Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungens råd till Victoria: ”Pusha inte för mycket”

Kungen och drottningen - ett vanligt inslag när det är mästerskap. Foto: GOUHIER-GUIBBAUD-JMP / ABACA/EYEWITNESS PICTURES EYEWITNESS PICTURES SWED
Kungen med damlandslaget i fotboll under Rio-OS för snart tre år sedan. Foto: SVEN LINDWALL
Kungaparet och Anja Pärson efter OS-silvret i storslalom 2002. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: TONI SICA / TT NYHETSBYRÅN
Kronprisessan Victoria och prinsessan Estelle. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

ÅRE. Kärlek uppstod under OS i München, spelen som skakades av ett dödligt terrordåd. 

SportExpressen har träffat det svenska kungaparet för ett samtal om mobbning, barnens idrottskarriärer och livet i skuggan av rampljuset. 

– När jag besöker olika idrottsevenemang är det alltid sporten som är huvudföremålet, inte jag själv som det oftast råkar vara i andra sammanhang, säger Kung Carl XVI Gustaf.

Det finns en rad klassiska svenska idrottsögonblick, med en gemensam nämnare. När det vankas svenska OS- och VM-medaljer sitter det svenska kungaparet oftast på läktaren. 

Och det finns tillfällen som sticker ut. För idrottspubliken har en bild etsat sig fast lite extra. Den då kungen vrålar högt under kvartsfinalen mot Danmark på OS i London 2012. 

– Just det, säger drottning Silvia och för händerna mot öronen för att demonstrera hur fransyskan Maryvonne Brihault på raden framför agerade när Carl XVI Gustaf tog i för sig själv och sitt fosterland. 

Även kungen minns handbollsmatchen, och segern som ledde hela vägen till ett OS-silver. 

– Man måste hjälpa till, man kan inte påverka så mycket, men man är inte där för att sitta och vara overksam, säger han. 

 

Fotografering under OS i Peking 2008. Foto: MIKAEL SJÖBERG

 

”Tittade på mig med kikare”

SportExpressen träffar kungaparet under alpina VM i Åre för en exklusiv intervju om familjens idrottsintresse. 

Med Åresjön i bakgrunden berättar drottningen hur allt började, på OS i München 1972. 

– Jag kände mig observerad, när jag vände på mig var det en person som tittade på mig med kikare, det var från en och en halv meters avstånd, säger Silvia och skrattar.

– Jag råkade träffa drottningen där, så det blev alldeles speciellt, säger kungen.  

– Sedan ska vi inte glömma den tråkiga händelsen som hände. 

Under samma spel, där Silvia arbetade som värdinna, stormade medlemmar ur terrorgruppen Svarta September in i OS-byn och tog den israeliska truppen som gisslan. Elva israeliska idrottsmän och en tysk polis dödades i dådet. 

– Det var ganska dramatiskt innan man visste vart det skulle sluta och vilket håll det skulle gå. Många sa att det kanske var slutet på stora idrottsevenemang, säger kungen och knackar tre gånger i bordet. 

– Men idrotten är starkare än terrorister.   

 

Kungen och drottningen under OS i Los Angeles 1984.

 

Kungen om idrotten: ”Mer prestigelöst”

Sedan kärleksmötet i München har kungaparet dykt upp på ett flertal mästerskap tillsammans. Och det är inte bara för syns skull de väljer att representera Sverige vid olympiska spel och världsmästerskap. De trivs i idrottsvärlden, där de får ett annat bemötande än i politiska sammanhang. 

– När jag besöker olika idrottsevenemang är det alltid sporten som är huvudföremålet, inte jag själv som det oftast råkar vara i andra sammanhang. Därför blir det oftast mer prestigelöst att umgås med människor vid dessa evenemang, för vi är på samma nivå, för det är sporten vi alla tycker om. Och det är det som är huvudändamålet för att vi kommit till en viss plats, säger kungen. 

– Jag tycker det fungerar likadant i dagens läge, från skidåkning, till bilsport och segling. Det är sporten i sig som är den gemensamma faktorn, sedan kan man umgås på alla nivåer och prata om situationer, stora som små. Även internationellt, det tycker jag är fascinerande. 

Sportevenemang blir alltså ett sätt för er att vara avslappande? 

– Ja, säger drottning Silvia. 

Men kungen håller ändå inte riktigt med. 

– Oftast inte tycker jag, för då är vi där för att vi förväntar oss någonting av de svenska deltagarna som ska prestera. Och då är det definitivt inte alltid roligt, när det inte alltid går som man hoppats, då är det ganska frustrerande och man är väldigt väldigt nervös, i varje fall jag. 

– Jag tar hårt på när det går dåligt, och lika mycket åt andra hållet, när det går bra blir jag väldigt glad både för personerna i fråga och även för nationen om vi är utomlands. 

Men det är en skön känsla, som kungen var inne på att det är sporten och inte kungaparet som är i fokus?

– Ja, man kan prata med vem som helst om sport. Sedan finns det så klart deltagare som är där för olika syften, men då skjuter man all politik vid sidan om. Det är därför skönt att sport förenar människor och då kan man också klara av händelser som exempelvis attentaten i München. 

Silvia bryter in. Minnesbilderna kommer tillbaka.

–  Det hemska attentatet, då föll alltihop och vi fick skicka hem folk från Israel och arabiska länder...

– Det var ett väldigt viktigt beslut att fortsätta med de olympiska spelen. All sport och glädje hade försvunnit annars. 

Drottning Silvia berättar om de unga personer från forna Sovjetunionen som var på plats under spelen. 

– De var alla bevakade under OS och fick inte träffa andra människor, de skulle hållas ihop, men det gick inte så de träffades och dansade med varandra och andra ungdomar från andra länder. Den folkrörelsen var fantastiskt att se, hur många vänskapsband som byggdes. Det är en fråga om att bygga upp fred när man har träffats över gränserna, säger Silvia. 

– Det var viktigt i München, och inte bara att vi träffades, men det var också över gränserna. Det var ett mycket speciellt OS, säger kungen. 

”Jag har fuskat lite grann”

Genom åren har kungafamiljen själv varit aktiva i olika sporter. Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine red under uppväxten, medan brodern Carl Philip valde att gå i ”motorprinsens” Bertils fotspår. Han har tävlat i STCC, med blandad framgång. Även kungen har synts i diverse träningskläder. 

– Jag har fuskat lite grann i ett antal olika sporter, säger kungen. 

Fuskat?

– Ja, provat på, men aldrig utvecklat dem. 

Kungen har åkt Vasaloppet tre gånger:

– Jo, men det är fler än jag som har åkt Vasaloppet. Det var några år sedan nu, säger kungen och sätter punkt för samtalsämnet. 

Samma dag har han i en intervju med SVT sagt att Vasaloppet egentligen är dötråkigt. Att det är det tråkigaste som finns egentligen. Ett uttalande som fått kritik.  

Drottning Silvia tar upp tråden och fyller i där kungen slutade:

– Carl Philip har också åkt. Största delen av familjen är väldigt aktiv, men jag tar det lite lugnare. Jag lärde mig så sent också. Men de är duktiga och det är roligt att se att en ny generation är på väg, det är härligt. 

 

https://www.instagram.com/p/BsQbKBxoZ5P/

Under dagarna i Åre testade både prinsessan Estelle och prins Oscar på såväl längdskidåkning som utförsåkning. Kungen är positiv till att Kronprinsessans barn testar på idrott.

– Om man har möjlighet är det roligt att låta barnen prova olika sporter. Och det är en del som har en större läggning för vissa sporter än andra. Jag har provat en del olika sporter, men aldrig blivit så jätteduktig i något, men hos en del sätter det sig. 

Kommer ni följa barnbarnen i deras eventuella sportkarriärer?

– Vi får se vad det blir för någonting. 

Har kungen något önskemål?

– Nej, bara de inte pushar för mycket, man läser om sådana föräldrar som tar det för seriöst i början och pushar barnen väldigt hårt. Det är väldigt känsligt det här också. Det är inte så många som har talat om idrottsmobbning. Det är enormt nyttigt med lagsporter att de kommer tillsammans, men innan det blir en sådan gemenskap i en grupp eller ett lag så är det en lång resa och alla utvecklas kanske inte till att spela handboll, fotboll eller ishockey, så bra. De flesta faller ifrån. 

Kungen menar att det är få som får uppleva en framgångsrik sportkarriär. 

– Då gäller det för föräldrar och ledare att ta tag i de ungdomar som blir ställda vid sidan om, och inte kan få vara med, det är väldigt svårt att hantera. Någon som tror att han eller hon är jätteduktig på någonting, åker med sina stora trunkar till ishockey och sedan helt plötsligt får de inte vara med och spela. Då åker de hem med sina trunkar och vågar inte tala om det hemma. Det tycker jag är någonting som man kanske inte har uppmärksammat tillräcklig och talat om. 

Har ni resonerat kring detta mer era barn?

– Det gäller att upptäcka det och behandla det, men det kan jag inte svara på. Men man får försöka leda in dem på andra sporter, säger kungen. 

– Att man prövar olika sporter, det är kanske något annat som passar barnet bättre och ger möjlighet att utvecklas, säger drottningen. 

Anja Pärson: ”Det hedrar vår majestät”

Under dagarna i Åre har kungaparet träffat såväl nuvarande som tidigare atleter. De har hängt med Ingemar Stenmark och Anja Pärson, men även lämnat banrapporter till de svenska fartåkarna. 

Bakom oss, på VM-kontoret i Åre står schweiziskan Corinne Sutter och väntar tålmodigt. Silvermedaljören i damernas störtlopp vill träffa kungaparet för en bild. 

 

Schweiziskan Corinne Sutter, silvermedaljören i damernas störtlopp, träffar kungaparet för en bild. Foto: Nicolinn Törnmalm

Även Anja Pärson är på plats i Åre. Hon menar att kungafamiljens närvaro är viktig för de åkare som tävlar i svenska färger under VM.

– När de är närvarande vet idrottarna att nationen står bakom en när man är här, säger Anja Pärson som även lyfter fram kungens val att följa hela måndagens kombinationstävling på plats. 

– Det hedrar vår majestät att han stod kvar hela tävlingen. Han var lätt förkyld och hostade, men han skulle stå kvar och hedra alla. 90 procent av publiken stod inte kvar. Det irriterade honom, att inte fler stod kvar och engagerade sig. Han är otroligt engagerad. Det är otroligt fint, säger Anja Pärson. 

Kungen själv säger följande om sin plats på läktaren:

– Jag hoppas att det inte blir kontraproduktivt i alla fall. Att man stör uppladdningen, för man vill inte tränga sig på. 

Kungen: ”All vår heder hängde på det målet”

Sedan OS i München 1972, har 47 år passerat. Idrottsminnena är många. Frågan om vilket av dem som är störst är inte helt lätt att besvara. 

–  Det är svårt att säga, ja... 

Kungen frustar där han sitter framför panoramafönstret. 

– Det har varit många olika. Men i och med att du inte frågade om bara skidor, kan jag säga rakt av, det var i Lillehammer när målet gjordes, det sista målet, det slår allt. Det var all vår heder som hängde på det målet. Det var faktiskt en fruktansvärd tur, nej det får jag inte säga, men skicklighet att vi fick det. Det var tungt, säger kungen och fortsätter berätta om Tre Kronors straffavgörande mot Kanada, och OS-guldets betydelse. 

– Vi hade ingenting, det var noll, noll, noll, ingenting, inga medaljer. Om jag minns rätt. 

Kungen minns inte helt rätt. Pernilla Wibergs guld i den alpina kombinationen blev Sveriges första guld i mästerskapet i Lillehammer. Men i övrigt var det skralt. Sverige tog bara tre medaljer på de olympiska spelen i Norge.

I Calgary, 1988, gick det bättre, med fyra OS-guld. Något drottningen noterat. 

– Det var fantastiskt framgångsrikt för Sverige, det var väldigt spännande tycker jag. Förutom tävlingarna kommer jag ihåg när prins Bertil ringde och sa, ta med alla varma kläder du har, det är iskallt. Det var minus 19 grader och han marscherade in med det svenska teamet och den blågula flaggan. Han var fantastiskt och då förberedde vi för oss kyla, men när vi landade gick alla i shorts. Skidorna ställdes in, det var sandstorm, regn, snöstorm och storm. Calgary var väldigt spännande på det sättet, säger Silvia. 

Möter Ingemar Stenmark i korridoren

Drottningen reser sig upp och blickar ut genom fönstret. Det svenska landslagshotellet ligger precis nedanför. Själv bor kungaparet i familjens skidstuga i Storlien under delar av mästerskapet. 

Kungen berättar om sin nära relation till en del idrottare, och nämner framför allt längdskidåkarna som han har följt i flera år.

Ute i korridoren går Ingemar Stenmark försynt förbi. 

– Det var kul att träffa Ingemar här, honom har man sett sedan hans glansdagar, säger kungen.

– Tänk när Sverige stannade när Ingemar körde, det var fantastiskt, säger drottningen och tillägger:  

– Och även Egon Zimmermann var här, han som fick guld vid OS i Innsbruck 1964, det är härligt att se dem.