Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kommer behöva få ett konstgjort knä”

Foto: OLLE SPORRONG/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Pernilla Wiberg.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
Foto: PAUL HANSEN

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare genom tiderna. 

Och i dag fyller Pernilla Wiberg 50 år.

Men sviterna efter den alpina karriären gör sig allt mer påminda. 

– Jag kommer att behöva byta ut mitt knä till ett konstgjort, säger Wiberg som firar födelsedagen på ett torg hemma i Monaco.  

Två OS-guld, fyra VM-guld och 24 världscupsegrar är bara en del av Pernilla Wibergs meritlista som gör henne till en av Sveriges mest framgångsrika idrottare någonsin. 

När den före detta alpina stjärnan tänker tillbaka sin karriär är det dock ingen av guldmedaljerna som slår högst. 

– Störtloppet i Nagano 1998 och OS-silvret jag tog då är det jag tänker på först. Man kan tycka att guld slår högre än silver men i och med att det var störtlopp och dessutom i ett OS, det var häftigt. Och det är fortfarande det jag är mest stolt över.

Sedan 26 år tillbaka är Pernilla Wiberg bosatt i Monaco, där hon bor tillsammans med maken Bödvar Bjerke och barnen Axel och Sofia. 

– I oktober 1994 fixade jag min första lägenhet här och vi trivs oerhört bra. 

Några planer på att flytta tillbaka till Sverige har familjen inte. 

– Vi har inga andra planer just nu än att vi blir kvar här den närmsta framtiden också. Men man vet ju aldrig vad som händer.

”Tacksam för SVT”

Direkt efter den alpina karriären gav sig Pernilla Wiberg in i en ny, den som expert i tv. 

Första gången hon var expert i SVT var under VM i Sankt Moritz 2003, och när ”Vinterstudion” drog i gång tre år senare var Wiberg given och har sedan dess blivit kvar. 

Hon har dessutom dykt upp som programledare för mästarkvalet i ”Mästarnas mästare”. 

– Jag är väldigt tacksam för jobbet på SVT. Jag gillar verkligen mediet tv, det passar mig perfekt. 

Att hon bor i Monaco men jobbar för svensk tv ser Wiberg inte som något problem.

– Jag har en fin balans i livet och trivs oerhört bra. Jag har ”Vinterstudion” under den säsongen, och då är det smidigt att ta bilen härifrån och åka upp i alperna när vi bevakar på plats. 

Den kommande vintern blir dock annorlunda. 

– Nu under corona försöker SVT se till att de blir mindre resande till tävlingsorterna, men det innebär att jag måste åka till Stockholm i stället, vilket känns lite absurt. Men det är ju som det är och jag ser verkligen fram emot säsongen drar i gång. 

”Jag ska fira på torget”

När Pernilla Wiberg i dag fyller 50 år kommer hon att fira det hemma i Monaco. 

– På själva födelsedagen har vi bjudit in lite vänner här nere för mingel på torget precis där vi bor. Sedan har jag bjudit ner ett gäng svenskar lite längre fram men vi får se hur det blir med det. Det är ju ett svårt läge med resor just nu.

Någon åldernoja har den förra alpina stjärnan inte. 

– Ålder är bara en siffra, och den devisen lever jag efter. Det handlar om hur man känner sig. Speciellt fysiskt som en gammal elitidrottare. Att man börjar få en del krämpor. Det fysiska och det psykiska hänger ofta ihop och rör man på sig mår man bättre mentalt. 

Pernilla Wiberg är aktiv och tränar fortfarande mycket, men sviterna efter karriären gör sig allt mer påminda.

– Mitt vänsterknä börjar ge sig tillkänna mer och mer. Man får väl skylla det lite på åldern. Jag kan inte springa längre, och undviker att hoppa. Men det är bara att anpassa träningen efter det. 

”Läget har försämrats”

Även om Wiberg låter optimistisk har insikten kommit:

– Läget har försämrats de två senaste åren. Och åt det hållet som det utvecklas kommer jag att behöva byta ut mitt knä mot ett konstgjort knä. Jag förbereder mig mentalt för att den dagen kommer. Ju längre man kan skjuta på det desto bättre.

– Men det handlar också om vilken smärttröskel man har. Jag vill inte äta några mediciner. 

LÄS MER: Tord Grip: ”Gråter lätt och mycket” 

LÄS MER: Ulf ”Tickan” Carlsson: ”Sista jag minns är att de spände fast mig”  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.