Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens teori efter skidstjärnans död

Tävlade mot Pernilla Wiberg • Blev 56 år.
Blanca Fernandez Ochoa.Foto: BALLESTEROS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen i sökandet efter Blanca Fernandez Ochoa.Foto: VICTOR LERENA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fernandez Ochoa vid VM 1988.Foto: HORSTMUELLER GMBH / IMAGO IMAGES / HORSTMÜLLER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Blanca Fernandez Ochoa tog brons vid OS 1992.Foto: HORSTMUELLER GMBH / IMAGO IMAGES / HORSTMÜLLER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Blanca Fernandez Ochoa, Pernilla Wibergs motståndare i alpinbackarna på 1990-talet, har varit spårlöst försvunnen sedan slutet på augusti. 

Nu har en död kvinnokropp hittats i ett skogsområde utanför Madrid i Spanien, där Fernandez Ochoa varit på vandring. 

Enligt flera spanska medier har kroppen identifierats som Fernandez Ochoa. 

– Det här kommer att kännas för skidfamiljen, säger Pernilla Wiberg. 

Polisen utreder spanjorskans död som en olyckshändelse.

Blanca Fernandez Ochoa var 29 år gammal när hon tog OS-brons i slalom i spelen i Albertville 1992. Det var Spaniens första OS-medalj på damsidan i ett vinterspel någonsin – och Fernandez Ochoa blev en nationalhjälte. Hon tävlade också mot den svenska stjärnan Pernilla Wiberg i början av 90-talet, deltog i totalt fyra olympiska spel och hamnade på världscuppallen 20 gånger under sin karriär.

Fernandez Ochoa försvunnen

Tidigare i veckan kom rapporter om att Fernandez Ochoa, nu 56 år gammal, anmälts försvunnen. Hon hade senast skymtat i sin svarta Mercedes utanför Madrid. Den 24 augusti meddelade hon sin familj att hon skulle vandra i skogen. 

Marca skriver att polisen i dag, onsdag, har hittat en kvinnokropp i provinsen Cercedilla, i ett skogsområde. Flera spanska medier, däribland nyhetsbyrån Efe, uppger att kroppen har identifierats som Fernandez Ochoa. 

– Det är utsända från nationalgardet här med hundar och vi har sett att familjemedlemmarna är väldigt ledsna och har gömt sina ansikten i händerna, säger en reporter från tv-stationen Telecinco.  

Spanske kriminalreportern Nacho Abad hävdar att ”allt tyder på” att det är Fernandez Ochoa som har hittats. 

https://twitter.com/Nacho_Abad/status/1169211322220929025

Polismästare José Antonio Rodríguez San Román har enligt Marca uppgett att man i utredningen inte utesluter att Fernandez Ochoa hade sällskap dagen då hon försvann. De ska ha hittat ledtrådar i den övergivna bilen – men polisen vill inte säga mer än så.

Polisen använde sig av tre helikoptrar och sju drönare i sökandet efter kroppen. Liket hittades ungefär två och en halv timmes vandring från Fernandez Ochoas Mercedes. 

En granne ska ha sett Ochoa i närheten av berget Pico de la Peñota samma dag som hon försvann.

Enligt spanska El Público ska en obduktion snart genomföras, för att fastställa dödsorsaken. Tidningen uppger att polisens främsta teori är att Ochoa olyckligt ramlade under en promenad i skogen – men att hon försvunnit ofrivilligt är ännu inte uteslutet.

Wiberg: ”Hon var levnadsglad”

Pernilla Wiberg sörjer nu en före detta kollega. 

– Jag minns henne som en levnadsglad människa som älskade att åka skidor. Det var extra kul att hon var från Spanien, de hade ju inte så många åkare på den tiden. Det var Blanca och hennes bröder, som också höll på, säger Wiberg. 

– Det här kommer att kännas för skidfamiljen.