Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är ett otroligt märkligt beslut”

André Myhrer ställer sig kritisk till att det inte körs några parallellslalomtävlingar den här säsongen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matts Olsson få köra parallellstorslalom, men förstår slalomåkarnas besvikelse.
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anna Swenn Larsson hade gärna kört i Hammarbybacken även den här säsongen.
Foto: GEPA PICTURES/ MICHAEL RIEDLER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Kristoffer Jakobsen om beslutet: ”Det är sjukt tråkigt att det inte blir av.”
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beskedet var tydligt: En större satsning på parallellslalom skulle göras. 

Resultatet blev dock ett helt annat. 

Herrarna har inte en enda parallellslalomtävling på hela säsongen. 

– Det suger riktigt hårt. Jag vet inte vad de håller på med, säger Kristoffer Jakobsen.

– Jag är besviken, jag vet inte varför man inte vill ersätta tävlingarna, säger André Myhrer. 

I samband med alpina VM i Åre i vintras föreslog det internationella skidförbundet, Fis, styrelse att den alpina kombinationen skulle försvinna och ersättas av individuell parallellslalom. 

Sedan kom en tvärvändning. 

Ett nytt beslut lät meddela att den alpina kombinationen skulle stanna kvar. Och de planerade parallellslalomtävlingarna ströks helt på herrsidan när såväl Stockholm som Oslo försvann från världscupsprogrammet. 

– Det är surt, det är två tävlingar jag haft bra chans på, säger André Myhrer och tillägger: 

– Jag är besviken på att det inte blir någon parallellslalom. 

Vilken förklaring har ni fått till beslutet?

– Att med de nya reglerna kommer de inte kunna klara av så många åkare i samma bana i Hammarbybacken och gällande Oslo har det varit en ekonomisk fråga. Men jag vet inte varför man inte vill ersätta tävlingarna. 

– Istället väljer de att satsa vidare på kombinationen som man någonstans sagt att man ska plocka bort, det är ett otroligt märkligt beslut skulle jag säga. Jag är kritiskt till det, säger Myhrer. 

Nya reglerna meningslösa

Nytt för i år var att parallellslalomen skulle vara tillgänglig för fler, genom kvaltävlingar. Något Kristoffer Jakobsen såg framemot, då han aldrig lyckats ta sig in i tävlingarna via sin rakning. 

Men i och med att Fis inte har lagt in några parallellslalomtävlingar i herrarnas program är de nya reglerna i sig meningslösa. 

– Jag tycker det är sjukt tråkigt för nu har de infört kval och jag hade äntligen fått chansen att köra. Så det suger riktigt hårt. Det är sjukt tråkigt att det inte blir av. 

Hur ser du på beslutet?

– De satsar inte på det, jag vet inte vad de håller på med. Det är tråkigt för oss herrar att de gör som de gör, men alla vet att Fis är emot ”dubbelpunchen” som de har och de är väl osugna på att hålla i sådana race, säger Kristoffer Jakobsen. 

Parallellstorslalomen finns kvar

På herrsidan kommer det den här säsongen att arrangeras två världscupstävlingar i parallellstorslalom i Alta Badia och Chamonix. 

– Det är lite synd att de inte får till det direkt. Att få mixen mellan slalom och storslalom. Sedan är jag glad att det är två parallellstorslalom, för det har gått bra för mig de senaste åren och är roligt att åka, säger storslalomåkaren Matts Olsson.  

På damsidan är två parallellslalomtävlingar och en parallellstorslalom inplanerat i årets världscup. 

Men inte heller här kör man i Hammarbybacken:

– Det är jättetråkigt. Hammarby har varit sjukt kul för oss åkare, det var en gryta med väldigt bra stämning. Men vi har i alla fall fortfarande kvar parallelltävlingarna, säger landslagets slalomstjärna Anna Swenn Larsson. 


Tre frågetecken inför säsongen enligt SportExpressens Nicolinn Törnmalm

Anna Swenn Larsson: Slog igenom ordentligt på hemma-VM i Åre i vintras då hon tog ett VM-silver i slalom. Är nu landslagets stora affischnamn efter att Frida Hansdotter valt att lägga av. Frågan är om 28-åringen har psyket som krävs för att fylla tomrummet och hantera den press hon nu fått på sina axlar. 


André Myhrer: Håller han en säsong till? Hade planer på att avsluta karriären i fjol, men kör nu vidare ett år till, 36 år gammal. Frågan är om han ett mästerskapsfritt år har motivationen som krävs för att slåss om världscupssegrar och matcha de yngre hungriga killarna i startfältet. En sak står dock klar, han behövs i det svenska landslaget nu när Mattias Hargin har lagt av. 


Estelle Alphand: Missade VM och stora delar av förra säsongen på grund av ett benbrott. Innan dess hann hon dock visa vilket stort framtidsnamn hon är. Har stor potential att bli en kommande svensk stjärna i flera discipliner. Frågan är om det lossnar redan i år? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.