Förra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien. Foto: JOEL MARKLUNDFörra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien. Foto: JOEL MARKLUND
Förra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien. Foto: JOEL MARKLUND
Förra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien. Foto: GEPA PICTURES/ OLIVER LERCHFörra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien. Foto: GEPA PICTURES/ OLIVER LERCH
Förra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien. Foto: GEPA PICTURES/ OLIVER LERCH

Familjens besked om Anna Holmlund

Publicerad

I december förra året kraschade Anna Holmlund svårt under ett träningsåk i Italien.

Sen dess har skicross-stjärnan vårdats på sjukhus i Italien och Stockholm, men nu uppger Sundsvalls Tidning att Holmlund flyttar hem till Sundsvall.

– Det går nu att kommunicera med henne och att vi även får enkla verbala svar, säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg i ett uttalande. 

Det var strax före jul förra året som svenska skicross-stjärnan Anna Holmlund kraschade under ett träningsåk i italienska Innichen.

Sen dess har hon vårdats på sjukhus, först i Italien och senare i Stockholm. I mars berättade svenska landslagsläkaren Jakob Swanberg att de sett positiva signaler gällande Holmlunds tillstånd. Han sa då att läkarna har sett tecken på basal kommunikation, genom bland annat blinkningar och handtryckningar.

Swanberg betonade dock att det är svårt att säga huruvida det var en slump eller inte.

– När man har svåra hjärnskador är det vanligt att man har ryckningar i muskulaturen som kan se medvetna och viljemässiga ut, men man vet inte om de är det, sa Swanber, som tillade att bara tecken på kommunikation är framsteg.

– För mig är det här nog mer positivt än vad jag hade trott.

LÄS MER: Pappa Lars Holmlund: "Glädjande att hon kan kommunicera med oss." 

Anna Holmlund flyttar till Sundsvall

Nu uppger Sundsvalls Tidning att Holmlund flyttar hem till Sundsvall. 

Tidningen citerar en platsannons på Arbetsförmedlingens hemsida, där familjen söker en personlig assistent till Holmlund.

"Anna har visat på en enorm viljestyrka och hon har redan tagit en del steg i rätt riktning. Efter ett antal år i Stockholm kommer hon nu att flytta tillbaka till Sundsvall, för att påbörja en helt ny livsresa", står det i annonsen enligt tidningen.

De skriver även att Holmlund kommer att flytta till en lägenhet som hennes familj har ordnat, och att boendet ligger i närheten av den hjälp som hon kommer att behöva framöver.

Holmlund kan prata

Holmlunds hälsa förbättrats den senaste tiden, bekräftar det svenska skidförbundet i ett pressmeddelande. 

– Under den senaste månaden har vi sett att Anna har förbättrats och det är med stor glädje vi konstaterar att det nu går att kommunicera med henne och att vi även får enkla verbala svar, säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg. 

– Om allt går enligt planerna kommer Anna att skrivas ut från Danderyds sjukhus i juli 2017. Hon kommer då flytta till hemstaden Sundsvall där boende samt fortsatt vård och rehabilitering nu förbereds, säger Joar Båtelson, sportchef skicross.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag