vonn i tårar efter orden om sin mamma

Vonn under ceremonin.
Foto: Skärmdump / AP
Lindsey Vonn.
Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/IBL

Lindsey Vonn valdes under natten till lördagen in i den amerikanska olympiska kommitténs ”hall of fame”.

Väl där höll alpinstjärnan ett känslosamt tal där hon inte lyckades hålla tillbaka tårarna.

– Framför allt så vill jag dedikera det här till min mamma. Hon går sin egen kamp med ALS just nu, sade Vonn.

Den amerikanska skidstjärnan Lindsey Vonn har en lång och framgångsrik karriär bakom sig.

Under sin alpina karriär, vilken hon avslutade 2019, tog amerikanskan totalt 11 OS- och VM-medaljer. Inklusive tre guld.

Nu har hon, tillsammans med simmaren Michael Phelps, valts in i amerikanska ”hall of fame” för olympiska och paralympiska idrottare.

Under ceremonin som gick av stapeln natten till lördag svensk tid höll hon också ett tal. Väl där brast 37-åringen ut i tårar efter att ha hyllat sin ALS-sjuka mamma.

– Jag vill dedikera det faktum att jag blivit invald till alla som hjälpt mig hit. Till mitt team, som stått med mig genom vått och torrt. Till min familj som offrat så mycket utan att tveka. Men framför allt så vill jag dedikera det här till min mamma, sade Vonn och brast ut i tårar.

”Använd er plattform för något gott”

Hon fortsatte sedan:

– Hon går sin egen kamp med ALS just nu. Hon lärde mig massor om styrka och pondus. Det är också tack vare henne som jag kunnat ta mig över hinder som kommit mot mig, tack mamma.

Minnesota-bördiga Vonn avslutade sedan med att skicka med lyssnarna en uppmaning. Detta med tanke på de kontroversiella abortlagarna i USA.

– Jag vill uppmuntra de tidigare, nuvarande och framtida olympierna och paralympierna att föra den olympiska och paralympiska andan vidare. Genom att använda er plattform för något gott.

– Det är många före mig som visat att bra saker kan åstadkommas på fler sätt än att vinna medaljer. I världen vi lever i nu så är det extra viktigt.

Bland de överiga som valdes in under 2022 års ceremoni återfanns Michelle Kwan, Mia Hamm, Billie Jean King, Roger Kingdom, Natalie Coughlin, Muffy Davis, David Kiley, Trischa Zorn-Hudson och Gretchen Fraser.Tidigare: Vonn avslutade karriären med brons och hyllade Stenmark

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.