Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han försökte döda sig själv med sprit”

Åkare i svenska alpinlandslaget väljer ut sina bästa skidorter på touren.
Foto: MARKKU ULANDER / AP LEHTIKUVA
Foto: STEPHAN JANSEN / EPA DPA

Kalle Palander tvingades avsluta sin karriär efter en svår skada 2011. 

Då mådde han väldigt dåligt. 

– Han försökte döda sig själv med sprit, säger hans fru Riina-Maija Palander till IltaLehti. 

Kalle Palander, 43, är Finlands främsta manliga alpina skidåkare någonsin. Han vann VM-guld i slalom 1999 och slalomvärldscupen 2003. 

Men karriären slutade tidigare än vad Palander hade hoppats. På tävlingarna i Sölden 2011 åkte Palander på en svår skada och ett år senare meddelade han att karriären var över. 

– Min karriär slutade inte som jag ville. Var jag bitter över det? Ja, det var jag. Varje helg satt jag och tittade på världscupstävlingarna på tv och tänkte, varför är jag här? Det var mitt satans knä, säger han till IltaLehti.

Palanders fru Riina-Maija Palander säger att Palander var så nedstämd över det att han ”försökte döda sig själv med sprit”

Det gör Kalle Palander i dag

Lyckligtvis repade sig Palander och försökte sig till och med år 2016 på en comeback. Han körde ett antal tävlingar, men insåg att han inte hade det som krävdes för att tävla på den högsta nivån längre. 

– Mitt ben var bra då, men fysiskt var jag i för dåligt skick. 

Palander har dock inte lämnat sporten. Han sitter i styrelsen för Ski Sport Finland och är expertkommentator i den statliga tv-kanalen Yle. 

Han säger att han drömmer om att bli tränare, antingen i Finland eller utomlands. 

– Men det är en fråga om pengar. Så fort jag kan få en anständig lön så blir jag tränare. 

Just nu lägger han merparten av sin tid på sitt arbete som försäljningschef på Snow Secure Oy, ett företag som producerar konstgjord snö. 

 

HAR DU ELLER NÅGON I DIN NÄRHET SJÄLVMORDSTANKAR?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. 

www.bris.se

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

https://www.instagram.com/p/BFqe7btPARS/?hidecaption=true

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.