Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemligheten bakom guldet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ställde upp. Anders Hansson hjälpte Anja Pärson med sin gamla slipmaskin.
Foto: GUNNO RASK FOTOGRAFEN

ÅRE. Hemligheten som gav Anja Pärson guldformen: En uråldrig slipmaskin.

I Anders Hanssons garage lade pappa Pärson den sista detaljen på VM-förberedelserna.

- Anja gav mig en flaska vin som tack, säger Hansson.

Hela Sverige, ja till och med kungen, pratar om den nya vinkeln på Anjas pjäxor som gav VM-guld. Ändringen hade inte varit möjlig om det inte hade varit för Anders Hansson - nia i VM-störtloppet i Val Gardena 1970. Förra tisdagen kom Anjas pappa till Anders och vädjade om hjälp. I hans garage i Åre står en torrslipmaskin för pjäxor från 1970-talet. - Det går inte att slipa pjäxor på moderna maskiner, säger han.

Känner sig delaktig i guldet

 När SPORT-Expressen besiktar maskinen finns det rosa dammet från Anjas pjäxor kvar. - Om man slipar skorna lite in, då har du närmare till kanten när du svänger. Om de lutar lite utåt så skär du och gränslar. Sen är det lite individuellt, säger Hansson. Känner du dig delaktig i guldet? - Lite delaktig känner jag mig. Anja var nöjd med det här. Hon lämnade en flaska vin hon hade fått i Cortina som tack och skrev ett litet brev.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.