Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har märkt av en ökad diskriminering”

Filippa Rådin och Anja Pärson
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

ÅRE. Anja Pärson dominerade i backarna sist VM gästade Åre. 

Nu är hon på plats som påpassad åskådare.

För schweiziska tidningen Blick ger Anja Pärson sin bild av dagens stjärnor, och livet tillsammans med hustrun Filippa. 

– På sistone i Sverige och utomlands har jag märkt av ökad diskriminering. 

Tolv år har gått sedan bragden i Åre. Då hette den stora stjärnan Anja Pärson. Efter en tuff vinter, utan en enda seger i världscupen, kom den svenska till VM med låga förhoppningar på medalj.

Men när tävlingarna drog i gång blixtrade den svenska stjärnan till, med tre guld inför hemmapubliken. 

I dag heter den stora stjärnan Mikaela Shiffrin. Och Anja Pärson tror att hon kommer att slå Lindsey Vonns rekord på 82 världscupssegrar. 

– Mikaela har redan 54 segrar vid 23 års ålder. Om hon håller sig frisk är jag säker på att hon kommer att slå rekordet. Shiffrin är 20 procent över nivån på alla andra. Hon är otrolig, säger Anja Pärson i en intervju med tidningen Blick.

”Gör ont att hon måste sluta”

Pärson hyllar även Lindsey Vonn, som hon tävlat mot flertalet gånger under sin karriär. Och beklagar att den amerikanska stjärnan inte får avsluta karriären på sina egna villkor. 

– Det gör ont att hon måste avsluta sin karriär på grund av skador. Hon förtjänar inte det, säger Anja Pärson. 

I början av VM var Anja Pärson på plats i Åre tillsammans med hustrun Filippa. Nästa vecka återvänder de till den jämtländska skidorten då Anja Pärson ska vara med i en jippotävling tillsammans med bland annat Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg. 


LÄS MER: Alpina VM i Åre - alla datum och tider du behöver 


De tidigare stjärnorna kommer då att göra upp i parallellslalom, efter tisdagens lagtävling på VM. 

Märkt av ökad diskriminering

För Blick berättar Anja Pärson om livet tillsammans med Filippa och svarar på frågan om deras barn får frågor om föräldrarnas relation i skolan. 

– Barn är nyfikna. Ibland frågar de Emmy och Elvis vem som är deras riktiga mamma, Filippa eller jag. Men det är aldrig några problem, än så länge är det inget som oroar mig. 

– Men på sistone, i Sverige och utomland, har jag märkt av ökad diskriminering. Mot homosexuella, mörkhyade personer och alla som inte är som majoriteten. Därför är det extra viktigt att jag försvarar mig själv, som en förebild mot detta. För vi är alla lika, säger Anja Pärson till Blick. MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap. 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.