Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”På något underligt skönt vis är jag nöjd”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Frida Hansdotter slutar, 33 år gammal. 

Det meddelar OS-guldmedaljören i ett pressmeddelande. 

– Det har smugit sig på, säger alpinstjärnan.

Med sina 35 pallplatser är Frida Hansdotter svensk alpinåknings största stjärna de senaste åren. Kulmen på karriären kom onekligen med OS-guldet i slalom i Pyeongchang 2018.

Nu har Hansdotter meddelat att det bara blir två tävlingar till för henne: i Tjeckien i helgen och Andorra nästa vecka. Därefter är karriären slut. 

Hansdotter slutar 

 – OS i Pyeongchang och VM på hemmaplan har varit mina stora mål de senaste säsongerna och jag har då inte velat fundera så mycket på tiden som kommer efter. All energi och fokus har legat på min uppgift att lyckas med mina mål. Men den här säsongen har jag inte känt samma hunger och driv som tidigare, det har omedvetet smugit sig på under säsongens gång. På något underligt skönt vis känner jag mig nöjd, säger Hansdotter i ett uttalande. 

– Jag är väl medveten om vad som behövs genomföras för att nå höga mål och hur mycket tid jag har lagt ner de senaste åren på att vara en av världens bästa skidåkare. För att slåss om segrar behöver jag vara beredd att ge 120% och lite till. När jag säger det till mig själv känner jag inifrån att det här är rätt beslut. Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar.

”Lämnar ett stort tomrum”

Tommy Eliasson Winter, alpinchef på Svenska skidförbundet, beskriver Hansdotter som ”en fantastisk ambassadör för svensk utförsåkning”. 

– Med en svårslagen jämnhet har hon legat i världstoppen i mer än ett och ett halvt decennium och hon kommer förstås att lämna ett stort tomrum efter sig. Frida kommer alltid att vara en av de stora svenska utförsåkarna och vi tackar Frida för alla unga flickor och pojkar hon inspirerat, alla ögonblick hon bjudit på genom tv-rutan och allt hon gjort för svensk skidåkning, säger han. 

Utöver OS-guldet har Hansdotter även två VM-silver och tre VM-brons. 

FRIDA HANSDOTTER

Född: 13 december 1985.

Bor: Fagersta.

Familj: Pojkvännen Richard Jansson, syster Linn och pappa Hans Johansson, som tävlade för alpina landslaget på 1970- och 80-talet.

Klubb: Norberg SL.

Främsta meriter:

OS: Guld i slalom i Pyeongchang 2018, femma i slalom i Sotji 2014. Debuterade i Vancouver 2010 med 15:e plats i slalom.

VM: Sex starter i slalom. Silver i Vail 2015, brons i Schladming 2013 och i S:t Moritz 2017. VM-brons i lag 2013 och 2017. I storslalom som bäst femma i Schladming 2013. Debuterade i Åre 2007 när hon kom på 30:e plats i super-G.

Pallplatser i världscupen: Fyra segrar, 17 andraplatser, 13 tredjeplatser, samtliga i slalom.

Övrigt: Tog sin första världscupseger i slalom i Kranjska Gora 2014. Vann hela slalomvärldscupen 2015–2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.