Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En mental urladdning – jag är lite förvånad”

Andre Myhrer gör sin sista säsong i världscupen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

André Myhrer har tagit säsongens första pallplats. 

I klassiska Val-d'Isère slutade svensken på en andra plats – efter en kross av Alexis Pinturault. 

Svensken håller fast vid sin målsättning för säsongen.

– Jag ska ta två världscupsegrar, säger han.

André Myhrer funderade länge på att sluta, men valde att fortsätta under ytterligare en säsong. Svensken verkar ha gjort rätt val. I slalompremiären i Levi blev svensken femma. I de franska alperna räckte veteranens insats ända till pallen. 

Efter det första åket låg Myhrer fyra, och trots en miss i det andra åket slog han Stefano Gross – med endast tre hundradelar. 

Ramon Zenhaeusern, trean inför andra åket, åkte ur och överraskningen Luke Winters missade stort och klarade inte heller att slå Myhrer. 

Myhrer: ”En mental urladdning” 

Ledaren Alexis Pinturault var dock för bra för Myhrer och slog honom med nästan 1,5 sekund. Det blev därmed en andra plats för svensken. 

– Just nu är jag ganska sliten efter två dagars tävlande. Det har varit lite av en mental urladdning, säger han.

Ett flertal åkare körde ur redan i första åket. Myhrer medger att förutsättningarna var tuffa.

– Det var tuffa förhållanden. Det var en svår bansättning både i första och andra åket. Underlaget väldigt utmanande, det brast både i mjuka och hårda partier om vartannat, säger han.

– Därför är jag lite förvånad att det gick så bra. Jag tyckte varken att första eller andra åket var några riktiga bomber. Det är positivt att det finns mer att ta av, fortsätter han.

Upplever du att det gynnar dig i sådana förhållanden?

– Jag vet inte riktigt. Val d’Isère är inte mitt bästa ställe även om jag var på pallen här för två år sen. Det är lite kul att jag har förbättrat min åkning i branten i alla fall. 

Vad tänkte du inför andra åket när du låg fyra?

– Jag tänkte att jag ska försöka ”gå för det” – det gäller i varje läge som jag får nu. Jag hade en plan inför andra åket och det här var väl inte riktigt enligt plan. Det var verkligen tufft i dag, så det handlade mer om att kämpa sig ner. Jag är nöjd med att jag gjorde det.

Inför säsongen sa du att målsättningen var att ta två världscupsegrar – är det dags nu?

– (Skratt) Ja, det är i alla fall målsättningen för säsongen. Det är kul att se att man är så pass nära det. Jag hoppas på några fler chanser framöver så ska jag ta de där två segrarna.

Jakobsen överraskade igen

– Det var en kämparinsats. Det är riktigt tufft att få till åkningen i den här backen. Han såg superglad ut när han kom i mål. Han bör verkligen vara glad över sin start på säsongen. Det är verkligen hårt däruppe i toppen, sa SVT:s expert Tobias Hellman. 

Kristoffer Jakobsen låg på en 12:e plats efter det första åket. I det andra åket fortsatte svensken att imponera och säkrade säsongens andra topp 10-placering i världscupen. Under slalompremiären i Levi slutade 25-åringen på en sjätteplats. 

I Val-d'Isère tangerade han sitt personbästa med en ny sjätteplats. 

– Han har en otrolig fart i sig, ändå åker han med bra kontroll. Det är en stjärna ”in the making”, säger Tobias Hellman. 

Norske Henrik Kristoffersson gjorde ett stort misstag i det första åket, men efter ett fantastiskt andra åk slutade norrmannen fyra – endast en hundradel från pallen. 

Myhrer: Kvällsracet är otroligt häftigt”

Hör landslagsåkarna berätta om sina favoritplatser i världscupen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.