Efter SVT-nobben – Anja klar för rivalen

Anja Pärson är klar för Discovery Networks.
Foto: Mattias Bardå
Anja Pärson under tiden som aktiv.
Foto: Suvad Mrkonjic
Anja Pärson och hustrun Filippa Rådin.
Foto: Olle Sporrong

Anja Pärson ska göra comeback i vintersportsbevakningen – men inte i SVT.

SportExpressen kan avslöja att 35-åringen är klar som nästa profilnamn i Discovery Networks OS-satsning.

– Det känns som att de har stora visioner, säger Pärson.

Mellan 2018 och 2024 kommer de svenska OS-sändningarna att rattas av Discovery Networks. Tv-jätten, som bland andra rymmer Kanal 5 och Eurosport, gör sin OS-debut med 2018:s spel i Pyeongchang.

Flera tunga profiler har redan presenterats som klara för bolagets OS-team. Nu kan SportExpressen avslöja nästa värvning: alpinlegendaren Anja Pärson.

– Det ska bli jätteroligt att jobba med gänget på Discovery. Det känns som att de har stora visioner och vill jobba framåt, säger Pärson, som kliver på sitt jobb nästa vinter.

– Då kommer jag att jobba lite med införprogram och andra grejer, och sen så kommer jag att hoppa på under OS-säsongen och köra kommentering.

Anja klar för Discovery

Emir Osmanbegovic, sportchef för Discovery Networks och Eurosport, är nöjd med värvningen.

– Anja Pärson är en multibegåvad superstjärna med en otrolig vinnarskalle. Hon var outstanding som aktiv och efter karriären blev hon snabbt en av Sveriges mest kompetenta och hyllade tv-experter. Vi är fantastiskt glada att få välkomna henne till vårt OS-team, som redan nu ser oerhört spännande ut, säger Osmanbegovic.

"Vill ligga långt fram"

Och Pärson är redo för en utmaning.

– Jag tror att Viasat kommer att lägga det på en helt annan nivå under sommar-OS. Det kommer att bli mer och mer digitalt. Det krävs en helt annan rapportering än tidigare, med sociala medier och snabba klipp. Och Discovery vill verkligen ligga långt fram, säger Pärson.

– Jag vill locka fler tittare dit än vad vi hade under Sotji-OS. Förhoppningsvis har vi ett lag som levererar lite medaljer den här gången.

Det här blir första OS:et för Discovery – ni får ses som underdogs i sammanhanget. 

– När vi gick in i Sotji-OS med Viasat var det också den diskussionen. Det handlar i slutändan om att leverera kvalitet, att ta jobbet på stort allvar. Men jag förstår självklart debatten kring rättigheter. Det här är framtiden. Det kommer ständigt ske förändringar. Sedan är det sorgligt att SVT inte har samma konkurrenskraft när det gäller budget, men det är fantastiskt duktiga på det de gör.

"Hade ingen lust att jobba"

Senaste gången Pärson kommenterade sport var det i just SVT. Då valde kanalen att stoppa henne från Vinterstudion på grund av hennes kommersiella samarbete med företaget Caparol.

– Det finns många versioner om varför jag inte jobbat med tv. Men framför allt valde jag själv att vara ledig och hemma med mina barn. Vår son var ett år gammal då, så jag hade ingen lust att jobba.

Så det var mer än policybeslutet som låg bakom?

– Allt går hand i hand, men när vi satt i förhandlingar var jag väldigt tydlig med att jag ville vara mammaledig.

Men det råder inga hard feelings mellan dig och SVT? 

– Nej, absolut inte, det har jag inte med någon kanal. Jag har många kolleger på SVT som jag tycker om. Det är en relativt liten bransch där alla känner alla. Alla måste hjälpa alla, i slutändan är man väldigt beroende av varandra.

FAKTA

DE ÄR KLARA FÖR DISCOVERYS OS-SATSNING

Karin Frick, programledare

Jonas Karlsson, programledare

Roberto Vacchi, kommentator

Isabel Boltenstern, reporter

Per Elofsson, skidlegendar

Peter Forsberg, hockeyprofil

Anja Pärson, alpinexpert

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.