Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En hemsk plats som jag alltid bär med mig”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: OSKAR ENANDER / RED BULL CONTENT POOL

För två år sen skedde det ofattbara.

Nu är landslagsåkaren Helena Rapaport, 24, på plats i Chile och tränar i samma backar som tog storasystern Matildas liv. 

– Jag vet att hon hade varit stolt över mig. Det är en hemsk plats, men också en fin plats som jag alltid kommer bära med mig, säger hon.

Det var mitt i sommaren 2016 som alpin-Sverige lamslogs av nyheten.

En lavin hade rasat i chilenska Farrellone, där den svenska skidåkaren Matilda Rapaport var på plats för att spela in en reklamfilm. 30-åringen drogs med i snömassorna och avled senare på sjukhus.

– Det är en fruktansvärd händelse med en olycklig utgång som är väldigt svår att ta in. Våra tankar går närmast till Matildas nära och kära och vi kommer, från Svenska skidförbundet, göra allt vi kan för att stötta dem i denna svåra stund, sa Tommy Eliasson Winter, alpin chef på förbundet.

Siktar på hemma-VM i Åre

Nu är Matildas lillasyster Helena Rapaport på plats i samma chilenska skidområde för att slipa formen inför kommande säsong.

24-åringen debuterade i världscupsammanhang så tidigt som 2015 och är ett av Sveriges framtidsnamn inom fartgrenarna super-G och störtlopp. Men efter att på allvar ha slagit sig in i det svenska landslaget förra våren drabbades hon av en svår knäskada i oktober.

– Jag är så glad att äntligen vara tillbaka med laget efter den krångliga skadan. Jag är peppad på en stark comeback den här säsongen och att få fortsätta ta kliv framåt mot mina mål, säger hon.

Som VM i Åre?

– Det hade varit stort och det är klart att jag siktar på att vara med i den svenska truppen. Det vore sjukt häftigt att köra inför en hemmapublik med familj och vänner.

Fina orden om Matilda Rapaport

Under den pågående resan i Chile har Helena Rapaport lagt upp en bild från skidbacken på Instagram – där hon hyllar Matilda Rapaport.

Trots att det är en plats som är så starkt förknippad med systerns död var det självklart att åka dit.

– Det var med blandade känslor jag åkte till Chile. Men det var självklart att åka med hit och träningsmöjligheterna är fantastiska, säger Helena och fortsätter:

– Jag vet att Matilda hade varit stolt över att jag fått chansen att träna här, precis som jag var stolt över henne när hon fick erbjudandet att åka hit. Fast det på ett sätt är en hemsk plats är det också en fin plats som jag alltid kommer bära med mig.

 

https://www.instagram.com/p/Bnj6A6EhBRW/?taken-by=helenarapaport