”Gud, kommer jag kunna gå igen?”

Alpinstjärnornas bästa OS-minne från soffan
Anna Swenn Larsson
Foto: MATHIAS MANDL / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Fysioterapeuten Cecilia Kalla har hjälpt Anna Swenn Larsson tillbaka från skadan.
Foto: MARIE BIRKL / BILDBYRÅN
Swenn Larsson under VM 2020
Foto: GEPA PICTURES/ MATHIAS MANDL / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

I början gjorde det så ont att hon inte trodde att hon skulle kunna gå igen.

Nu är Anna Swenn Larsson, 30, redo för revansch efter skadan som kostade henne hela förra säsongen.

– Jag känner mig i bättre form fysiskt än vad jag har gjort någonsin, säger hon och berättar också om hjälpen från Cecilia Kalla.

Anna Swenn Larsson är ganska less på att prata om ”den där foten”.

– Det är väldigt många som frågar. Men det känns bra, jag känner mig inte hämnad, jag kan göra allt jag vill, säger slalomstjärnan.

Det var i december förra året på ett träningsåk som Anna Swenn Larsson bröt foten och fick säga hejdå till säsongen innan den ens hade hunnit börja.

Ett hårt bakslag för vem som helst, speciellt för den som haft en stark säsong bakom sig.

– Det var en tuff situation, i slutet av säsongen innan var hon på toppen av sin karriär. Potentiellt hade hon kunnat vinna allt. Sen ställdes allt in på grund av covid-19 och när hon startade igen blev hon skadad. Det var en riktigt otursam period för henne och det är inte lätt mental, säger landslagets damchef Christian Thoma.

Tiden borta från backen har Anna Swenn Larsson tillbringat i gymmet.

– Jag känner mig i bättre form fysiskt än vad jag har gjort någonsin. Jag har haft väldigt mycket tid förra vintern att träna.

– Jag har blivit lite större och starkare, känner mig stark på gymmet men också på de här roddmaskinerna, på assault biken och allt som vi kör mycket av. Då känner jag mig tålig och stark, säger 30-åringen.

”Gud, kommer jag någonsin kunna gå igen”

Under den tuffa rehabperioden betydde fysioterapeuten Cecilia Kalla, syster till längdskidåkaren Charlotte Kalla, mycket.

– Jag hade jättebra stöd med grymma sjukgymnaster. Jag hade hjälp av Cecilia Kalla i Åre som var med mig varje dag, som hjälpte mig jättemycket. Jag har haft väldigt bra stöd med det medicinska och det har hjälpt mig mycket. Jag är en sån som verkligen tycker om att träna tillsammans med någon, att då ha någon som är där för mig varje dag gör mycket.

– Sen var det så klart tufft i början när det mesta gjorde ont. Jag kände ”gud, kommer jag någonsin kunna gå igen?”. Men en vecka senare såg man såna framsteg. Det var väldigt motiverande.

Timmarna på gymmet ska nu få utdelning i backen.

– Hon är väldigt aktiv, hon klarar inte av att vara stilla. Hon använde tiden till att jobba väldigt hårt på gymmet. Det är bra, och målet är att ta med den här högre potentialen till snön, säger Christian Thoma.

 Christian Thoma: ”Vi har realistiska förväntningar”

Anna Swenn Larsson har siktet inställt på en OS-medalj i Peking i februari, men först ska hon vara i form till slalompremiären i finska Levi.

Christian Thoma är förberedd på att allting kanske inte har hunnit falla på plats för Sveriges stora stjärna tills dess.

– Hon är riktigt cool och jobbar hårt. Vi måste bara försöka hålla henne lugn och ha tålamod och hon kommer vara tillbaka på den här nivån. Kanske inte direkt, men det viktiga är att hålla henne lugn. Om saker kanske inte fungerar direkt i tävlingar som hon förväntat sig måste man bygga upp ett självförtroende. Det är väldigt viktigt, för skidmässigt är inget problem. Där är hon redan på en hög nivå, fysiskt är hon stark – starkare än innan. Det är jag inte orolig över. Det är mer att vi måste hjälpa henne att ha tålamod, säger han.

Hur jobbar ni med det?

– Alla tjejer har mentala coacher och det vi ledare kan göra är att få de att känna sig trygga, inte få de att känna att vi har för höga förväntningar. Vi har realistiska förväntningar. Vi vet vart vi vill, men vi vet också hur det är när man kommer tillbaka från en skada och förlorat en säsong. Allt fungerar inte lika lätt som det gjorde innan, det är normalt. Är man förberedd på det går det lättare.

https://www.instagram.com/p/CRrFkA_hbTg/

Tv: Stjärnorna får ge ut OS-guld

Stjärnorna får ge ut OS-guld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.