Foto: Lars HolmlundFoto: Lars Holmlund
 Foto: Lars Holmlund
Foto: Lars HolmlundFoto: Lars Holmlund
 Foto: Lars Holmlund

Glädjen: Holmlund är äntligen hemma

Publicerad

Anna Holmlund har äntligen fått flytta hem till en egen lägenhet i Sundsvall.

Nu väljer familjen att begränsa antalet besökare – av oro för att för många intryck ska bli en belastning.

– Det är en svår omställning, säger pappa Lars Holmlund till SVT. 

Nästan sju månader har gått sen den hemska olyckan i italienska Innichen.

Den svenska skicrosstjärnan Anna Holmlund skadades svårt i kraschen och hamnade i koma.

Efter ett tag förflyttades hon till Karolinska universitetssjukhuset och senare Danderyds sjukhus för rehabiltiering. I maj meddelade familjen att Holmlund kan kommmunicera med enklare meningar – och i mitten på juni gjorde hon sin första intervju efter olyckan.

I intervjun med Dagens Nyheter fick Holmlund frågan vad hon vill träna på. 

Hennes svar:

– Hoppa. Springa. Sen. 

Har fått flytta hem

Anna Holmlund vann den totala världscupen i skicross och OS-brons i Sotji innan olyckan i Italien.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Familjen har hela tiden funnits vid Anna Holmlunds sida i Stockholm.

Men nu har skicrossstjärnan, som vann brons i Sotji-OS, fått flytta hem till Sundsvall igen, i en lägenhet där hon stöttas av kunnig personal.

– Det fungerar, men det är en svår omställning, säger pappa Lars Holmlund till SVT och fortsätter:

– Hon stänger av och klarar inte sådant som hon klarade tidigare.

Anna Holmlund tillsammans med pappa Lars.Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Familjen Holmlund är orolig för att för många intryck ska bli en för stor belastning för henne och därför har man valt att begränsa den mängd personer som får träffa henne.

– Det här är inte som att bryta benet, att det läker och sedan kan man börja träna. Vi har inget facit, det är bara tiden som kommer att visa hur det går, säger Lars Holmlund.

Stöttas av polska stjärnan

Den polska skicrosstärnan Karolina Riemen har varit med om en liknande olycka i backen.

Hon vet vad Anna Holmlund går igenom.

– Jag tänker ofta på Anna och det finns så mycket jag vill säga henne. Jag vet vad hon går igenom och har skrivit till henne och hoppas att hon en dag blir bra nog att skriva tillbaka. Det är svårt att med ord beskriva den inre kampen man behöver gå mot sig själv och mot sin egen kropp för att hitta tillbaka. Man måste hitta viljan att kämpa i de tuffaste stunderna när en bara vill ge upp. Det är bara att gråta och gå vidare, säger Riemen till SVT.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag