Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Enorm påfrestning – för hela vår familj"

Anja Pärson hemma i Umeå.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Efter fem intensiva år har Anja Pärson börjat fundera allt mer på framtiden.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
"Vi har bara köttat på de fem senaste åren, nu är det dags att fundera på vad vi vill göra med våra liv", säger Anja Pärson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

UMEÅ. Hon bytte från stjärnstatus och ett intensivt idrottsliv till småbarn och familjevardag hemma i Umeå.  

Men så mycket lugnare blev det inte för Anja Pärson. 

– Vi har bara köttat på de fem senaste åren, nu är det dags att fundera på vad vi vill göra med våra liv.

I en stor intervju med SportExpressen tillsammans med frun Filippa berättar Anja om den kluvna känslan inför att skaffa fler barn, oron över att åka till Sydkorea och när fulla män går för långt på krogen. 

Det är tidig förmiddag i Umeå, Anja Pärson, 36, och hennes fru Filippa Rådin, 44, har precis landat efter en av årets många turer till Stockholm. 

På parkeringsplatsen vid flyget i Umeå blir det småtjafs.  

– Alltså, Filippa skrapade halva rutan på bilen och tyckte att vi kunde köra i väg sen. Sånt där gör mig tokig, muttrar Anja med glimten i ögat. 

Vi sitter på ett kafé i centrala Umeå och jag har just ställt frågan om de någonsin grälar eller om deras liv är så glatt som det ser ut på Instagram där båda två är väldigt aktiva. 

– Visst bråkar vi, herregud! Hon är ju halvlatino. 

Anja skrattar när hon tittar på sin fru. 

– Vi har ett väldigt temperamentsfullt förhållande och är lika jävla tjuriga båda två. Vem som ska vinna bråken är alltid en fråga. 

"Det blev en enorm påfrestning"

Det har gått tio år sedan Anja Pärson och Filippa Rådin blev ett par. Anja var då fortfarande aktiv alpin skidåkare och till en början höll de sitt förhållande hemligt. 

Sedan kom Anjas sommarprat.

Ett av de mest uppmärksammade någonsin i programmets historia, och paret Pärson-Rådin har sedan dess både hunnit gifta sig och få två söner, Elvis och Maximilian. Till familjen hör också Emmi, Filippas dotter från ett tidigare förhållande.   

Att Anja Pärson och Filippa Rådin dessutom jobbar ihop i en mängd olika projekt gör att de umgås mer än många andra par. 

– Vi har levt extremt tajt i många år, säger Anja Pärson och konstaterar att det har gått i ett sedan hon avslutade skidkarriären efter säsongen 2012. 

– Vi har kommit till insikt att vi under fem års tid bara har köttat på. Det har varit småbarn och full fart hela tiden.  

I våras deltog Anja Pärson i Let's Dance där hon tog sig hela vägen till final tillsammans med Calle Sterner, där fick de dock se sig besegrade av Jesper Blomqvist och Malin Watson.   

Samtidigt som Let's Dance var en rolig upplevelse menar paret Rådin-Pärson att det var en tuff tid. 

– Det var fantastiskt på många sätt, vi hade skitkul och fick vänner för livet. Men det blev också en enorm påfrestning på familjen.

Under de mest intensiva veckorna av tävlingsprogrammet flyttade hela familjen ned till Stockholm och bodde på heltid i den övernattningslägenhet de har i huvudstaden. 

– Mycket ställdes på sin spets då, det var glitter och glamour men också ett jäkla meck att få ihop allt. Att dra ner tre barn till Stockholm utan att ha någon dagisverksamhet, plus ett schema som spänner sig över i stort sett hela dygnet. Det är ingen enkel ekvation, säger Anja och Filippa fyller i:

– Vi lärde oss otroligt mycket av Let's Dance. Det var en oerhört stor press. 

Men var det verkligen värt att vara med i programmet då?

– Absolut, har man tackat ja till någonting och sedan tagit sig igenom det, då är det alltid värt det. Men hade vi vetat det vi vet i dag då kanske vi hade tagit ett annat beslut. 

Paret berättar att de efter den intensiva perioden också börjat fundera på framtiden.   

– Det har varit mycket tankar kring hur vårt liv ska se ut. Hur ska vi fortsätta och vad gör vi om tio år? 

Anja Pärson tillsammans med frun Filippa Rådin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

De berättar att deras förhållande långt i från alltid är en dans på rosor. 

– Samtidigt är det inte konstigt, småbarnsåren är tuffa. Man sover lite, jobbar mycket. Man är trött och sliten och mitt i allt det ska man ha ett fantastiskt förhållande. Det är inte konstigt att man börjar reta sig på den andre då. Det räcker att man har PMS så har man ännu lättare att bli irriterad. Tänk dig dessutom ett förhållande där båda har PMS, haha. 

Anja Pärson menar att hon och Filippa är bra på att bryta "en dålig trend". 

– Jag tycker att vi är ganska tydliga med vilka svagheter och styrkor vi har. Det gäller att rannsaka sig själv, sedan måste man bara stänga av allt ibland, skärmar, tv, allt. Och verkligen sätta sig ned och prata.   

Så hur är ert förhållande just nu?

– Det blommar som vanligt, haha. Nu har vi ju till och med så stora barn att de sover hela nätter. Skämt åsido, vi har väl det precis som alla andra. Ena dagen är det fantastiskt och nästa dag är den någon som har ställt skorna precis innanför dörren, småbarnslivet innebär små marginaler. 

– Men å andra sidan, om allt skulle vara enkelt, hur tråkigt skulle inte det vara?

Vill ni ha fler barn?

– Jag vill alltid ha barn! Vi träffade bebisar i går och då rycker det direkt i livmodern. Men det är väl som med allt annat, jag skulle vilja ha hur många barn som helst men jag vet inte om jag skulle klara eller orka med det. Vi har båda vuxit upp med någon slags kollektivkänsla och är vana att ha mycket folk omkring oss. Men att det skulle komma ett nytt barn den närmsta tiden, det har jag svårt att se... 

Filippa Rådin är snabb med att flika in att det dock inte är helt uteslutet: 

– Det är därför jag har valt en ung fru, vi drar ut på det litegrann, haha!

"Det känns inte helt bra i magen"

42 världscupssegrar, ett OS-guld, sju VM-guld och totalt 19 mästerskapsmedaljer, Anja Pärsons meritlista är en av de tyngsta i den alpina historien. 

När hon själv listar sina framgångar är det OS-guldet i Turin 2006 som hon nämner först men tillägger snabbt att bronset fyra år senare i Vancouver också betyder mycket. 

Det var då Anja kraschade svårt i den inledande störtloppstävlingen men dagen efter tog brons i kombinationstävlingen.

– Den tävlingen och den medaljen kommer alltid vara speciell för mig, och säkert för många som såg det på tv också. 

När OS i Pyeongchang inleds om en dryg månad är Anja Pärson återigen på plats på ett olympiskt spel men i egenskap av tv-expert. En roll hon har haft sedan den egna aktiva karriären var över.

Men Anja har också bytt kanal genom åren, från SVT till Viasat och nu Discovery - med andra ord till den kanal som har sändningsrättigheterna för OS. 

– Det är klart att det är en stor anledning till att jag har bytt kanal. Det är spännande att komma till en kanal som ska sända OS för första gången. Man blir en del av en process där saker och ting sker för första gången och man kan vara med och påverka. 

– Det ska bli riktigt kul med OS, även om det är 16 dagar av stenhårt jobb som väntar. 

Hur känner du för att åka till Sydkorea?

– Det är lite som vid förra vinter-OS, det känns inte helt bra i magen. Den här gången handlar det så klart om närheten till Nordkorea och att det politiska läget där är extremt ovisst. Samtidigt tror jag att det är viktigt att man är på plats, precis som i Sotji, för att visa att man inte tolererar det som sker. Och skulle inte IOK anse att de har full kontroll då skulle det inte bli något OS, det måste man kunna lita på. 

Anja tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Men om det skulle utbryta ett krig tror jag inte att det inte spelar så stor roll om man är i Sydkorea, i Tärnaby eller någon annanstans i världen. Då är det fara för alla.  

Filippa, som var med Anja under OS i Sotji, tvekar dock att följa med den här gången. 

– Vi har inte bestämt än. Som världsläget är nu så ställer det lite frågetecken om vi ska åka båda två med tanken på barnen. Jag vill finnas hemma om det skulle hända något. 

"Män tog mig på brösten"

Det har gått drygt två månader sedan #metoo-kampanjen startade efter att ett antal kvinnor gått ut och berättat om hur de utsatts för övergrepp och trakasserier av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.

I Sverige blev vittnesmålen och uppropen om liknande incidenter snabbt många. 

Anja Pärson gick tidigt ut och stöttade #metoo-kampanjen och skrev själv under ett upprop av idrottskvinnor, #timeout. 

– Jag kände att det var självklart att vara med. Jag tror att det är jätteviktigt att alla som har ett känt namn gör något av det. Att man tar sitt ansvar och använder sitt namn. Sedan ska man så klart inte känna någon press att man måste ta ställning i vartenda ämne men just den här gången kände jag att det var viktigt. 

– Folk har skrikit länge i Sverige men i och med det som hände i USA med #metoo-hashtaggen har det blivit ett annat forum. Ett bredare sammanhang där man kan säga att nu är det nog. Det går inte fortsätta att tycka att kvinnan är mindre värd, eller stå på krogen och bröla till en tjej att "släpp till då!". Den kulturen måste bara bort.

Anja gick också ut på sin Instagram och berättade om hur hon själv blivit sexuellt trakasserad, att det under en tid av hennes karriär "blev en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst". 

– När det var som värst kunde jag inte gå ut här hemma i Umeå. Män kom fram och tog mig på brösten och på baken. Men det var även tillfällen på touren när det gick för långt, det kunde egentligen inträffa var som helst under de åren när det var som värst. 

"En av de värsta händelserna!

Anja resonerar kring varför hon utsattes för kränkningar och trakasserier: 

– Jag var ganska kaxig i media och kanske var det därför många män skulle testa mig, se om jag blev arg. 

Hon berättar vidare att hon ibland kunde låta männen krama henne – för att det snabbt skulle vara över.

– Då tog det 20 sekunder i stället för två och en halv minut att bli av med dem. För det var det enda jag ville, att bli av med dessa fulla män. Men det hände också att jag gick hem, när jag kände att det blev ohållbart. Oavsett var jag gick var det någon som tog på mig. 

Anja säger att tafsandet och de kränkande behandlingarna har minskat sedan hon slutade tävla men att det fortfarande inträffar. 

Filippa berättar:

– En av de värsta händelserna som jag varit med om var i somras när en onykter man kom fram och först sa att han ville ta en bild på Anja, men sedan också frågade mig om han fick pussa henne. 

– Jag blev så jäkla förbannad, dels för att det var så förnedrande mot Anja att han frågade mig när hon stod bredvid. Men också för att det tydligen inte räckte med en bild utan att han ville hångla också. När jag sa nej fick jag höra att jag var "så jävla tråkig och svartsjuk" för att jag inte lät honom pussa min fru. 

Tror ni att det kommer bli någon bestående förändring i samhället efter #metoo-vågen?

– Det måste det, det bara ska bli det. Men det krävs också att alla män engagerar sig i att förändra samhället vi lever i. Jag tror att det är viktigt att förstå att vår generation har en stor möjlighet att skapa en förändring just nu, så att de som kommer efter får det bättre.

"Behöver bara ett dygn där"

Kvällen innan vi ses har Anja och Filippa varit på en galamiddag i Stockholm men trots att resorna till huvudstaden är många finns det inga planer på att flytta dit. 

– Det är väldigt många kompisar som vill att vi ska flytta dit. Och för jobbets del skulle det underlätta mycket, Filippa skulle nog till och med få för mycket jobb.

Anja tittar på sin fru innan hon fortsätter. 

– Men vi behöver bara ett eller två i dygn i Stockholm för att förstå att vi inte kan bo där. Visst, man kan få natur och så där också men den harmonin som finns här uppe, den går inte att få där nere. 

– Som norrlänning säger jag så här: vi försöker vara så lite som möjligt i Stockholm. 

Anja Pärson och SportExpressens reporter Anna Friberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.