Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wiberg förvånad – efter de märkliga orden på Wikipedia

Expressen träffar alpinlegendaren Pernilla Wiberg i Monaco som berättar hur hon blev av med åtta miljoner kronor.
Pernilla Wiberg ser sig själv på uppslaget efter den klassiska segern i VM i storslalom i Saalbach 1991.Foto: Peter Thunborg
Pernilla Wiberg ser sig själv på uppslaget efter den klassiska segern i VM i storslalom i Saalbach 1991.Foto: Peter Thunborg
Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Året 1991 vände upp och ner på alpina skidåkaren Pernilla Wibergs liv.

Samtidigt som hon rusade nerför branterna gick hennes karriär spikrakt uppåt.

Det där året hände allt på en gång. 

Inget blev sig riktigt likt sedan ”Pillan” vann VM i storslalom i Saalbach.

– Det var så omtumlande. Men det gick ju bra. Även om det var storslalom och inte slalom som var min gren, säger Pernilla Wiberg i dag. 

Innan året var slut hade hon vunnit ytterligare två världscupsegrar. Hon kammade hem Svenska Dagbladets guldmedalj i konkurrens med Tre Kronor som vann VM samma år. 

Pillan blev även årets Victoriastipendiat och Årets idrottskvinna. Dessutom hamnade Sveriges Radios Jerringpris hos Pernilla Wiberg sedan svenska folket fått säga sitt. 

Det var samma pris som folkhemshjälten Ingemar Stenmark vunnit två år i rad. Pernilla Wiberg skulle kopiera den bedriften.

Om svenskarna trodde att det var dags att resa sig från tv-soffan sedan Tärnagrabben lagt skidorna på hyllan så var det dags att tänka om.

Det fanns en ny stjärna i backen. 

Och som om inte det var nog sjöng hon dessutom in låten ”Privilege” på singel. 

Men allt började den där dagen i februari 1991. 

”Pillan” hade egentligen slagit igenom tidigt i januari samma år då hon vann en världscupseger i österrikiska Bad Kleinkirchheim, men då i specialdisciplinen slalom. Så det fanns förväntningar på henne inför VM, men fullträffen kom inte där den skulle.  

Det var Pernilla Wibergs första VM. Hon skulle ha varit med i Vail 1989 men tvingades lämna återbud på grund av en knäskada. (Det skulle bli många sådana med tiden.)

Efter första åket i Saalbach låg Wiberg på en sjunde plats, klart distanserad av österrikiskan Ulrike Maier med 1.09 sekunder.

Maier hade vunnit i super-G några dagar tidigare och såg ut att dubblera på hemmaplan. 

Firades i champagne

Men Pernilla Wiberg fick till ett kanonåk i andra omgången och när Maier senare klöv mållinjen såg hon till sin förtvivlan att hon blivit passerad med 16 hundradelar.

”Pillan” hoppade jämfota av ren lycka när det gick upp för henne att hon vunnit.

De svenska journalisterna på plats fick glädjefnatt och letade förtvivlat efter rätt ord för att beskriva bragden. 

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Det firades i champagne trots att Wiberg ”inte alls tycker om alkohol” och Expressens krönikör Mats Olsson förutspådde ”en lång och framgångsrik karriär för henne”. 

– Att det blev storslalom var verkligen en överraskning. Tre år tidigare under SM 1988 hade min skidlärare på skidgymnasiet sagt att jag lika gärna kunde lägga ner grenen storslalom, säger Pernilla Wiberg och skrattar åt minnet.

Hon intygar att de är jättebra kompisar och att hon är honom evigt tacksam men ändå funderat på de där orden. 

– Jag har frågat honom efteråt om han bara sa det där för att det skulle göra mig så jädra förbannad så att jag skulle bevisa motsatsen. 

”Inte alls van vid det”

Dagarna efter bragden blev Pernilla Wiberg indragen i en cirkus som hon aldrig kunnat förvänta sig.

– Jag var inte alls van vid det massmediala trycket och det kom att störa mig i koncentrationen inför de kommande tävlingarna.

Expressen får ta på sig en del av skulden. 

Hon skrattar hjärtligt när hon beskriver hur Expressen drog i väg med henne på ett tak för plåtning med backen i bakgrunden. 

– Men det blev ju så dåligt att det inte ens kunde användas. Jag sa ”jojo”, ”javisst, det kan vi göra”, så jag blev ju inkastad i den världen hastigt och lustigt. 

Och så blev du kvar i den världen?

– Ja, exakt.

Segern fick en viktig psykologisk effekt på Wiberg. Pressen lättade och respekten för alla världsstjärnor inom den alpina cirkusen var inte lika stor längre.

– Jag kände ”jaha, var det så här lätt”. Det är i och för sig en sanning med modifikation eftersom jag tränat hårt i så många år för att komma dit. Men just då tänkte jag att det bara var att fortsätta. 

Samtidigt började en tanke gro i hennes huvud. Om hon nu vunnit helt oväntat i storslalom så kanske hon var mogen för andra utmaningar. 

– Jag funderade på att ge mig på störtlopp och super-G. Det var ju lite tabu i Sverige vid den tiden. Där tänkte jag: ”Fasen, tänk att vinna i framför allt störtlopp som Ingemar inte gjorde”. Det triggade i gång den satsningen. 

Även här skulle hon ta världscupsegrar och två medaljer i de stora mästerskapen.

– Jag hade den där drömmen om att bli bäst i världen som så många elitidrottare har. Det är därför man orkar träna så mycket som man gör. Men sen så går det ju upp och ner - och det har det verkligen gjort för mig med alla skador. 

”Får inte ha för bra gener”

Goda gener är en förutsättning om man ska nå världstoppen inom en idrott.

Det var inga fel på Wiberg, det är hon medveten om.

– Men man får inte ha för bra gener, inte vara en supertalang i allt du gör när du är liten. Då kommer framgångarna för lätt och det blir svårt när man väl blir senior. Då börjar de andra som tränat hårt komma ikapp. 

Hon säger att gener och talang är bra men framför allt lyfter hon fram viljan och ett fokus. 

– Jag har träffat många människor som är halvduktiga på så mycket men alldeles för splittrade för att lyckas inom en genre. Jag brukar säga att de ska fokusera på en sak för att det ska bli riktigt bra.

Pernilla Wiberg har funderat en del kring den svenska föreningskulturen och alla eldsjälar som ofta ställt upp i vått och torrt utan lön för mödan annat än den tillfredsställelse det innebär att se unga människors glädje i att träna och tävla.

– Jag är rädd för att den är på väg bort, tyvärr.

Bara några dagar före intervjun hade ”Pillan” pratat med några ledare i dotterns fotbollslag om just denna folkrörelse.

– De berättade att det blir svårare och svårare för varje år att få dit föräldrar som kan ställa upp gratis. 

Hon säger att hon inte riktigt vet vad det beror på, men att samhället förändras och allt mer pengar kommer in i idrotten. 

– På min tid hade vi många eldsjälar, inte bara inom friidrotten. Utan dem hade vi inte ens haft en backe i Norrköping. 

På kunskapssajten Wikipedia presenteras Pernilla Wiberg som ”en svensk affärskvinna och tidigare alpin skidåkare”. Det känns som om rollerna bytt plats med varandra. Pernilla Wiberg skrattar åt det och tycker också att det kanske borde ha varit skidåkare eller olympisk mästare i första hand.

Var har du din identitet i dag?

– Jag skulle nog kunna säga att jag är entreprenör. Om man slår upp ordet så framgår det att man är innovativ och framåt med saker och ting.

Hon ser många likheter mellan en entreprenör och en elitidrottare. 

– För att lyckas inom idrotten måste du vara framåt och veta vad du vill. Det gäller även ett företag. Inom företaget har man en vision om vad man vill göra och man måste omge sig med rätt människor. 

Pernilla bor sedan många år i Monaco med sin familj.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag lägger mycket vikt vid att träna. Det måste jag göra för att hålla kroppen i schack efter alla skador. Mycket styrka för knäet efter alla broskskador. Det blir en timme eller en och halv om dagen.  

En stor del av dagen går åt att sköta alla de ideella engagemang som hon är involverad i.

Pernilla sitter som ordförande i en grupp inom Internationella skidförbundet som tittar på säkerhet för åkarna. Hon sitter också i gruppen Sällskapet Svenska Olympier.

– Där försöker vi ha kontakt med alla olympier, inte bara de som tagit medaljer. Vi tittar på om det finns kopplingar med nuvarande aktiva och ser till att man tar hand om sina gamla olympier på bästa sätt.

Hon sitter även i världsorganisationen World Olympians Association med säte i Lausanne. 

Förutom det har hon flera affärsmässiga och professionella projekt.

– I Idre fjäll har jag Pernilla Wiberg Hotel och jag ser även min roll som expertkommentator i SVT som professionell. 

Förutom det sitter hon i en bolagsstyrelse för ett företag som sysslar med att ta fram en hjälm som skyddar hjärnan.

Ni bor nära Alperna. Är ni ofta uppe och åker?

– Det blir svårt eftersom jag jobbar under vintern. Men det händer att jag och min man kan åka upp över dagen till italienska Limone. Det blir skidor och en lunch sen åker vi hem innan barnen är färdiga i skolan för dagen. 

Barnen åker gärna skidor men Pernilla och maken Bödvar har varit noga med att hålla dem borta från tävlingsverksamheten. 

Pernilla Wiberg hade toppbetyg i skolan med nästan bara femmor och hon har en konstnärlig ådra. Hon har spelat musik, sjungit och designat smycken. 

Lustigt nog var det just teckning som höll på att dra ner hennes avgångsbetyg. 

– Jag hade en trea men lyckades få upp det till en fyra sista terminen. 

Hon har fått frågan många gånger om varför hon inte lanserar ett eget klädmärke. 

Pernilla Wiberg menar att hon skulle kunna göra det men att hon värnar den lilla fritid hon har och tiden med barnen. 

Elitidrottsmän är målmedvetna och har förmågan att tänka långsiktigt. Är det något projekt du gått och drömt om som ännu inte blivit av?

– Det finns något som legat och lurat länge där i bakhuvudet faktiskt och det har med det konstnärliga att göra. Det handlar om att skriva en egen bok om allt runtomkring. Man kan tro att man berättat allt, men det har man ju inte. 

Något specifikt?

– Jag tvekar lite. Om man ska skriva en bok ska man då lämna ut allt? Namn och personer eller ska det vara mer fiktivt? Jag har en önskan om att få skriva om det.

Vad grämer dig mest under karriären?

– Grämer mig gör jag inte. Men jag var ju borta mycket på grund av skador. Och jag har funderat en del på hur många mer segrar jag kunde ha tagit om jag fått vara frisk.

Sanningen är den att Pernilla Wiberg har haft tillräckligt många skador för att hålla en mindre ortopedisk klinik sysselsatt på heltid.

Avsliten hälsena, skadat korsband, trasigt ledband, brutna revben för att inte tala om alla dessa evinnerliga knäskador. Det har hittills hunnit bli tolv kirurgiska ingrepp i knäet. 

Det hade kunnat knäcka den bästa men Pernilla Wiberg såg det som en utmaning att komma tillbaka efter skadorna. 

1989, som junior och innan karriären tagit fart, råkade hon ut för en större skada som kunde ha spolierat hennes karriär.

– Det fanns många olyckskorpar då. Men där föddes den där inre viljan att bevisa motsatsen och komma tillbaka. Trots att jag var nere så långt i källaren kunde jag komma tillbaka och vinna VM. Det hade jag med mig senare när jag skadade mig senare i karriären. 

Vad har varit roligast?

– Att vinna förstås men annars skulle jag säga den kompisanda som rådde. Det var många människor som var väldigt olika varandra och som tryckts ihop i en grupp. Det betydde inte att vi behövde älska varandra, men att vi kunde hitta ett sätt för att det skulle fungera ändå. 

Har du kontakt med några av dina gamla vänner från den alpina cirkusen?

– Ja, det blir en del genom jobbet som expertkommentator då jag träffar vänner från andra länder med samma funktion. Sen har det blivit lättare genom sociala medier. 

Var hänger guldmedaljen från VM i storslalom 1991 nu?

– Den hänger i prisskåpet i foajén på hotellet i Idre.

För att vara lite ofin, men jag ser att du fyller 50 år nästa år.

– Haha. Jag har inga problem med det. Jag har aldrig haft några åldersnojor. Jag tycker uttrycket ”age is just a number” är jättebra. Det spelar ingen roll hur gammal du är utan hur du känner dig. 

Pernilla Wiberg

Namn: Pernilla Wiberg

Smeknamn: Pillan

Född: 15 oktober 1970 i Norrköping

Bor: Monaco

Familj: Maken Bödvar, en dotter och en son 

Yrke: F d alpin stjärna, entreprenör, hotellägare, expertkommentator, m m.

Främsta meriter: Två OS-guld och ett OS-silver. Fyra VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons. 24 världscupsegrar, totalsegrare i världscupen 1997. 

Utmärkelser: Svenska Dagbladets bragdmedalj. Jerringpriset (91, 92), Victoriastipendiet, Årets idrottskvinna