Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ibland så måste man fejka glädje”

Mikaela Shiffrin öppnar upp om sin pappas död
Mikaela Shiffrin
Foto: ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: ALESSANDRO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN

Alpinstjärnan Mikaela Shiffrin sörjer sin fars död. 

Nu berättar hon att hon som en del av sorgeprocessen låtsasskrattar för att må bättre. 

– I bland när man känner sig nere måste man fejka glädje, säger hon till Reuters

Det var i början av februari som alpinsstjärnan Mikaela Shiffrin ett telefonsamtal om att hennes pappa Jeff varit med om en allvarlig olycka i hemmet. 

Shiffrin, 25, lämnade genast Europa där den alpina världscupen pågick för att vara vid hans sida i amerikanska Colorado när han gick bort, 65 år gammal. 

Bara en månad senare reste Shiffrin till Sverige för att tävla i Åre, men coronapandemin avslutade säsongen. Trots att hon då kände sig redo att tävla så berättar Shiffrin nu att hon alltjämt är mitt uppe i sin sorgeprocess. 

– Att ens pappa går bort är en av de saker som kan hända i livet som är nästan omöjligt att hantera. Den mänskliga hjärnan kan bara hantera en viss mängd hemskheter. Den är byggd för överlevnad och när något sånt här händer så säger den: ”Okej, då går vi vidare”, säger Shiffrin till nyhetsbyrån Reuters

Shiffrins botemedel mot sorgen – fejkskratt

Shiffrin har flyttat hem till sitt föräldrahem där hon numera sover tillsammans med sin mamma. 

– Jag vill inte vara ensam. Jag kan inte vara ensam, sa hon nyligen i en intervju med Blick.

Till Reuters säger Shiffrin att hon trots sorgen håller sig i form tack vare sitt hemmagym, men spenderar främst tid med att spela gitarr och sjunga tillsammans med sin familj. 

– Vi behöver positiva grejer i våra liv nu, jag behöver det i mitt liv just nu, säger hon. 

När det inte funkar så tar Shiffrin i bland till den lite okonventionella metoden att låtsasskratta. 

Efter inrådan från sin far. 

– Min pappa brukade alltid säga att när du skrattar så frigörs hormoner i hjärnan som gör dig gladare. Så i bland, när man känner sig nere, måste man fejka glädje. 

Då Shiffrin missade flera tävlingar under den gångna, förkortade säsongen, så vann hon för första gången på tre år inte den totala världscupen. Det gjorde i stället Federica Brignone. Shiffrin vann inte heller slalomcupen, utan det gjorde Petra Vlhova. 

https://www.instagram.com/p/B-gSCJmj0NZ/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.