Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ju mer pengar, desto större problem blir det”

Anja Pärson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Hon slog igenom i ung ålder. 

Med framgångarna kom pengarna – något som Anja Pärson menar inte var helt okomplicerat. 

– Jag har haft ekonomisk oro sedan jag började tjäna pengar när jag var 17 år, säger Pärson i podcasten ”Värvet”. 

Anja Pärson slog igenom redan som 17-åring och de alpina framgångarna avlöste sedan varandra. 

Sitt första VM-guld tog Pärson 2001 i St. Anton, efter det följde flera år med ytterligare VM-medaljer och i Turin 2006 kom också det första OS-guldet. 

Med framgångarna kom också intäkterna för Anja Pärson, i podden ”Värvet” berättar hon om känslan av att börja tjäna stora pengar redan som ung. 

– Jag har haft ekonomisk oro sedan jag började tjäna pengar när jag var 17 år. Jag tror att ju mer pengar man tjänar desto större problem och oro blir det, säger Pärson och fortsätter:

”Nästan jobbigt att tjäna pengar”

– Någonstans känns det som att man går och värnar om något som är viktigt och man vet spelar roll i ens liv, fast det inte borde göra det. 

Pärson menar att det var en ovan och inte helt bekväm sits. 

– Jag kommer i håg att när jag började tjäna pengar, att jag nästan tyckte att det var jobbigt att göra det. Helt plötsligt var det så mycket som stod på spel. 

På VM i Åre 2007 tog Anja Pärson tre guld, ett brons och dessutom silver lagtävlingen. Hennes mest framgångsrika mästerskap någonsin. OS i Vancouver 2010 blev Pärsons sista olympiska spel, då tog Pärson brons dagen efter att hon kraschat svårt. 

Den 15 mars 2012 gjorde Anja Pärson sin 381:a världscupsstart, det blev den sista i tävlingen i karriären. 

Aktuell med tv-inspelning

I dag lever Anja Pärson, som fyllde 39 år i slutet av april, tillsammans med frun Filippa Rådin och deras två gemensamma söner och en bonusdotter i Umeå. Efter karriären har Pärson bland annat jobbat som föreläsare och varit med i flera tv-produktioner. 

– Vi lever ett ganska enkelt liv här uppe och jag är inte så fäst vid grejer och pengar på det sättet, säger hon. 

Just nu spelar Anja Pärson, tillsammans med hockeylegendaren Peter Forsberg, in en ny säsong av underhållningsprogrammet ”Vem kan slå Anja och Foppa?”. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.