Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet inför OS i Peking: ”Läskigt”

Jens Burman: "Det har jag aldrig varit med om"
Snöbrist väntar under OS.
Foto: TINGSHU WANG / REUTERS BILDBYRÅN
185 miljoner liter vatten ska åtgärda problemet.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Charlotte Kalla.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Mikaela Shiffrin.
Foto: GEPA PICTURES/ M. ENGELBRECHT / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

IOK har lovat att OS i Peking ska bli ”klimatneutralt”.

Samtidigt hotas tävlingarna av akut snöbrist.

185 miljoner liter (!) vatten väntas gå åt för att tillverka all konstsnö som behövs.

– Det är läskigt att se det hända, säger guldmedaljören i snowboard Red Gerard till Bloomberg

Yanqing ligger ett par mil nordväst om Peking. Distriktet är känt för att en del av kinesiska muren går där - och för sina berg.

Det är också i bergen i Yanqing de alpina tävlingarna i OS 2022 kommer att avgöras.

Men det finns ett problem: snön, eller snarare bristen på den. 

Under första kvartalet 2021 snöade det mer i London, Paris och Madrid än på den blivande OS-arenan som bara uppmätte två centimeter snö, skriver The Guardian

IOK varnade för snöbristen i såväl Yanqing som Zhangjiakou, där bland annat Charlotte Kalla, Therese Johaug och Frida Karlsson ska slåss om medaljerna i längdåkning, redan när spelens värdstad skulle utses 2015.

”Det är minimalt med årligt snöfall och spelen skulle behöva förlita sig helt på konstgjord snö”, konstaterade IOK då. 

Och så kommer det att bli. Enligt The Guardian väntas arrangören att behöva använda 185 miljoner liter vatten för att producera konstsnö till alla tävlingar. Samtidigt är Pekings vattenresurser skrala, men arrangören menar att lagren ska räcka för hela mästerskapet.

Ilskan mot OS: ”Meningslöst”

Enligt IOK ska OS i Peking vara neutralt när det kommer till koldioxidutsläpp. 

De enorma resurserna som krävs för att producera all konstsnö har gjort att allt fler reser frågetecken kring mästerskapets klimatpåverkan. 

– Det här kan bli de minst hållbara vinterspelen som någonsin har arrangerats. Det här är berg som inte har någon naturlig snö, säger Carmen de Jong, geograf på Strasbourgs universitet. 

OS-arrangören meddelade i fjol att man tänker följa FN:s hållbarhetsmål ”Agenda 2030”. Målet antogs av FN 2015 och säger att en miljömässigt hållbar utveckling i all världens länder och ska vara uppnådda 2030. 

Kritikerna mot OS i Peking menar att klimatmålen från ”Agenda 2030” inte är förenliga med att använda 185 miljoner liter vatten för att framställa konstsnö för ett mästerskap på drygt två veckor.

– OS 2022 visar tydligt hur missbrukat och värdelös begreppet ”hållbarhet” verkligen är. Det används för vad folk vill att det ska och har blivit meningslöst. Det är tydligt att pengar, makt och politik gått samman och gett OS till ett område utan snö, säger Richard Butler, professor i turism vid Strathclydes universitet. 

Atleternas oro inför vinter-OS

Red Gerard vann OS-guld i slopestyle i Pyeongchang för snart fyra år sedan. Han har följt utvecklingen inför spelen i Peking med oro.

– Det är läskigt att se det hända. Det är helt klart en resa i hur klimatförändringarna ser ut

Skidskytten Susan Dunklee delar oron för klimatförändringarna och dess påverkan på sporten. 

– Arenorna vi tävlar på kan ordna snö och göra så att vi elitidrottare kan tävla. Men som en snöälskare är jag orolig eftersom jag vill se snö på ställen där vanliga människor historiskt sett har kunnat åka skidor, säger hon till Bloomberg. 

Jens Burman tror på succé i OS

Gracenote tippar noll svenska herrmedaljer i OS – Jens Burman tror på succé

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.