Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅNFoto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅNFoto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
 Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: LARS HOLMLUND / PRIVATFoto: LARS HOLMLUND / PRIVAT
 Foto: LARS HOLMLUND / PRIVAT

Holmlund: "Jag ska kunna gå på julafton"

Publicerad

Anna Holmlunds rehabilitering går framåt. 

För Dagens Nyheter berättar hon om sitt nya mål. 

–  På julafton ska jag kunna gå, säger hon till tidningen. 

Anna Holmlund har kommit långt efter olyckan som inträffade strax innan julafton 2016. Efter att ha legat i koma på sjukhus i Italien så skickades hon hem till Sverige för fortsatt rehabilitering. 

Sedan i somras har hon fått flytta hem till en egen lägenhet i Sundsvall där hon arbetar febrilt med sin rehabilitering. 

I ett möte med Dagens Nyheter berättar hon att hon drömmer om att åka skidor igen. 

Anna Holmlunds mål: Åka skidor igen

Hennes första långsiktiga mål är att kunna gå för egen maskin till jul. Men framöver ser hon fram emot att kunna snöra på sig skidorna igen. 

– Det är därför jag tränar som jag gör, för att kunna åka skidor, säger hon till tidningen. 

En del av hennes lägenhet är vigd åt träningredskapen som ska ta henne dit. Det finns ett redskap vigt åt stå- och balansövningar, en ribbstol, ett redskap för att cykla och armcykla samt en yogaliknande matta på golvet. 

 

LÄS MER: Anna Holmlunds pojkvän Victor Öhling Norberg i stor intervju. 

Så tränar Anna Holmlund för att bli bättre

Och det är inte bara den fysiska träningen som tar upp Holmlunds dag. 

Hon måste träna på att äta och dricka. När det kommer till ätandet är utmaningen att inte ta för stora tuggor. Hon måste också träna på att svälja när hon dricker så att hon slipper förtjockningsmedel i drycken. 

Dessutom är kognitiv träning med på agendan. Där får hon träna på att skriva, prata, räkna, sjunga och minnas. 

Anna Holmlund kämpar med minnet

Även om Anna Holmlund har tagit stora kliv sedan olyckan så lider hon fortfarande av men från den. Träningen gör henne väldigt trött - och hon sliter fortfarande med minnet. 

Hon kan berätta om saker som hände längre bak i tiden, men kan samtidigt kämpa med att minnas saker som hände nyligen. 

En sak hon dock minns, med hjälp av en minnesdagbok i en Ipad, är hennes födelsedag den 3 oktober. 

– 3 oktober. Som Zlatan. Vi fyller år då. Det är jag och Zlatan. säger hon. 

 

Detta har hänt:

19 december 2016: Anna Holmlund kraschar allvarligt under ett träningsåk i italienska Innichen. Ensam i backen tappar hon balansen, flyger framåt och landar med ansiktet ned mot det isiga underlaget. Efter olyckan flygs Holmlund med ambulanshelikopter till traumacentret i italienska Bolzano. Hon opereras akut för de hjärnskador som uppstod under fallet, och försätts i medicinskt koma.

 

27 december 2016: Anna Holmlund flygs hem till Sverige för fortsatt vård på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.  Hon var fortsatt nedsövd, men tillräckligt stabil för att flyttas.

 

1 februari 2017: Anna Holmlund flyttas till Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken på Danderyds sjukhus. Tillståndet är oförändrat och Anna Holmlund är fortsatt nedsövd.

 

Mars 2017: Läkarna ser tecken på basal kommunikation såsom handtryckningar och blinkningar. Medvetandegraden och funktionsnivån beskrivs som låg.

 

April 2017: Anna Holmlund vaknar upp från koma och påbörjar rehabiliteringen. 

 

Maj 2017: Anna Holmlunds pappa berättar att de nu kan kommunicera och föra enklare samtal med sin dotter. De berättar även att Anna kommer att flytta till en egen lägenhet i Sundsvall där hon kommer att få hjälp av personliga assistenter. 

 

Juli 2017: Anna Holmlund flyttar in i lägenheten i Sundsvall och påbörjar nästa steg i rehabiliteringen. 

 

8 oktober 2017: Anna Holmlunds pojkvän Victor Öhling Norberg berättar i en stor intervju med Expressen om de framsteg Anna har gjort den senaste tiden. Talet har förbättrats och träningen för att kunna gå fortsätter. Samtidigt har Anna problem med minnet. 

 

14 oktober: Anna Holmlund inviger Alnös nya skidanläggning tillsammans med Charlotte Kalla.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag