Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Helt sinnessjukt – jag var så nervös”

I ”Superstars på hemmaplan” utmanar Jessica Almenäs alpinlegendaren Ingemar Stenmark att gå på lina - och han klarar det. Se hela programmet på DPlay.
Ingemar StenmarkFoto: SVEN LINDWALL
Jessica AlmenäsFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: SVEN LINDWALL

Nio år efter det mytomspunna murhoppet slår Ingemar Stenmark, 64, till igen.

En smått skräckslagen Jessica Almenäs kan knappt tro sina ögon i ”Superstars på hemmaplan”.

– Sinnessjukt. Jag var så nervös, säger hon i Dplay-programmet.

– Jag också, svarar Stenmark.

Med sina 86 världscupsegrar och guldmedaljer i såväl OS som VM är det ingen tvekan om att Ingemar Stenmark är en av de mest folkkära svenska idrottarna genom tiderna.

Kanske den mest folkkäre.

Men även Ingemar Stenmark brottades med hjärnspöken under idrottskarriären.

– Jag var alltid nervös innan varje tävling. Det var inte roligt, men det var väl bra antar jag. Nervositeten gjorde att jag skärpte mig, så resultatet blev ju bra. Men det blev jobbigt. För varje år som gick blev jag bara mer nervös, det borde ha varit tvärtom kan man tycka. Men jag hade det jobbigt, säger Stenmark i Dplay-programmet ”Superstars på hemmaplan”.

I programmet pratar han också om vännen och årsbarnet Frank Andersson, som gick bort 2018.

– Tragiskt, tråkigt. Frank är den jag träffat mest av dem (56:orna). Vi var ganska olika, men jag tyckte att han var trevlig och kul.

Stenmark: ”I början var det jättejobbigt”

64-åringen har vant sig vid kändisskapet, även om han egentligen trivs bäst i mindre sällskap och beskriver sig själv som introvert.

– I början tyckte jag att det var jättejobbigt. Det blev för stort på en gång. Jag kände inte att jag hade en frizon där jag kunde slappna av, inte ens i Tärnaby. Jag vet inte hur jag ska uttrycka det, men det är klart att det är kul i dag när folk kommer fram och säger att de har sett en på tv och tyckt att det varit roligt.

Klippet på Ingemar Stenmark från Mästarnas mästare 2011 har etsat sig fast på svenskarnas näthinnor. Då 55 år gammal hoppade han upp på en 130 centimeter hög mur som vore det den enklaste saken i världen.

I ”Superstars på hemmaplan” får han en utmaning av programledaren Jessica Almenäs. Den här gången handlar det om att gå på lina, något som han testade på en sommar för en sisådär 40 år sen.

Ingemar Stenmark går på lina: ”Sinnessjukt”

En lina spänns upp mellan två träd, ungefär en halvmeter upp i luften. Jessica Almenäs kan knappt titta och gömmer sig bakom sina vantar.

Stenmark, 64, lyckas med utmaningen och tar sig inte bara över till andra sidan, han vänder och går hela vägen tillbaka också.

– Jag var så nervös, säger Almenäs.

– Jag också, det hade inte varit roligt att ramla ner där, säger Stenmark och fortsätter:

– Åh, vilken lättnad. Det gick över förväntan. Jag är glad att jag klarade det. Det var väldigt darrigt i början, men det gick bättre än jag trodde.

Jessica Almenäs är full av beundran.

– Det är sinnessjukt att han fixade det där. Det var riktigt spännande. Det var nästan som när han åkte skidor på den gamla goda tiden.

Se mer ”Superstars på hemmaplan”: Jessica Almenäs besöker simhopparen Anna Lindberg och hockeyspelaren Mathias Tjärnqvist. Hela programmet finns på D Play.
Mer ”Superstars på hemmaplan”: TV-programledaren chockas av simstjärnan Sarah Sjöströms lägenhet. Hela programmet finns på D Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.