Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon bryter tystnaden om sin depression

Kajsa Kling. Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA BILDBYRÅN
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

ÅRE. Kajsa Kling ställde in årets säsong på grund av en depression. 

Nu berättar hon för första gången om den tunga motgången - och landslagsframtiden. 

– Jag ser skidåkning framöver men när, var och hur känns oklart, säger Kajsa Kling. 

Det har gått ett år sedan Kajsa Kling senast tävlade på världscupen. Då slutade hon på en 14:e plats i störtloppet i koreanska Jeongseon. Det skulle ha varit startskottet till OS-tävlingarna i samma backe, men Kajsa Kling kom aldrig till start i de olympiska spelen i Pyeongchang. 

När den alpina säsongen drog i gång i höstas fanns den svenska fartåkaren inte med i det svenska landslaget. I ett pressmeddelande meddelade Kajsa Kling att hon valt att ta en paus från skidåkningen då hon hade utvecklat en depression. 

– Jag mår inte bra och då behöver jag kunna koppla bort den mentala stress det innebär att tävla. Jag vill just nu fokusera på mig själv för att ta mig vidare, sa hon i pressmeddelandet.

Sedan dess har det varit tyst kring Kajsa Kling. Fram tills nu.

På onsdagskvällen, efter damernas världscupsfinal i störtlopp, mötte Kajsa Kling några utvalda journalister i hemorten Åre. 

”Varit kämpigt”

Hon berättade då om de senaste månaderna och de tuffa dagar som har varit:

– Det har varit ganska kämpigt, kroppen och huvudet har inte svarat som det ska. Jag har trott att jag på något sätt bara ska vakna någon dag och tycka att det ska vara bra, men det har tagit tid. 

– Det har varit dagar när det varit väldigt tung och jag inte har förstått varför det varit jobbigt. Jag har trott att det har varit en brist på motivation att jag inte riktigt har vetat vad det varit, men jag tror att jag nog har bränt från båda ändar, både mentalt och fysiskt och det har tagit musten ur mig. 

"Förra säsongen gick jag på knä"

Det var i början av förra säsongen som Kajsa Kling märkte att någonting inte stod rätt till. Redan under världscupstävlingarna i Lake Louise hösten 2016, då Kling slutade trea i störtloppet, kom de första tecken på att någonting var fel. 

– Då fick jag en känsla av att: Var det inte mer än så här. Jag tappade syftet med att hålla på. Jag hade lyckats genom att sluta trea. Och skulle jag sluta i dag skulle det vara det bästa åket i mitt liv, men då var jag ändå inte nöjd. Då kände jag bara: Vad fan håller jag på med. 

Trots oron valde Kajsa Kling att fullfölja säsongen. 

– Förra säsongen gick jag på knä, rejält. Men jag är sådan att har jag ett program så kör jag och fullföljer och gnäller inte. Och det är väl därför jag har hamnat där jag har hamnat. 

Valde att söka hjälp

Efter fjolårets säsong åkte Kajsa Kling hem och tänkte att hon skulle må bättre efter ett par veckor. Men veckorna blev fler och depressionen utvecklades. 

I slutet av september förra året kom den stora kraschen enligt Kling.

–  Då kände jag att jag inte kunde fortsätta. Då tog jag beslutet att jag behövde få hjälp.

Kajsa Kling ringde SOK och fick hjälp av en psykolog. Samtidigt valde hon att ställa in säsongen. 

– Jag har fått lov att ta en paus från media och sponsorer. Det har varit otroligt viktigt för mig och jag är väldigt tacksam över att ha fått det brejket. 

Hur mår du i dag? 

– Jag trodde egentligen inte att det var så farligt, men jag var nog längre ner än vad jag insåg när jag var där. Nu svänger det väldigt mycket mindre, det är mer upp än ner och när det är nere så är det inte alls lika långt ner. Jag måste lära mig vart nivån ligger just nu och ta det steg för steg framåt. 

Vill tillbaka till toppen

Nästa år avgörs VM på hemmaplan i Åre. Men Kajsa Kling vet inte om hon kommer att kunna vara med i fartgrenarna då. 

– Framtiden ser väldigt mycket ljusare ut i dag, vilket känns skönt. Jag ser skidåkning framöver men när, var och hur känns oklart. Jag önskar att jag hade haft ett svar, framför allt för egen del, men det funkar inte så. Jag tycker skidåkning är jätteroligt och vill komma tillbaka även om det fortfarande är en lång väg att gå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!