"Jag är inte längre rädd för att dö..."

Publicerad

Det har gått ett år sedan Matilda Rapaport avled efter en lavinolycka.

Nu har hennes make, alpinstjärnan Mattias Hargin, skrivit ett känslosamt och självutlämnade blogginlägg om sorgen. 

"Jag är inte längre rädd för att dö. Döden är finare än jag trott, för jag vet att jag har dig där uppe och får träffa dig då", skriver Hargin.

Torsdagen den 14 juli 2016 är ett ödesdigert datum för Mattias Hargin. Det var dagen då hans fru Matilda Rapaport drogs med i en lavin under en reklaminspelning i Farrellones i Chile. Samma kväll fick Hargin beskedet att Rapaport låg i koma på sjukhuset i Santiago och att hennes tillstånd var kritiskt. Några dagar senare hade hon avlidit.

Hargin har sedan dess återvänt till slalombackarna. Men sorgen hänger kvar som en omväxlande tung börda. 

"Jag börjar gråta"

I ett blogginlägg skrivet för årsdagen av Rapaports bortgång berättar Hargin om hur minnet av den bortgångna hustrun tränger sig på då och då. 

"Mellan åken på VM-slalomen, jag står helt själv på toppen värmer upp inför andra åket, lyssnar på musik och fokuserar på uppgiften. Jag ska ner och ta en medalj, är planen, allt känns väldigt bra. Helt plötsligt dyker lite fel låt upp i lurarna och jag börjar gråta, står där inför andra åket med tårar men känner ändå kraft. Jag lyssnar klart låten, skakar av mig tårarna och drar ner mot start. Väl där går det nästan enligt plan", skriver Hargin. 

"Jag tror inte att klarar detta"

Hargin hymlar inte med hur skör och sårbar han har känt sig utan Rapaport. 

"Just att bli lämnad ensam och fortsätta ett liv själv, var det som från första sekund skrämde mig väldigt mycket. Jag minns att jag sa det första natten innan jag åkte till Chile, till mamma och pappa, jag tror inte jag kommer klara detta. För innerst inne visste jag från först stund att det var väldigt kritiskt med M och att det kunde sluta på detta sätt", skriver Rapaport. 

I slutet av inlägget riktar sig Hargin direkt till Rapaport och skickar en hälsning. 

"Jag är inte längre rädd att dö, för döden är finare än jag trott och jag vet att jag nu har dig där uppe och får träffa dig då. Vi är vana att vara ifrån varandra, även om vi aldrig gillat det, men det var en del av vårt liv. Nu drar du på ett långt läger bara, en resa jag snart följer efter dig på", skriver Hargin. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag