Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är verkligen inte någon förebild”

Sara HectorFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ FLORIAN ERTL / GEPA BILDBYRÅN

Matts Olsson har planterat träd för 20 000 kronor. 

Nu väljer även Sara Hector att tävla för klimatet. 

Storslalomåkaren kommer att kompensera ett ton koldioxid för varje världscupspoäng hon tar den här säsongen. 

– Jag kände när jag stod på start i Sölden, att gud jag kör för klimatet nu också, säger Hector. 

Det alpina landslaget stod i fjol för fyra gånger mer koldioxidutsläpp än en genomsnittlig svensk. Främst beroende på deras resor och kostvanor. 

Något som har fått förbundet att agera. 

– Från början var klimatfrågan en fråga om att rädda sporten vi älskar, att kommande generationer ska fortsätta kunna åka skidor på snö under vinterhalvåret, precis som vi gjorde när vi var små. Men i och med att vi började titta på miljöfrågorna och satte upp mål, som att försöka reducera utsläppen med 25% till slutet av 2019 och med 50% fram till 2020, så har informationen vi fått gjort att frågeställningen har växt. Med tiden ser vi andra områden som vi också behöver arbeta inom, som hållbarhet inom jämställdhet och ekonomi, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Och flera åkare har engagerat sig i frågan för att på olika sätt bidra till att minska utsläppen. 

Storslalomåkaren Matts Olsson berättade inför förra årets säsong att han skulle plantera ett träd för varje världscupspoäng han tog. 

Och det blev en mindre skog till slut, som planterades i östra Afrika. 

– Det kostade lite pengar, men träden kom ner. 

Vad landade du på?

– Jag tror jag kom upp i strax över 20 000 kronor. Det hade jag råd med, men det var samtidigt så att jag fick en del topplaceringar som inte ger så mycket betalt. 

”Har nog råd med fler träd egentligen”

Matts Olsson tvekade kring en fortsättning efter förra säsongen, men har nu valt att köra ytterligare ett år. Men att plantera fler träd är inte aktuellt i nuläget. 

– Jag har nog råd med fler träd egentligen, men jag får nog spara lite till mig själv och framtiden också. 

Matts Olsson tror dock att hans initiativ har inspirerat bland annat Sara Hector att nu gå in i en liknande satsning. 

– Om jag sticker ner något träd är en positiv sak, men min förhoppning var att få med fler. Så om Sara nu kan kompensera upp sin säsong vore det en stor framgång, säger Olsson. 

”Det är hemskt att se att klimatet förändras”

För varje världscupspoäng storslalom- och slalomåkaren Sara Hector tar den här säsongen kommer hon att klimatkompensera ett ton koldioxid. 

– Efter att ha varit på olika glaciärer och sett hur de smälter så har jag börjat inse att världen förändras. det är hemskt att se att klimatet förändras, men kan man göra något åt det får man aktivt försöka göra sådana val, säger Sara Hector. 

– Sedan tycker jag inte att det betyder att man ska sluta med något man älskar, som att åka skidor eller tävla. Vi har ändå rätt att leva. Jag är verkligen inte någon förebild på så sätt att jag har lägst klimatavtryck för jag lever inte ett sådant liv så att jag kan ha det, men det jag kan inspirera till är att man får upp ögonen och tar medvetna beslut, säger Sara Hector. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.