Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Sveriges landslag: ”Funkar inte”

Pernilla Wiberg vill se förändring i det alpina landslaget.
Foto: OLLE SPORRONG/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Fjällström avslutar karriären.
Foto: PATRICK STEINER / BILDBYRÅN
Pernilla Wiberg
Foto: ANNA TÄRNHUVUD / BILDBYRÅN

Magdalena Fjällström avslutar sin alpina karriär 27 år ung och menar att landslaget ”ryckte undan mattan” för henne.

Beskedet förvånar inte Pernilla Wiberg.

– Något fungerar ju inte när ett landslag bara blir sämre och sämre, säger SVT-experten.

I ett inlägg på Instagram meddelade Magdalena Fjällström att karriären var över. 27-åringen riktar där kritik mot förbundet och hur hon bemöttes efter en lång skadeperiod.

”Jag får inte träna med dem, köra Europa-cup eller världscup. Jag försökte göra mitt bästa för att göra någonting positivt av situationen, men min låga har brunnit ut. Jag är färdig med lögner, dåligt ledarskap och ett förbund som behandlar sina åkare som skit”, skriver hon.

Landslagschefen Lars Melin delar inte den bilden.

 – Jag har pratat med tränare, jag har pratat med fysion vi har också. Jag tycker verkligen vi har ställt upp. Vi har hjälpt henne när hon har kunnat åka skidor och verkligen kämpat för att hon ska kunna göra resultat, säger han.

– Jag vill verkligen beklaga att hon känner som hon känner.

Den före detta alpina stjärnan Pernilla Wiberg överraskas inte av beskedet.

– Jag är väl inte så förvånad. Vi har pratat om att det har varit en jobbig tid för det alpina landslaget. Och det vittnar det vi kan se om, fakta är att förra året var den sämsta säsongen på över 40 år. Något fungerar ju inte när ett landslag bara blir sämre och sämre, säger hon.

I fjol var Sara Hectors andraplats i storslalom i Courchevel den enda pallplatsen i världscupen.

– Då måste man rannsaka sig själv och det tycker jag kanske inte man har gjort hundraprocentigt. Här vittnar Magdalena om att det inte har fungerat så bra, säger SVT-profilen.

I år har Sara Hector, Kristoffer Jakobsen och Anna Swenn-Larsson varit på pallen.

– Att det var en svag säsong i fjol skriver jag under på, men jag tycker vi har vänt på det i år, säger landslagschefen Lars Melin.

Pernilla Wibergs oro: ”Måste kunna prata om det”

Wiberg pekar ut bristen på bredd i herrlandslaget. En erkänd utmaning för förbundet.

– Vi har en kille i storslalom, Mattias Rönngren, vi har en kille i slalom, Kristoffer Jakobsen. Sen ingenting. Det finns ingenting som fylls på nu. Men det finns talanger och det har funnits talanger under en lång tid, men de har inte kommit upp i nivå.

Men på damsidan ser framtiden ljusare ut, och just därför oror Fjällströms ord Pernilla Wiberg.

– Det finns massor med unga talanger som är duktiga och redan nu har kommit in i landslaget. Då får man bara hoppas att det som Magdalena säger inte stämmer så de här talangerna faktiskt kan blomstra och utvecklas till att bli en ny Sara Hector, en ny Frida Hansdotter.

– Man blir ju lite orolig när man får höra det Magdalena säger. Vi alla är här för vi älskar alpin skidåkning och vi vill alla att det ska komma fram nya talanger. Det behöver vi ju och om inte det sker behöver man rannsaka sig.

Landslagschefen: ”Något vi får titta på”

Lars Melin ser positivt på den framtida generationsväxlingen.

– Jag tycker att de tjejer som har varit i topp i Europacupen nu i några år, om vi tar Hanna Aronsson, Hilda Lövblom och även Elsa Fermbäck. De har börjat leverera resultat även på världscupen. Vi hoppas så många som möjligt ska ta klivet upp längre fram. 

Hur ska ni fånga upp Magdalena Fjällströms kritik?

– Jag skulle väldigt gärna prata med henne och höra mer hur hon känner. Det är något vi får titta på. Vi försöker verkligen tillgodose alla på alla sätt. 

Tv: Här bygger Anja och Filippa sitt nya drömhus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.