Ingemar Stenmark. Foto: Wilfried WittersIngemar Stenmark. Foto: Wilfried Witters
Ingemar Stenmark.  Foto: Wilfried Witters
"Stenis". Foto: Olle Sporrong"Stenis". Foto: Olle Sporrong
"Stenis". Foto: Olle Sporrong
Anja Pärson. Foto: Nils Petter NilssonAnja Pärson. Foto: Nils Petter Nilsson
Anja Pärson. Foto: Nils Petter Nilsson

"Han är gudfadern för skidåkningen"

Publicerad

Ingemar Stenmark fyller 60 år.

Och det spelar ingen roll vad Lindsey Vonn hittar på nästa vinter.

Enligt Anja Pärson sitter "Stenis" ohotad på tronen.

– Jag tror att han alltid kommer vara den störste, säger Pärson.

Det här är dagen då vi minns en sagolik idrottskarriär.

Ingemar Stenmark lyckades vinna två OS-guld, tre VM-guld och 86 världscuptävlingar innan han slängde upp skidorna på hyllan 1989.

Nu är han alltså 60 år gammal och håller sig alltsomoftast långt ifrån den alpina världscupcirkusen. Men han påverkar ändå allting – i det tysta.

– Jag är för ung för att minnas när Stenmark körde men jag har hört om hans bedrifter och sett dem i efterhand under hela mitt liv, säger Lindsey Vonn till SPORT-Expressen.

"Glad att få träffa honom"

– Hans resultat är helt otroliga. Och han är verkligen en legendar, inte bara inom alpin skidåkning, utan även inom idrotten. Jag är så glad över att jag äntligen fick träffa honom i Stockholm under alpina världscupen i februari.

Enligt Anja Pärson har Stenmark betytt "allt" för den alpina sporten.

– Ingemar är gudfadern för skidåkningen, säger Pärson.

– Det finns ingen som varit så dominant som Ingemar, super-G tillkom till och med på grund av honom. Och det finns ingen alpin världscupåkare som inte känner till och beundrar Ingemar Stenmark.

Lindsey Vonn är uppe i 76 världscupsegrar och berättar att hon hoppas kunna slå Stenmarks rekord nästa vinter. Men Anja Pärson tror inte att det kommer att påverka bilden av "Stenis".

– Oavsett om Lindsey Vonn kommer att slå hans rekord så kommer Ingemar vara den största legendaren inom svensk skidåkning. Jag tror att han alltid kommer att vara den störste, säger Pärson som själv har Stenmark att tacka för mycket.

– Han var den person som öppnade alla dörrar i början av min karriär. Så fort jag sa att jag var från Tärnaby så visste alla var det var, och det blev ett jäkla intresse. I början av min karriär tog jag också hjälp av Ingemar ibland.

Vill bli lika vältränad...

Har du någon kontakt med Ingemar Stenmark nu för tiden?

– Litegrann, jag ringde honom för någon månad sedan och snackade en stund.

Hur vill du gratta honom?

– Först och främst till giftermålet, jag är så glad för hans och Tarjas skull. Sedan hoppas jag att han får en grym födelsedag, och må jag bli lika vältränad som Ingemar när jag är 60.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag