Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslöjad av bilderna – andas in förbjuden gas

Foto: EIBNER/EXPA/SPIESS / IMAGO/EIBNER EUROPA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

För två helger sen tog han karriärens första världscupseger i storslalom. 

Nu ser Stefan Luitz, 26, ut att bli av med den.

Det internationella skidförbundet yrkar på att tysken ska diskvalificeras efter att han blivit påkommen med en förbjuden syrgasflaska under tävlingen, skriver AFP. 

Det var under världscuphelgen i amerikanska Beaver Creek som fallet uppmärksammades. 26-åringen tog hem storslalomtävlingen före storstjärnan Marcel Hirscher och fick för första gången i karriären ställa sig överst på pallen i världscupsammanhang. 

Då spreds bilder på tysken, där han sågs ta syrgas mellan det första och andra åket. Syrgas är inte dopingklassat, men förbjudet att bruka på tävlingsområdet, enligt skidförbundet Fis regler.

Något som Luitz missat.

– Att det nu kommer upp är lite oroväckande, speciellt att man gör det på tävling för det var det man inte ville ha. Det är jättesvårt att kontrollera på träning och sådant. Syrgas tar man ju för att återhämta sig bättre, sa SVT-experten Pernilla Wiberg för två veckor sen och fortsatte:

– Det är en etisk fråga för mig. Jag tycker inte det ser bra ut att det ser ut som att man ligger i en sjukhussäng med en syrgasmask.

Ångerfull: ”Ett extremt korkat beslut”

Kollegan Maria Pietilä Holmner:

– Det är oturligt. Men jag säger så här: man ska ha koll på reglerna, det ska inte få ske. Han hamnar i kläm och det blir en jätteolustig situation.

Nu yrkar Fis på att Luitz ska diskvalificeras och fråntas sin världscupseger från Beaver Creek, skriver nyhetsbyrån AFP. 

Nu har det tyska förbundet 15 dagar på sig att överklaga.

– Vi har två val. Antingen så accepterar vi det, eller så överklagar vi, säger det tyska förbundets ordförande Wolfgang Maier.

Förbundskaptenen Mathias Berthold har tidigare uttryckt sig ångerfullt.

– Vi, tränarna och läkarna, fattade ett extremt korkat beslut.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!