Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Får se om de kollar på mig med skräckinjagande ögon”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: GIOVANNI AULETTA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk slalom saknar en etablerad kvinnlig stjärna.

När världscupssäsongen inleds ligger all press på VM-medaljören Anna Swenn Larsson. 

– Jag har dragit vårt landslag framåt de sista åren eftersom jag varit i toppen, så nu får de andra steppa fram, säger Frida Hansdotter. 

Pernilla Wiberg, Anja Pärson och Frida Hansdotter. Det är dags för en ny era i svensk skidåkning. 

Frågan är vem som kommer att kliva fram efter att Hansdotter i våras meddelade att karriären var slut, efter flera VM-medaljer och ett OS-guld. 

– Självklart beror det bara på resultaten, om jag ska vara ärlig. Men överlag så känns det som att alla kan få plats att synas för vi har ett starkt lag, säger Sara Hector. 

Frida Hansdotter ser Anna Swenn Larsson som en självklar efterträdare på ”tronen”. 

– När Anja slutade sa många, hur ska det nu gå för laget?  Men i skuggan av Anja stod jag, Maria Pietilä Holmner, Jessica Lindell Vikarby och Kajsa Kling och väntade på att få visa framfötterna. Det blir så när en stor ikon faller bort. Jag har varit den som har varit lite driven, och dragit vårt landslag framåt de sista åren eftersom jag varit i toppen, så nu får de andra steppa fram. Men med tanke på Annas förra säsong är jag inte det minsta orolig, säger Hansdotter. 

Utebliven stjärnstatus

Anna Swenn Larsson tog sin första mästerskapsmedalj på VM i Åre i vintras. Det blev silver bakom giganten Mikaela Shiffrin. I den totala slalomcupen slutade hon fyra efter två pallplatser och en rad topp 6 placeringar på världscupen. 

– Det var en fantastisk säsong och jag är väldigt nöjd med VM som höjdpunkt, det har alltid varit en dröm hela mitt liv att få vinna en medalj, säger Anna Swenn Larsson. 

Men ännu känner hon inte av någon stjärnstatus. 

– Jag tycker inte det har varit så stor skillnad. Jag har haft en lugn sommar och kunnat fokusera på mitt. 

Anna Swenn Larsson: ”Försöker att inte fokusera på det”

Årets säsong inleds med slalom i i finska Levi om tre veckor. Då är tanken att Anna Swenn Larsson ska ta över stafettpinnen från Frida Hansdotter. 

– Jag försöker att inte fokusera på det, utan fortsätta på min bana. Men det är klart att hon har tagit mycket av det, för hon har varit stjärnan i laget. 

– Men hittills har jag inte känt någon större skillnad. Så jag hoppas det förblir detsamma. 

Känner du att det är upp till dig att leverera resultat nu?

– Nej, vi har ett starkt lag och många kommer vara med där uppe. Jag kan bara göra mitt bästa och det kommer jag göra till hundra procent. Men jag är mer motiverad och känner att jag kan vara med i toppen och kommer ge allt. 

Vad har du för målsättning den här säsongen?

– Jag har försökt fortsätta på samma, att inte fokusera för mycket på resultat utan vad jag vill få ut av min åkning. Sedan är det klart, jag var fyra i slalomcupen, så det är ett stort mål för mig att ta mig upp på topp tre. 

Får du en annan respekt av konkurrenter nu efter VM-silvret?

– Jag känner mig som samma person som innan. Men vi får väl se nu i Levi om de kollar på mig med skräckinjagande ögon... men jag har svårt att se det!