”Ni hörde själv hur han skrek – det gjorde ont”

Henrik Von Appen fick hjälp
Foto: SVT
Henrik von Appen.
Foto: GEPA PICTURES/ MARIO KNEISL / GEPA BILDBYRÅN

ÅRE/STOCKHOLM. Henrik von Appen kraschade dramatiskt i kombinationens störtlopp i Åre-VM.

Chilenaren flög in i skyddsnätet och fick direkt vård av medicinsk personal. 

Nu kommer nya besked om skadan.

– Det är något med knäet som de ska kolla upp, säger Sven von Appen.

Det var i början av åket som Henrik von Appen tappade kontroll över sin framfart, landade illa på ryggen och for in i nätet kring banan.

Chilenaren blev omvårdad på plats och förblev liggande. Störtloppet fick tillfälligt avbrytas, och SVT-reportern David Fjäll meddelade att stämningen var dämpad bland åkare och lagledare. 

”Ni hörde hur han skrek”

Inför kombinationens slalom gav SVT:s reporter David Fjäll en uppdatering kring Henrik von Appen.

– Det är knäet som tog mest stryk. Nu har han tagits in på sjukhus, där de vill göra en magnetröntgen, säger Fjäll.

– Sedan är klart att ryggen inte mår bra. De har en airbag som löses ut vid fallet, och den skyddade honom ganska bra. Han var vid fullt medvetande, men det är klart, ni hörde själv hur han skrek. Det gjorde ganska ont.

”En kraftig smäll”

– Jag har fått höra att det är en kraftig smäll mot ryggen och axeln och knäet har tagit stryk också. Alla är överens om att det var en stygg krasch. Normalt sett är man lite tuffare kring krascher, det är inte ofta man hör såna här reaktioner, säger Fjäll i sändningen. 

Svenske Alexander Köll gjorde ett av sin karriärs bästa race och låg elva efter kombinationens störtlopp. Han var överlycklig över sitt resultat – men lider med von Appen. Köll föll själv i världscupstävlingarna i Kitzbühel inför VM. 

– Det såg inte bra ut. Han hoppar långt ner efter Olympiahoppet. Jag hoppas bara på det bästa. Jag vet själv hur det är. Som tur var, så var läkarna på plats väldigt snabbt, säger Köll. 

Kölls landslagskollega Felix Monsén var också orolig för den chilenska åkarens skull. 

– Det såg otäckt ut. Han gör fel precis på fel ställe, precis över hoppet. Om man tappar fäste över en sväng kan det gå illa. Jag håller tummarna för att han är okej. 

Broderns oro

Skadade von Appens bror Sven körde även han måndagens kombination. Han startade efter att ha sett brodern krascha. Några timmar senare berättar han vad han blivit meddelad.

– Hela kroppen är okej, men det är något med knäet som de ska ta bilder på och kolla upp. 

Men inget allvarligt?

– Nej, inget allvarligt.

Hur var det för dig att tävla efter det?

– Jag visste inte så mycket. Jag fick veta att han hade fallit när folk började ställa mig frågor om det. Jag visste inte om det var allvarligt, vi väntade i 20 minuter. Men det var verkligen i mina tankar.

LÄS MER: Alpina VM i Åre - alla datum och tider du behöver 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.