Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT–profilens tårar efter skrällsilvret i VM

Anna Swenn Larsson jublar efter målgång i det andra åket.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Silvermedaljören får en kram av vinnaren Mikaela Shiffrin.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SVT

ÅRE/STOCKHOLM. Äntligen svensk medaljsuccé i Åre.

Anna Swenn-Larsson, 27, stod för karriärens prestation och tog sensationellt hem VM-silvret i slalom. 

Då kunde SVT-experten Maria Pietilä Holmner inte hålla tillbaka tårarna i studion.

– Hon är så värd det här, säger hon.

Sverige har väntat och väntat.

Under lördagen kom så den första stora blågula framgången under hemma-VM i Åre då Anna Swenn-Larsson vann silver i damernas slalom.

En storartad prestation, inte minst med tanke på att 27-åringen, som deltagit i tre VM tidigare, som bäst kommit på plats 17. I världscupsammanhang hade hon två pallplatser på meritlistan – i Åre 2014 och i VM-genrepet i slovenska Maribor strax innan mästerskapet.

Swenn-Larsson stod för en imponerande insats i det första åket och kom i mål som tvåa, endast elva hundradelar upp till ledande Wendy Holdener från Schweiz. 

Och hade guldvittring inför det andra.

– Det var superbra. Jag är jättenöjd med mitt åk och gjorde exakt som planerat i övre delen, sen var jag illa ute i mitten och kan ta mer där nere. Nu ska jag ge allt i andra, sa Anna Swenn-Larsson till SVT efter det första åket.


Resultat, damernas slalom

1. Mikaela Shiffrin, USA (1:57.05)

2. Anna Swenn-Larsson, Sverige (+0.58)

3. Petra Vlhova, Slovakien (+1.03)

4. Katharina Liensberger, Österrike (+1.43)

5. Frida Hansdotter, Sverige (+2.39)


Anna Swenn-Larsson vann VM-silver i Åre

Den regerande olympiska mästarinnan Frida Hansdotter stod även hon för ett stabilt förstaåk och låg sexa inför avgörandet – 56 hundradelar efter Wendy Holdener.

I det andra åket pallade Anna Swenn-Larsson för trycket och gick i mål som tvåa efter giganten Mikaela Shiffrin – och därmed var medaljen säkrad.

När sen Wendy Holdener åkte ut i det allra sista åket stod det klart att Anna Swenn-Larsson tagit VM-silver i slalom – hennes överlägset största framgång i karriären.

– Underbart, helt fantastiskt vilken insats, säger expertkommentatorn Tobias Hellman i SVT:s sändning.

27-åringen från Dalarna är märkbart rörd efter bragdinsatsen i Åre.

– Det känns så sjukt. Jag är så glad att få göra det på hemmaplan inför den här publiken, det är som en dröm, säger hon.

Och fortsätter:

– Det har varit jättetufft, men jag visste att jag kunde vara med i toppen och jag har alltid varit sjukt motiverad. Jag har tränat hårt för det här. Jag kommer inte ihåg så mycket av åket, men det var absolut ett bra åk.Maria PH:s tårar i SVT-studion

Efter silverbragden kunde SVT:s expert Maria Pietilä Holmner, tidigare landslagskamrat med Anna Swenn-Larsson, hålla tillbaka tårarna.

– Oj vilket drama och vilka starka känslor. Det var även mycket känslor hos dig, Maria, och det var många tårar som föll här i studion, säger André Pops i sändningen.

Pietilä Holmner berättar efteråt:

– Det är otroligt. Att göra ett sådant bra förstaåk och sen bara bomba på i andra. Jag är så stolt över henne, säger hon.


Anna Swenn-Larsson och Maria Pietilä Holmner kramas om

Under säsongen 2016/2017 körde Anna ur i sex av åtta världscupstävlingar.Då tog svenskan hjälp av en mental tränare efter den säsongen, för att komma tillbaka till OS där hon blev femma.

– Jag tror ingen har vetat om hur tufft det har varit. Det har varit utkörningar, hon har tappat i ranking, analyserat felen, gjort en plan, följt den och nu står hon här i dag. Jag hade på känn att hon skulle göra något stort dag, säger Pietilä Holmner.

Och fortsätter:

– Jag har gråtit i tv men det bjuder jag på. Det är så häftigt. Jag har upplevt samma känslor på hemmaplan – att ta medalj – och det är obeskrivligt.

Anna Swenn-Larsson om stödet från Maria PH:

– Maria är helt fantastisk och har alltid varit underbar mot mig. Hon peppar mig och skriver till mig mellan åken, hon är en väldigt fin människa.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.