Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätteskandal i backen – försök till sabotage

Foto: GIOVANNI AULETTA / AP TT NYHETSBYRÅN

Marcel Hirscher vann kvällsslalomen i Schladming före norrmannen Henrik Kristoffersen.

Men tävlingen skakades av en jätteskandal.

Under norrmannens åk kastade publiken snöbollar mot honom.

– Det är en skandal, säger NRK:s kommentator Thomas Lerdahl.

Kvällstävlingen i Schladming var extremt jämn efter det första åket. Hemmahoppet Marcel Hirscher ledde med tjugo hundradelar före norrmannen Henrik Kristoffersen, som vann den senaste slalomtävlingen i Kitzbühel, inför det andra åket.

Och när Kristoffersen kastade sig ut i pisten på jakt efter ännu en seger utsattes han av ett sabotageförsök av hemmapubliken. 

Tv-bilderna visade hur publiken kastade snöbollar mot Kristoffersen på väg ner mot mål. Snöbollen träffade inte, men trots det var Kristoffersen ordentligt irriterad när han intervjuades av norsk tv när han hade gått i mål.

– Det är inte tillåtet att kasta snöbollar, säger Kristoffersen till NRK.

Skandalen: Snöbollar kastades mot stjärnan

Kristoffersen kunder inte göra något åt Marcel Hirscher i Schladmings pist. Österrikaren vann med 39 hundradelar.

Efter snöbollsattacken stöttades Kristoffersen även av sin rival Hirscher. 

– 99,9 procent av åskådarna är fantastiska. Men den sista 0,1 procenten, jag skäms lite över dem. Men, tack till alla andra. Det var en fantastisk kväll, säger österrikaren i målfållan. 

SVT:s expertkommentator Pernilla Wiberg hyllar Hirscher efter ursäkten.

– Jag tycker att det är väldigt bra av Marcel (Hirscher) att be om ursäkt efteråt. Det är så klart inte hans fel, men tävlingen går i hans hemland och han visar att det här inte är något som han står bakom, säger Pernilla Wiberg till SportExpressen.

– Det är en snygg gest av honom.

Samtidigt: Marcel Hirscher vann inte på grund av något sabotageförsök. Han vann för att han var, som så många gånger förr, bäst.

– Så är det ju. Sen är det ju helt fel att kasta in snöbollar på en åkare. Träffar den illa kan det ju bli allvarligt, säger Pernilla Wiberg.

Mikaela Shiffrin: "Vidrigt och farligt"

Även superstjärnan Mikaela Shiffrin, slalomdominant på damsidan, uttrycker sitt stöd till Kristoffersen.

"Jag bryr mig inte om vilka ni är, vilka ni håller på, var ni kommer från eller vad ni har för anledning. Att kasta snöbollar eller på något sätt störa någon åkare när de åker är inte bara vidrigt utan också farligt. Skaffa ett liv", skriver Shiffrin på Twitter

Svenskarna då?

André Myhrer slutade fyra efter att ha åkt upp sig i det andra åket. Mattias Hargin åkte ur i det andra åket och Kristoffer Jakobsen åkte ur i det första. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.