Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hansdotter: ”Har varit min ensak – och sorg”

I Stjärnmötet berättar Frida Hansdotter om sin tacksamhet till sin pappa.
Frida Hansdotter berättar om sitt nya liv under en fika på Östermalm i Stockholm.
Foto: Nicolinn Törnmalm
OS-guldet i slalom från Pyeongchang är Frida Hansdotters främsta merit.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Frida Hansdotters tillsammans med sambo Richard Jansson som friade under en resa till Maldiverna i fjol.
Foto: Privat
Frida Hansdotter fick sällskap av sysslingen prins Daniel under årets Idrottsgala.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Frida Hansdotter tillsammans med pappa Hans Johansson under en världscupstävling i finska Levi.
Foto: Privat
Inredning är ett av Frida Hansdotters stora intressen. Här planterar hon träd utanför hemmet i Fagersta.
Foto: Privat
Frida Hansdotter i höstrusket.
Foto: Privat
1 / 8

Tv-uppdrag, avklädda kolleger och kungliga släktingar. 

Frida Hansdotter klev in i rampljuset efter OS-guldet i slalom.

Nu berättar hon om det nya livet som idrottspensionär, bröllopsplanerna och om valet att berätta om sin mammas bortgång efter flera års tystnad. 

– Det är viktigt att man inte hela tiden spelar upp en fantastisk bild av livet, säger Frida Hansdotter. 

Dropparna blänker på den röda regnrocken. När Frida Hansdotter skakat av sig höstrusket, klivit in på fiket på Stureplan och slagit sig ned i soffan är hon iklädd en grårutig kavaj. 

Det har gått två månader sedan Frida Hansdotter sms:ade: ”Sorry för sent svar. Klart du ska få en intervju med den nya pensionären:)”

Ett möte hos den tidigare skidstjärnan bokades in hemma i Fagersta, men blev inställt. Nu ses vi i Stockholm, mellan affärsmöten på Östermalm. 

Det är bara ett halvår sedan beskedet kom, att en av Sveriges främsta alpina skidåkare valt att avsluta sin karriär, men schemat är redan hektiskt. 

– Jag gillar min nya vardag, att bara vara på hemmaplan. Jag har ju rest 200 dagar i 15 år, så att bara få somna och vakna i min egen säng är skönt.

– Men jag är ju ingen som sitter stilla, säger Hansdotter. 

I dag ingår Frida Hansdotter i Peter Forsberg och Anders Cedhamres nya bolag Next Level Group. Ett företag med fokus på att värva kända idrottare och hjälpa dem att profitera på sina varumärken. 

– För mig som precis har avslutat min alpina karriär känns det väldigt bra och intressant att vara en av deras klienter. Jag ser framemot att se hur det utvecklar sig, säger Hansdotter.

– Och många av mina samarbetspartners vill fortsätta. Jag kommer att jobba med dem på mässor, kundevent och med marknadsföring. Det känns jättekul för nu kan jag verkligen vara med och ge tillbaka och ha ett genuint engagemang.

Många tar klivet in i sportsändningarna efter den aktiva karriären. Är du intresserad av en roll som alpin expertkommentator?

 – Jag har rest och varit borta varenda helg varje vinter, så det kommer jag inte vilja göra. Men däremot har jag fått så otroligt mycket från skidåkningen att jag skulle vilja ge tillbaka till sporten som jag älskar. Att göra något inhopp skulle vara kul. 

Har du fått några förfrågningar?

– Nej. Och vi har många bra nu, både ”Pillan” (Pernilla Wiberg) och Maria (Pietilä-Holmner), som gör ett fantastiskt jobb, så jag sitter gärna och lyssnar på dem i soffan. 

”Tornéus fick ta den mesta skiten”

Frida Hansdotter kommer dock inte att lämna rampljuset. Hon kom nyligen hem från Grekland och inspelningarna av en ny säsong av SVT-programmet ”Mästarnas mästare”. 

Men deltagandet var inte givet. 

– Det är ett program som jag älskar, och alltid kollar på. Jag älskar filmerna och själva upplägget. Så om jag någon gång skulle få en förfrågan skulle jag verkligen vilja vara med, men sedan kanske det inte var självklart att tacka ja i år, för jag tycker det är väldigt kul att folk kommer tillbaka som lite äldre, och man får en ny inblick i livet då, i stället för direkt efter att de slutat. Men samtidigt var det kul att få vara med direkt så jag tog den chansen. 

Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att idrottare som nyligen avslutat sina karriärer har ett fysiskt övertag har skapat diskussioner genom åren. Och det var en fråga som kom upp även under inspelningarna i Grekland. 

Men fokus hamnade i stället på friidrottaren Michel Tornéus. 

– Jag och Ida Ingemarsdotter gick lite under radarn för Michel kom direkt från SM på söndagen och åkte på måndagen, så han fick nog ta den värsta smällen.

– Det var lite så, att ”ni har precis slutat”. Men han fick ännu mer. 

Hade du övat på jägarställningen inför tävlingarna?

– Jag hade testat. Jag kände att jag behövde veta ungefär hur det kändes när jag åkte dit, och jag stod en gång hemma och kände att jag inte behövde skämmas. 

Kan du tänka dig att vara med i fler tv-program?

– Just nu ligger jag lite lågt. Men nu när jag inte ska tävla alpint så är det kul att få vara med på andra grejer och tävla. 

– Jag har sagt att ”Let's dance” hade varit kul, men jag har ingen taktkänsla, så jag kanske inte borde säga det högt!

”De är inte direkt killar som tar av sig kläderna”

Inför OS i sydkoreanska Pyeongchang 2018, hade Frida Hansdotter en rad VM-medaljer och världscupssegrar. Hon var affischnamnet i sporten, men det var först efter OS-guldet i slalom som Hansdotter fick sitt stora erkännande.

– När jag kom hem från OS blev guldet dubbelt värt, det var så många som engagerat sig. De andra framgångarna var ingenting mot ett OS-guld i fråga om uppmärksamhet. 

– Folk fick upp ögonen för oss, både mig och André. Det var helt galet. 

André Myhrer tog guld i herrarnas slalom. Innan dess hyllade han Hansdotter i OS-byn. 

På Instagram lade herrlandslaget upp en bild där de barbröstade visade upp Fridas namn i ett kylslaget Sydkorea. 

– Det var en chock. Och väldigt kul, det är en av bilderna man kommer komma ihåg. För de är inte direkt killar som tar av sig kläderna i första taget, så det var jättekul!

Men ni kontrade inte när Myhrer tog sitt OS-guld?

– Nej vi funderade och många tyckte det, men vi tänkte att de hade ändå gjort succén så de fick stå för succén.

https://www.instagram.com/p/BfPy7Vwgkw5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Vad betyder OS-guldet för dig?

– Jag har alltid drömt om att få vinna ett OS-guld och just den dagen klaffade allt, och jag kände att alla bitar föll på plats. När jag kände efter första åket att Mikaela Shiffrin inte var lika på hugget som hon brukar och det stod mellan mig och Wendy Holdener, det var magiskt. 

Och du gick från att vara den ”eviga tvåan” till att stå som segrare:

– Att få vara tvåa efter Shiffrin har jag varit väldigt nöjd med, för är det någon som slår alla rekord så är det hon.  Men att få OS-guld, när hon var med, men inte levererade... Då visade jag att jag hade två kanonåk och var bäst när det gällde.

Avslutade i folkdräkt

När Frida Hansdotter klev ut i startbåset för sista gången på världscupen i våras gjorde hon det i svensk folkdräkt. Stavarna hade hon kastat. I handen höll hon i stället en flätad korg med nybakade kanelbullar när hon tog sig ned för backen. 

– Jag fick göra min drömavslutning. Jag har många gånger tänkt att den dagen jag slutar ska jag göra ett avtryck, och tacka för mig. Jag har varit stolt över att få tävla för Sverige, så att få åka ner med kanelbullarna till tränarna som står där varje tävling och aldrig syns, men stått bakom en hela tiden, det betydde mycket. 

– Sedan att även konkurrenterna klev ut och tog emot mig i målområdet, det kändes helt fantastiskt att de också ville tacka av mig. De har betytt mycket för mig och det är vi som verkligen höjer varandra. Fantastiskt att jag fick det avslutet. 

På plats fanns även pappa Hans Johansson, som följt dotterns karriär på nära håll. Tidigare har de pratat taktik i princip varje kväll. 

– Vi hörs fortfarande, men det är inte så mycket slalom längre. Men jag har fått en fantastiskt fin relation med pappa tack vare att han har varit en så stor del i min skidåkning och det perfekta bollplanket. 

– Men det är klart det blir ett tomrum när det inte blir skidåkning. Men nu kan vi ses och plocka lite svamp i skogen i stället, sådant man inte gjort tidigare. 

Frida Hansdotter bjöd på ett speciellt sista åk, under världscupsfinalen i Andorra i våras.
Foto: ALESSANDRO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Har varit min ensak och sorg”

Frida Hansdotters mamma Britt-Marie avled i sviterna av tumörsjukdomen leiomyosarkom i april 2012.

Något Hansdotter valde att berätta om i sitt sommarprogram i P1 i fjol. 

”Eftersom hon, precis som resten av min familj har varit en stor del i min framgång, vill jag hylla henne. Jag saknar henne varje dag och har dagar med panik, men det finns inget att göra åt det och då väljer jag att se tillbaka på allt hon gett mig. Sorg är kärlek, kärlek till någon man älskat. Jag vet att hon är med mig”, sa Hansdotter i programmet. 

Hansdotter hade tidigare under karriären avböjt frågor gällande sin mamma. 

– Nu kände jag att det var rätt forum att berätta. Jag fick göra det på mitt vis och berätta om min fantastiska mamma. 

Och som förebild menar Hansdotter att det är viktigt att även berätta om tyngre perioder i livet. 

– Det handlar om att vara mänsklig, det är många som går igenom tuffa saker. Det behöver inte betyda en bortgång utan kan vara en sjukdom eller andra saker. Det är viktigt att man inte hela tiden spelar upp en fantastisk bild av livet. 

– Att jag inte valt att inte prata om mamma tidigare är för att jag tycker att det har varit min ensak och sorg. Men när jag fick berätta det på mitt vis, då kände jag att det var skönt att få hylla henne också. 

Vad har hon betytt för din karriär?

– Vi har verkligen haft skidåkning som familjeaktivitet och det var samma när vi var yngre, att mamma och pappa skjutsade runt oss på alla aktiviteter, det var inte bara alpint. Det var allt. Och när vi väl bestämde oss för alpint hoppade vi över fredagsdisco för att åka upp med familjen till fjällen med husvagnen. Det är det som lagt grunden till den person och skidåkare jag är i dag, det har jag bara mamma och pappa att tacka för.

Släkt med prins Daniel

Frida Hansdotters sambo Richard Jansson friade under en resa till Maldiverna i fjol. 

Men något bröllop är ännu inte planerat. 

– Vi har varit lite dåliga på att komma vidare. Men vi ser framför oss att vi ska gifta oss inom de närmsta åren. Men vi kan inte riktigt bestämma oss hur vi vill ha det.  

Blir det ett vinterbröllop i alpin miljö?

– Vi gillar både sommar och sol, men samtidigt är vi vinter, så det är många frågetecken. 

Richard Jansson har ett så kallat ”vanligt” jobb. 

– Han har fått offra mycket för att jag ska få sträva efter mina mål. Och under mina tuffa dagar på sommaren kanske jag inte har varit så rolig att ha att göra med. Men då har han hängt med mig och sprungit mina intervaller och peppat. Så han har stor del i min framgång också. 

Richard Jansson har varit på plats på många tävlingar, och var även med på Idrottsgalan i januari, då Frida Hansdotter för första gången fick träffa sin kungliga släkting. 

Under middagen satt den olympiska medaljören bredvid prins Daniel, gift med kronprinsessan Victoria. 

Frida Hansdotters mamma är kusin med prins Daniels mamma, vilket gör barnen till sysslingar. 

 – Han är supertrevlig. Jag träffade honom nere i Lausanne också under OS-presentationen, och det är kul att träffa honom eftersom många frågar om vi känner varandra. 

”Har kunnat spara undan pengar”

Frida Hansdotter har druckit upp sin cappuccino. Nästa möte är inbokat om en kvart. 

Även det på Östermalm, en rask promenad i duggregnet. 

Hansdotter slänger på sig den röda regnrocken och hastar i väg. 

Några timmar senare kommer ett nytt sms: ”Det blev lite stressat då jag hade ett möte att passa vid 16, så jag glömde tacka för kaffet”.

Frida Hansdotter har börjat sitt nya liv i högt tempo. Trots framgångarna i backen är hon långtifrån ekonomiskt oberoende. 

– Jag har haft en fantastisk karriär och kunnat spara undan pengar så jag har ingen panik. Men jag vet att jag måste jobba. 

Här vinner Frida Hansdotter OS-guld

Upplev spänningen i studion under medaljdramat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.