Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl / GEPA BILDBYRÅN
 Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl / GEPA BILDBYRÅN

Frida Hansdotter fyra när Shiffrin körde ur

Publicerad

Mikaela Shiffrin var en slalomseger från rekordsviten. Då körde hon ur.

Frida Hansdotter jagade säsongens första pallplats – men missade med 31 hundradelar och blev fyra i Zagreb.

– Halva Frida är tillbaka. Snart är hela Frida det, sade svenskan.

Den amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin hade vunnit de sju senaste världscuptävlingarna i slalom – en seger bakom rekordsviten som Vreni Schneider (1988–89), Schweiz, och Janica Kostelic (2000–01), Kroatien, delar.

Shiffrin missade flera tävlingar i fjol då hon var skadad och hennes egen slalomsvit var uppe i tolv segrar i följd. Amerikanskan brukar inte köra ur. Inför Zagreb var det mer än fyra år sedan hon inte kom i mål i en slalomtävling.

– Jag är besviken men jag vet att jag är den bästa slalomåkaren i världen så jag är inte orolig, sade hon till Aftonbladet efter grenslingen i första åket.

Shiffrins uråkning öppnade för konkurrenterna, däribland Frida Hansdotter som jagade säsongens första pallplats.

"Inte nöjd"

Den 31-åriga svenskan låg på femte plats efter första åket, med 16 hundradelar upp till en eftertraktad pallplats. Hon kom ned som ledare men fick se Petra Vlhova, Slovakien, Sarka Strachova, Tjeckien, och segraren Veronika Velez Zuzulova, Slovakien, korsa mållinjen med snabbare totaltider.

– Att vara fyra i världen är jättebra men jag är inte nöjd. Man är ju en tävlingsmänniska och det är klart att man vill vara på pallen, sade Hansdotter till SVT.

Det skilde 31 hundradelar upp till trean Strachova.

– Det är väldigt bra med tanke på att jag känner att jag har mer att ge. Huvudet säger fortfarande "kommer det att sitta?" trots att jag vet att det sitter, sade Hansdotter.

"Väldigt viktigt"

Emelie Wikström åkte upp sig från 18:e till 12:e plats, tangerat säsongsbästa, i det andra åket.

– Det är väldigt viktigt för mig. Jag får poäng och lite mer självförtroende, sade hon till SVT.

Anna Swenn-Larsson åkte ur några få portar från mål i första åket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag