Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför försvinner hon från ”Vinterstudion”

Maria Pietilä Holmner.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
André Pops, Johanna Ojala och Maria Pietilä Holmner i ”Vinterstudion”.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Maria Pietilä Holmner, 35, och ”Vinterstudion” går skilda vägar. 

Trots ett erbjudande från SVT om en fortsättning har 35-åringen valt att satsa på något nytt. 

Numera driver hon ett eget företag och jobbar deltid på Svenska skidförbundet. 

– Jag måste känna att jag kan ge 100 procent, så därför tackade jag nej till expertjobbet, säger den förra alpinstjärnan. 

När SVT presenterade truppen till vintersäsongen saknades ett namn. De senaste tre säsongerna har Maria Pietilä Holmner guidat tv-tittarna igenom alpintävlingarna. Men nu är det slut med det. För SportExpressen berättar Holmner om beslutet att tacka nej till SVT:s kontraktförslag. 

– Jag har gjort tre säsonger i SVT. Det var spännande och jätteroligt att få dela med mig av min erfarenhet. Jag kände att jag hade mycket att bidra från min tid då jag var aktiv. Nu blev det mer så att jag ville ha en ny utmaning och utveckla på ett annat sätt. Därför valde jag att inte fortsätta i ”Vinterstudion”. 

Hur gick diskussionen mellan er? 

– Jag har alltid sagt att jag ville testa nya saker när jag avslutar karriären. Jag hade lovat mig själv att inte knyta fast mig till något längre. Jag har alltid tagit det säsong för säsong. Nu kände jag att jag ville testa något annat och nytt. 

Holmner: ”Det är jättespännande”

Ville SVT förlänga? 

– Jag fick ett erbjudande men jag hade redan bestämt mig att det skulle bli min sista säsong. Jobbet inom skidförbundet fick jag efter det, så det har ingenting med varandra att göra. Jag kände att jag var klar, att jag inte hade något mer att tillföra. 

Den förra detta elitidrottaren berättar att hon i dag driver ett eget företag som behandlar ”olika idrottsfrågor”. 

– Sen jobbar jag deltid på skidförbundet. Jag sitter på en koordinatorsroll med elva grenar. Det är jättespännande att se hur det fungerar. Det är en annan sida från tiden man var aktiv.  

Vad ingår i ditt jobb inom skidförbundet? 

– Jag följer upp saker som kommunikation, marknad och utbildning. Jag har olika uppgifter, om till exempel grenar som behöver justeras eller projektledas. Det är inte så att jag har en tydlig uppgift. Jag jobbar nära Ola Strömberg (förbundsdirektör) så jag följer upp mycket av det han gör med sina projekt. 

Tror på succé för Nents skidsatsning

Den här säsongen är lite annorlunda när det gäller vintersport. Nent, med Viaplay i spetsen, har tagit över tv-rättigheter för längd- och alpintävlingar. SVT sänder förvisso vissa tävlingar, men inte alls lika många som förr. Maria Pietilä Holmner berättar att hon inte har fått någon förfråga om att jobba för Nent. 

– Det hade inte spelat någon roll för mig, för jag hade tagit beslutet redan. Jag måste känna att jag kan ge hundra procent så det hade inte varit aktuellt. 

Vad tror du om Nents skidsatsning? 

– Jag hoppas och tror att SVT och Nent kan lyfta varandra och öka konkurrensen. Jag tycker inte att man bör se det som något negativt. 

– Jag är säker på att Nent kommer att göra bra sändningar. Man ser redan nu hur de vässar saker och ting när det börjar dra ihop sig. Desamma gäller SVT. Jag tror att förändringar är obekväma när man inte är van. ”Vinterstudion” har alltid varit en trygghetspunkt för många, men en förändring är alltid annorlunda innan man vänjer sig. 

Under den aktiva karriären vann 35-åringen sex VM-medaljer, ett JVM-guld och totalt blev det tio pallplatser i världscupen. 

TV: Linn Svahn missar OS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.