Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det har jag tänkt på – de säger ingenting”

Stenmark tvingades tävla i störtlopp för att ha chans på totala världscupen... Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
...något som Marcel Hirscher slipper Foto: EIBNER/EXPA/JOHANN GRODER / IMAGO/EIBNER EUROPA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Ingemar Stenmark. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marcel Hirscher. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST

ÅRE. Ingemar Stenmark vann den totala världscupen tre gånger. 

Marcel Hirscher har sju titlar – men behöver inte förhålla sig till samma regler som svensken.

– Varför ändrar de inte reglerna nu?, frågar sig Stenmark.

Ingemar Stenmark är Sveriges främsta alpina skidåkare genom tiderna. På ett sätt är han bäst genom tiderna även internationellt sett – svensken har som bekant fler världscupsegrar än någon annan: 86 stycken. 

62-åringen hann med att vinna den totala världscupen tre gånger under sin karriär – en siffra som kan te sig märklig i förhållande till antalet segrar. Österrikaren Marcel Hirscher har vunnit 68 gånger i världscupen, men tagit totalcupen hela sju gånger. 

Faktum är att när Stenmark var aktiv ändrades reglerna, just på grund av svenskens överlägsenhet. När Tärnaby-sonen vunnit totalen tre gånger infördes nya regler som sade att åkare som aspirerade på att ta hem den totala världscupen var tvungen att tävla i störtlopp. 

 

LÄS MER: Alpina VM i Åre - alla datum och tider du behöver 

 

Kritik från Ingemar Stenmark under VM i Åre

I september 1979 kraschade Stenmark svårt under ett träningsåk i Schnalstals-alperna, och lade störtloppsplanera åt sidan efter det. 

Under en medieträff i Åre under alpina VM påmindes Stenmark om det faktum att reglerna har ändrats igen, och att åkare som exempelvis Marcel Hirscher kan vara med och utmana om totalen trots att de bara kör storslalom och slalom. 

– Det har jag tänkt på! Varför ändrar de inte reglerna nu? De har absolut alltid velat göra det förut – men nu säger de ingenting, säger Stenmark. 

Han lägger dock till:

– Men det är inte viktigt nu. 

 

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

 

Stenmark vill inte kommentera OS till Sverige

Stenmark lyfter även fram Hirscher som en av sina favoritåkare under de senaste åren.

– Även om han gör misstag kan han komma tillbaka snabbt. 

Flera reportrar ville även veta vad skidikonen tycker om den Sveriges ambitioner att försöka få arrangera OS 2026, och den ansökan som lämnades in i januari. Men ingen fick reda på Stenmarks åsikt. 

– Jag har inga kommentarer, sa Stenmark med ett skratt.