Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hargin: "Jag funderar om jag ska göra det"

Foto: OSKAR ENANDER / RED BULL CONTENT POOL
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LEVI. Mattias Hargin vill öka säkerheten för friåkare.

Efter fjolårets tunga år - då hustrun Matilda Rapaport omkom i en lavinolycka - har slalomstjärnan arbetat hårt för att göra omvärlden medveten om riskerna:

– Jag vill uppmärksamma andra, men också lära mig mer själv, säger Hargin. 

Det senaste året har varit tungt för Mattias Hargin. Förra sommaren omkom hustrun och friåkaren Matilda Rapaport i en lavinolycka. Sedan dess har Hargin, tillsammans med familj och vänner, startat stiftelsen MM Rapaport Hargin och arbetat för att öka säkerheten för friåkare. 

De senaste veckorna har det gått att se tydliga resultat. Tillsammans med företaget Recco har stiftelsen tagit fram en reflektor med namnet #Inspirelikematilda. Ambitionen är att göra fler skidåkare sökbara vid olyckor. 

Och på tisdag arrangerar stiftelsen ett evenemang i Stockholm för att ge besökare möjlighet att testa säkerhetsutrustning, och lära sig mer om de hjälpmedel som finns att tillgå. 

– Förhoppningsvis ska det bli lyckat. Vi är ett bra gäng och försöker få till roliga och bra saker, säger Hargin som gärna hade ägnat sig ännu mer tid åt stiftelsens arbete:

– Det är svårt att få så mycket tid man vill till det. Det är en stor utmaning, jag hade velat göra ännu mer grejer. Så det är en utmaning att hitta en lagom väg där också. 

"Väldigt jobbigt och svårt"

Matilda Rapaport var en stor stjärna inom friåkning. När hon omkom i en lavinolycka i Chile var hon på plats för att spela in en reklamfilm. Tillsammans med Mattias Hargin pratade hon ofta om riskerna:

– Man är medveten om att det kan hända saker, men vi tyckte vi gjorde det på ett sätt där man minimerade riskerna, men i slutändan så räckte det inte till. Och det är väldigt jobbigt, särskilt när vi har pratat om det. Det är jättesvårt och jobbigt nu i efterhand, om man skulle ha gjort något annorlunda. Men det går inte att tänka på, sa Hargin i en intervju med SPORT-Expressen förra vintern. 

Matilda Rapaport i schweiziska Engelberg. Foto: / MATTIAS FREDRIKSSON

Nu vill Mattias Hargin uppmärksamma andra på riskerna, men också lära sig mer själv. 

– Det är grejer jag hade innan också, men det hjälper inte helt. Det är andra faktorer som spelar in också men det finns mycket bra saker och kunskap man kan använda, vilket inte alla har. 

Öppnar för att tävla i friåkning

Efter Matilda Rapaports olycka var Hargin först tveksam till om han skulle fortsätta med friåkningen. I dag har han återupptagit intresset och kör tillsammans med vänner.

– Jag åkte en del i fjol. Jag tyckte det funkade och var roligt, så jag ska försöka klämma in det så mycket jag hinner i år. 

Och tankar på att tävla - även i friåkning - finns:

– Jag funderar på om jag ska göra det. Det är skönt att bara åka avslappnat, och inte ha press från andra håll. Samtidigt gillar jag att tävla, jag kan inte riktigt bestämma mig för hur jag vill göra. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!