Jonatan satsade allt och blev bäste svensk i Turin-OS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonatan Johansson kom på 12:e plats i OS.
Foto: HENRIKSSON JANERIK

Jonatan Johansson älskade snowboard.

Han satsade allt för att nå landslaget och världscupen och lyckades för ett år sedan.

Den 16 februari kom han tolva i OS i Turin. Hans livs framgång.

- Jonatan var en kanonkille. Det här är fruktansvärt tragiskt, säger vännen Lars Norberg.

Jonatan Johansson var killen som alla tyckte om. Killen som alltid var ödmjuk - aldrig kaxig. För sex dagar sedan fyllde han 26 år.  De första 19 åren i sitt liv spenderade Jonatan i Stockholm.  Född i Sollentuna började han tävla för Sollentuna Slalomklubb som ung grabb och valde snowboard som inriktning på gymnasiet. 1999 fick Jonatan chansen i snowboardens alpina utvecklingslandslag.

Pluggade i Tärnaby

 - Han var en duktig åkare som kämpade mycket för att komma dit han kom. Han var oerhört träningsvillig och tränade mycket barmark vid sidan om snowboardträningarna, säger Lars Norberg som var tränare för utvecklingslandslaget då. År 2000 flyttade Jonatan Johansson till Tärnaby för att plugga på Storumans folkhögskola med snowboardinriktning. Där gick han i två år.

Flyttade till Kiruna

 - En arbetsam kille som kämpade stenhårt. Han var jätteambitiös och en kanonkille på alla sätt, säger Anders Molin som var Jonatans tränare på skolan det första året. Efter de två åren i Tärnaby flyttade Jonatan till Kiruna där han bodde med flickvännen Sara Stridsman i fyra år. När Sara började studera i Umeå i augusti förra året flyttade Jonatan med.

Satsade allvarligt i fjol

 Det var också förra året som Jonatan Johansson på allvar kom med i boardercrosslandslaget. En gren som han sadlade om till bara för ett par år sedan efter att ha testat det på skoj i några år. - Han åkte en hel del boardercross redan under tiden i Tärnaby. Det syntes att han hade förutsättningar. Han var smidig i luften, säger Anders Molin. Den här säsongen har Jonatan deltagit i varenda världscuptävling med en 14:e plats som bäst. Han vann också SM i både Sverige och Finland under våren 2005.

Målet var Vancouver 2010

 Jonatan Johansson var överlycklig när han oväntat fick chansen i OS. - Det var en sådan jäkla glädjebomb, sade han till VK. Jonatan Johanssons stora mål var OS i Vancouver 2010. I Turin skulle han skaffa sig rutin.  Han blev bäste svensk med en tolfteplats. Det blev hans sista stora tävling. - Jag träffade Jonatan förra veckan i Umeå och hjälpte honom med hans bil. Just nu mår jag helt kasst. Allt känns värdelöst, säger Lars Norberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.