Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheten bakom guldet

Ställde upp. Anders Hansson hjälpte Anja Pärson med sin gamla slipmaskin.
ÅRE. Hemligheten som gav Anja Pärson guldformen: En uråldrig slipmaskin.
I Anders Hanssons garage lade pappa Pärson den sista detaljen på VM-förberedelserna.
- Anja gav mig en flaska vin som tack, säger Hansson.
Hela Sverige, ja till och med kungen, pratar om den nya vinkeln på Anjas pjäxor som gav VM-guld. Ändringen hade inte varit möjlig om det inte hade varit för Anders Hansson - nia i VM-störtloppet i Val Gardena 1970. Förra tisdagen kom Anjas pappa till Anders och vädjade om hjälp. I hans garage i Åre står en torrslipmaskin för pjäxor från 1970-talet. - Det går inte att slipa pjäxor på moderna maskiner, säger han.

Känner sig delaktig i guldet

När SPORT-Expressen besiktar maskinen finns det rosa dammet från Anjas pjäxor kvar. - Om man slipar skorna lite in, då har du närmare till kanten när du svänger. Om de lutar lite utåt så skär du och gränslar. Sen är det lite individuellt, säger Hansson. Känner du dig delaktig i guldet? - Lite delaktig känner jag mig. Anja var nöjd med det här. Hon lämnade en flaska vin hon hade fått i Cortina som tack och skrev ett litet brev.