Viktor Andersson landade på en motståndare efter ett hopp i åttondelsfinalen och voltade framåt och landade på nacken. Foto: SVT.Viktor Andersson landade på en motståndare efter ett hopp i åttondelsfinalen och voltade framåt och landade på nacken. Foto: SVT.
Viktor Andersson landade på en motståndare efter ett hopp i åttondelsfinalen och voltade framåt och landade på nacken. Foto: SVT.
I hög fart slungades han sedan vidare mot nästa hopp. Foto: SVT.I hög fart slungades han sedan vidare mot nästa hopp. Foto: SVT.
I hög fart slungades han sedan vidare mot nästa hopp. Foto: SVT.
Och så studsade han vidare in i skyddsnätet. Foto: SVT.Och så studsade han vidare in i skyddsnätet. Foto: SVT.
Och så studsade han vidare in i skyddsnätet. Foto: SVT.
Han blev liggande och fick behandling av läkarteamet direkt i backen. Foto: SVT.Han blev liggande och fick behandling av läkarteamet direkt i backen. Foto: SVT.
Han blev liggande och fick behandling av läkarteamet direkt i backen. Foto: SVT.

Otäck krasch för svenskt OS-hopp

Publicerad

IDRE/STOCKHOLM. Här är de otäcka bilderna vi inte vill se inför OS.

Svenska medaljhoppet Viktor Andersson kraschade svårt i lördagens världscuptävling i Idre.

Efter tävlingarna fördes skicrossåkaren till Mora med ambulans för att undersöka skadorna:

– Det är ingenting som ser ut att vara brutet, men han kommer att röntgas nu, säger sportchefen Joar Båtelson. 

Svenske skicrosstjärnan Viktor Andersson har haft sin bästa säsongsinledning i karriären. I schweiziska Arosa kom den första världscupsegern efter att tidigare i vinter varit tvåa som bäst.

Efter årets succésäsong har Andersson seglat upp som ett stort blågult medaljhopp inför OS i Pyeongchang, som drar i gång om bara några veckor. Just därför kom dagens krasch på hemmaplan i Idre med sämsta tänkbara tajmning.

– Han har gjort sin bästa säsonginledning någonsin och tagit sin första världscupseger. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt, sa SVT-kommentatorn Björn Becksmo när bilderna på den skadade svensken kablas ut.

Slungades in i skyddsnätet

Det var i åttondelsfinalen som Viktor Andersson skulle dubbla ett hopp för att ta sig förbi Thomas Zangerl – men landade i stället rakt på österrikaren. Svensken tappade kontrollen, slungades runt och såg ut att falla hårt på axeln innan han flög in i skyddsnätet. 

– Aj, aj, aj. Den där kraschen såg inte skön ut, säger experten Lars Löwen och fortsätter:

– Zangerl viker in när Viktor är i luften. Jag förstår inte varför? Han har ingen aning om att Viktor tänker dubbla där.

Efter kraschen var sjukvårdspersonal snabbt på plats och tog hand om Andersson. Svenskens airbag, ett skydd åkarna har i västen för att undvika svåra skador, såg inte ut att ha blivit utlöst i fallet. Andersson kunde senare transporteras bort från backen på bår. 

Erik Mobärg körde i samma heat som Andersson, men såg inte situationen. Nu hoppas han att skadan ska vara lindrig, så att Viktor Andersson kan följa med till OS:

– Jag hoppas bara att det inte är något som är brutet, eller något som kommer påverka resten av säsongen för honom, säger Mobärg.

Lugnande besked om Viktor Andersson

Joar Båtelson, sportchef i svenska skicrosslandslaget, gav strax före klockan 12 en första uppdatering om svenskens skada.

– Han har slagit i axeln och han är vid medvetande. Så det är inget annat som verkar vara farligt nu, säger han.

Efter tävlingen fördes Andersson till sjukhuset i Mora med ambulans. Och den första prognosen ser bra ut:

– Det är ingenting som ser ut att vara brutet, utan det är axeln som är skadad och det kan vara nyckelbenet som hoppat ut led. Men Viktor kommer att röntgas för att se så att det inte är något annat, säger Joar Båtelson som inte tror att OS är i fara:

– Vi hoppas att det inte ska vara något som stör inför OS, det ska vara lugnt nu så länge det inte är någon fraktur någonstans. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag