Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guld till Årsjö – trots smärtorna: ”Sjukt ont”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Ebba Årsjö vinner guld i slalomen i Paralympics, efter gårdagens svåra fall i storslalomen.

– Det känns jättebra så klart, men jag har sjukt ont, säger dubbla Paralympicsguldmedaljören.

Det var osäkert in i det sista om Ebba Årsjö skulle kunna delta i dagens slalom. Fredagens guldchans förbyttes i förtvivlan när hon hamnade fel och kraschade ur.

– Det senaste dygnet har varit vidrigt. Det har inte varit kul. Jag gick miste om medalj, och måste typ åka hem och göra MR (undersökning med magnetkamera). I inre menisken är det en skada. Man vet inte om den är ny eller gammal, men det är också jättemycket svullnad och blod i knäet, säger hon till TT.

”Jag kör!”


Efter behandling på fredagskvällen, och utprovning av olika skydd, valde hon ändå att ställa sig i startfållan på lördagsmorgonen, iklädd en så kallad ortos – ett slags stort knäskydd.

– Jag kände klockan sju i morse att jag kör, säger hon.

Och som hon körde. Efter första åket var Ebba Årsjö i klar ledning. Försprånget till tvåan, Zhang Mengqiu från Kina – som har tagit flera medaljer under spelen, var 2,78 sekunder.

– Jag kunde inte gå fullt ut med knäet. Men nästan. Det kändes knappt. Det handlade om att åka smart, säger hon.

Andra åket mest om att åka lugnt, fint och kontrollerat. Speciellt med tanke på att många åkte ur. Bara elva av de 20 åkarna lyckades ta sig i mål i båda åken.

Men att hålla igen är kanske inte Ebba Årsjös starkaste sida.

– Som den idiot jag är så började jag gasa ut i flacken och började åka fort, säger hon.

Men det gick vägen. Vid målgången var ledningen utökad till 5,64 sekunder.

– Från att jag i går hade tänkt att jag skulle behöva åka hem och så står jag här nu. Det är ganska overkligt.

Målen inte uppfyllda


Paralympics har inneburit upp och nedgångar. Första halvan var hon missnöjd med vad hon fick ut i åkningen, även om störtloppet räckte till brons. I super-G hamnade hon utanför pallen, medan det sedan blev guld i kombinationen innan uråkningen på fredagen.

– Det gick väl inte helt som jag hade tänkt mig. Jag nådde inte ut alla mina mål, absolut inte. Men några uppfylldes, och de blir värda mycket mer när det går dåligt i andra grenar. Det har varit mycket dramatik och känslor.

TT: Vad betyder det här guldet då?

– Efter gårdagen så betyder det här så extremt mycket mer än vad det hade gjort annars, inte bara för mig utan laget. Det är deras förtjänst att jag står här i dag.

Henrik Bergqvist, förbundskapten för det alpina paralandslaget, är mycket nöjd med Paralympics, trots att herrarnas slalom fortfarande återstår.

– Hittills är jag enormt stolt över laget och åkarna. Och två guld hittills, det är jättestort, det är grymt bra.

Framför allt är han nöjd med Årsjös insats.

– Det här var en enorm bedrift att få de här loppen, med tanke på oklarheten i går.

Han tror att hennes framgångar kan vara viktiga för svensk paraidrott.

– Jag tror att det är jätteviktigt att ha en sådan person som verkligen är en sådan elitidrottare, som visar att hårt slit krävs för framgång och just för hennes del att våga vara sig själv, och visar vem man är och att det är okej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.