Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jakten på Stenmark går före VM för Vonn

Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar är Lindsey Vonns främsta fokus just nu
Foto: Sven Lindwall
Lindsey Vonn menar att världscupen är ett större fokus än VM
Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen

Lindsey Vonn siktar på medalj i VM, gärna flera.

Men de viktigaste tävlingarna kommer efter mästerskapet. Det är då hon ska jaga ikapp Ingemar Stenmark.

– Att slå Ingemars rekord skulle bli ihågkommet mer än något annat, säger amerikanskan som har nio världscupsegrar till svenskens 86.

Medan den dalande snön klär S:t Moritz i VM-skrud sitter en av mästerskapets potentiella drottningar och pratar om vad hon hellre vill uppnå.

Lindsey Vonn vinner gärna en eller ett par medaljer i Schweiz – hon ställer upp i super-G, kombination och störtlopp – men OS smäller högre och viktigast av allt är ett svenskt rekord: Ingemar Stenmarks 86 världscupsegrar.

– Ingemars rekord har högsta prioritet, säger hon.

"Den störste"

Amerikanskan står på 77 segrar.

– Bara att vara nära att slå rekordet är en dröm. Inte på en miljon år skulle jag ha gissat det. Ingemar är en legendar i skidvärlden. Alla anser att han är den störste genom tiderna, säger 32-åringen.

Enligt NRK så är det många svenskar i lokalen som blir bekymrade när Vonn uttrycker sin önskan om att så Stenmark - så Vonn vädjar för förståelse från svenskarna.

– Att slå rekordet är mitt huvudmål. Så bli inte arg på mig om det sker, säger Vonn.

Vonn anländer till S:t Moritz efter ännu en säsong sönderryckt av skada.

Hon bröt armen på träning i november och gjorde comeback för tre veckor sedan. Hon vann sin andra tävling, störtloppet i Garmisch-Partenkirchen, men är inte helt återställd.

– Det är inte på något sätt 100 procent, men det blir bättre. Jag kan hålla i en stav och skaka hand med folk men jag har svårt att sätta upp håret i en hästsvans och jag kan inte skriva för många autografer för då blir jag trött i handen, säger hon.

Vinna eller försvinna

Trots de undermåliga förberedelserna råder ingen tvekan om målsättningen.

– På ett VM är det bara medaljerna som räknas. Antingen vinner jag eller så åker jag ur. Det är med den mentaliteten jag går in i mästerskapet. Även om jag inte är mitt mest självsäkra jag så tror jag att jag kan vinna, säger hon.


ALPINA VÄRLDSCUPEN 2015/2016

1. Lara Gut, Schweiz

2. Lindsey Vonn, USA

3. Viktoria Rebensburg, Tyskland

4. Tina Weirather, Liechstenstein

5. Frida Hansdotter, Sverige

6. Wendy Holdener, Schweiz

7. Cornelia Huetter, Österrike

8. Federica Brignone, Italien

9. Nina Löseth, Norge

10. Fabienne Suter, Schweiz

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.