Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skönt att visa att de hade fel”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SVT
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uträknade och nersnackade av skidlegenderna Anja Pärson och Ingemar Stenmark – men i lagtävlingen var svenskarna inte hopplösa. 

Efter det otippade VM-silvret skickar Mattias Rönngren nu en passning tillbaka till legendarduon. 

– Det känns skönt att kunna visa att de hade fel, säger han. 

Det såg mörkt ut på förhand. Det enda svenska medaljhoppet Anna Swenn-Larsson skadade sig innan alpina VM och det var det inte många som vågade hoppas på medalj. 

Till och med de svenska skidlegendarerna Ingemar Stenmark och Anja Pärson snackade ner det svenska landslaget inför världsmästerskapet i Cortina. 

– Det ser lite jobbigt ut. Hade inte Anna Swenn-Larsson brutit foten så absolut. Men backen är nog inte Sara Hectors favorit i storslalom och på herrsidan kämpar de med formen, säger Pärson till SVT.

– Jag tror inte heller på någon medalj, säger Stenmark till SVT. 

Men i sport kan allt hända. Det blev vi varse om i dag. 

När Estelle Alphand körde ut i semifinalens första duell började vi medaljhoppet sina, men superlopp av Sara Hector och Kristoffer Jakobsen säkrade finalplatsen. 

I finalen ställdes svenskarna mot Norge. Efter en stor miss för Jakobsen i andra duellen valde norrmannen att avbryta sitt lopp. Och det skulle få konsekvenser senare. 

Svenskt silver efter dramat

För direkt efter att Sara Hector kammat hem segern i det tredje åket bestämde domarna att åket mellan Jakobsson och Foss Solevåg skulle åkas om. I duell två var det norrmannen som var starkast, vilket blev spiken i kistan. Mattias Rönngren kunde inte rå på sin motståndare och Sverige fick nöja sig med ett silver.

Rönngren konstaterar att de är väldigt nöjda med lagets insats, inte minst genom att de kunde visa att barndomsidolerna hade fel. 

– Det är inte konstigt att vi inte kom hit som några favoriter, men jag tycker vi gör en bra laginsats. Vi har ju själva vetat att vi kan komma långt i den här disciplinen så det känns ju skönt att kunna visa att de hade fel, säger han. 

Hur ska ni fira ert VM-silver?

– Humöret är på topp och det är strålande sol. Det är prisutdelning nu, men Krippe (Kristoffer Jakobsen) har laddat upp med lite champagne här så vi ska nog bege oss neråt och ha lite trevligt, säger Rönngren. 

Bronset gick till Tyskland efter en duell mot Schweiz. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.