Anna Holmlund har flyttats från intensiven på Karolinska sjukhuset. Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÃÖNAnna Holmlund har flyttats från intensiven på Karolinska sjukhuset. Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÃÖN
Anna Holmlund har flyttats från intensiven på Karolinska sjukhuset. Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÃÖN
"Hon andas nu själv utan hjälp från respirator och all sövande medicinering har tagits bort", skriver skidförbundet i ett pressmeddelande. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN"Hon andas nu själv utan hjälp från respirator och all sövande medicinering har tagits bort", skriver skidförbundet i ett pressmeddelande. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
"Hon andas nu själv utan hjälp från respirator och all sövande medicinering har tagits bort", skriver skidförbundet i ett pressmeddelande. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Anna Holmlunds situation förbättrad

Publicerad

Läget för Anna Holmlund har förbättrats. Hon har nu flyttats från intensiven till en vårdavdelning.

Hon andas nu själv utan hjälp från respirator.

– Hon har fortfarande allvarliga skador på hjärnan, och hon har inte vaknat, säger landslagets läkare Jakob Swanberg.

Skicrossstjärnan Anna Holmlund kraschade den 19 december i italienska Innichen. OS-bronsmedaljören från 2014 har sedan dess legat nedsövd.

Först vårdades hon på sjukhus i Bolzano, men de senaste 11 dygnen har hon legat på neurointensivvårdsavdelningen på Karolinska Sjukhuset i Solna.

Nu kommer hoppfulla besked.

Svenska skidförbundet meddelar i ett pressmeddelande att Holmlunds tillstånd förbättras så att hon har kunnat flyttas från intensiven till en intermediärvårdsavdelning, en avdelning där patienter som kräver något mindre intensiv behandling vårdas.

Andas själv

Hon andas sedan söndagen själv utan hjälp från respirator.

– Det är en stegvis process som inleddes för några dagar sen. Till en början får man träna litegrann, ta egna andetag. Man vill att kroppens eget andningscenter ska ta över andningen, när man inte längre får andningen på konstgjord väg. Det är en process som oftast tar ett tag, säger landslagets läkare Jakob Swanberg.

Samtidigt har den sövande medicineringen tagits bort.

– Hon klarar sig nu utan den medicineringen. Men hon har fortfarande allvarliga skador på hjärnan, och hon har inte vaknat. Det är vad man brukar kalla för koma, säger Swanberg.

– Å ena sidan är det positivt att hon andas själv, och att hon inte blir stressad av att man tar bort den sövande medicineringen. Den andra biten är hjärnskadorna som påverkar hennes medvetande. Att hon inte vaknar och att det inte går att kommunicera med henne. Där finns det inget positivt besked.

Förbundet skriver att Holmlund tidigt drabbades av lunginflammation, men att hon nu återhämtat sig väl från den tack vare snabb och effektiv behandling.

"Det är jobbigt för dem"

"Upprepade avbildande undersökningar av hjärnan har gjorts och inga nya blödningar har konstaterats eller andra försämringar tillstött", skriver skidförbundet i pressmeddelandet.

Har ni bättre koll på vilken typ av hjärnskador hon drabbats av?

– Nej, inte mer specifikt. Man kan fortfarande inte göra någon individuell prognos. I det här läget är det bara att vänta och se hur det utvecklas, säger Jakob Swanberg.

Är familjen på plats?

– Familjen är där. Det är klart att det är fortfarande jobbigt för dem. Den stora skadebilden i kombination med ovissheten gör att det är jobbigt att hantera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag