Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens besked om Anna Holmlund

Förra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien.Foto: JOEL MARKLUND
Förra året skadades Anna Holmlund svårt i en krasch i Italien.Foto: GEPA PICTURES/ OLIVER LERCH

I december förra året kraschade Anna Holmlund svårt under ett träningsåk i Italien.

Sen dess har skicross-stjärnan vårdats på sjukhus i Italien och Stockholm, men nu uppger Sundsvalls Tidning att Holmlund flyttar hem till Sundsvall.

– Det går nu att kommunicera med henne och att vi även får enkla verbala svar, säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg i ett uttalande. 

Det var strax före jul förra året som svenska skicross-stjärnan Anna Holmlund kraschade under ett träningsåk i italienska Innichen.

Sen dess har hon vårdats på sjukhus, först i Italien och senare i Stockholm. I mars berättade svenska landslagsläkaren Jakob Swanberg att de sett positiva signaler gällande Holmlunds tillstånd. Han sa då att läkarna har sett tecken på basal kommunikation, genom bland annat blinkningar och handtryckningar.

Swanberg betonade dock att det är svårt att säga huruvida det var en slump eller inte.

– När man har svåra hjärnskador är det vanligt att man har ryckningar i muskulaturen som kan se medvetna och viljemässiga ut, men man vet inte om de är det, sa Swanber, som tillade att bara tecken på kommunikation är framsteg.

– För mig är det här nog mer positivt än vad jag hade trott.

LÄS MER: Pappa Lars Holmlund: "Glädjande att hon kan kommunicera med oss." 

Anna Holmlund flyttar till Sundsvall

Nu uppger Sundsvalls Tidning att Holmlund flyttar hem till Sundsvall. 

Tidningen citerar en platsannons på Arbetsförmedlingens hemsida, där familjen söker en personlig assistent till Holmlund.

"Anna har visat på en enorm viljestyrka och hon har redan tagit en del steg i rätt riktning. Efter ett antal år i Stockholm kommer hon nu att flytta tillbaka till Sundsvall, för att påbörja en helt ny livsresa", står det i annonsen enligt tidningen.

De skriver även att Holmlund kommer att flytta till en lägenhet som hennes familj har ordnat, och att boendet ligger i närheten av den hjälp som hon kommer att behöva framöver.

Holmlund kan prata

Holmlunds hälsa förbättrats den senaste tiden, bekräftar det svenska skidförbundet i ett pressmeddelande. 

– Under den senaste månaden har vi sett att Anna har förbättrats och det är med stor glädje vi konstaterar att det nu går att kommunicera med henne och att vi även får enkla verbala svar, säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg. 

– Om allt går enligt planerna kommer Anna att skrivas ut från Danderyds sjukhus i juli 2017. Hon kommer då flytta till hemstaden Sundsvall där boende samt fortsatt vård och rehabilitering nu förbereds, säger Joar Båtelson, sportchef skicross.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.