Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingemar Stenmark: "Vore väldigt tråkigt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Skidmärket Elan blev en riksangelägenhet i Sverige tack vare Ingemar Stenmark.

Nu tampas det klassiska företaget med skulder på över 100 miljoner kronor och riskerar konkurs.

– Det vore väldigt tråkigt, säger Stenmark till SportExpressen.se.

Med sina 86 världscupssegrar är Ingemar Stenmark fortfarande överlägset bäst i slalomhistorien. Och det finns en gemensam nämnare för samtliga av de där 86 tillfällena: ett par Elan-skidor. Stenmark var trogen märket hela karriären och namnet Elan fick snabbt kultstatus även i Sverige.

Men glansdagarna på 1970- och 80-talet är dessvärre ett minne blott för Elan, som grundades av slovenen Rudi Finžgar efter andra världskriget. 2008 tvingades slovenska staten pumpa in drygt 90 miljoner kronor i verksamheten för att förhindra en konkurs.

Pengarna skulle betalas tillbaka i början av 2013 – men staten väntar fortfarande. Med inräknad ränta ligger nu skulden på över 100 miljoner kronor, rapporterar österrikiska Wirtschafts Blatt.

Riskerar konkurs

Nu har EU-kommissionen i Bryssel meddelat att Elan kommer att försättas i konkurs om ingen hållbar ekonomisk lösning har presenterats inom de närmaste tre veckorna.

Stenmark följer utvecklingen och hoppas på det bästa.

– Jag känner folk där nere, folk i ledningen. Det är en stor del av Sloveniens industri, kan man säga. Elan är stort, de har haft tusen anställda, säger han till SportExpressen.se.

– Det vore väldigt tråkigt om de gick i konkurs.

"Har betytt mycket för mig"

Hur engagerad är du i det som händer? 

– Jag har lite kontakt med dem. Inte så att jag är jätteinsatt i problematiken.

Känner du starka känslor för märket i sig?

– Jo, det gör jag. Absolut. Jag har ju åkt på dem i så många år. De har betytt mycket för mig.

Elans hopp hänger på att den slovenska staten hittar en privat aktör som är villig att köpa företaget och betala dess skulder.

Enligt Wirtschafts Blatt finns det just nu två potentiella köpare: en slovensk och en utländsk.

– Det kan hända att någon köper upp dem, och de går de vidare. Om någon är intresserad. Man ska inte ta ut något i förskott. Jag väntar och ser hur det går, säger Stenmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.