Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Holmlund får egen lägenhet i Sundsvall

I juli månad kommer Anna Holmlund att flyttas till Sundsvall Foto: JOEL MARKLUND
Foto: GEPA PICTURES/ MATTHIAS HAUER

Anna Holmlund kommer att flyttas till en egen lägenhet i Sundsvall i sommar. Efter framsteg i rehabiliteringen kommer hon då att bo själv med hjälp av personliga assistenter. 

För SPORT-Expressen berättar hennes pappa Lars Holmlund om framtiden:

– Anna är allvarligt hjärnskadad. Men det är naturligtvis glädjande att hon kan kommunicera med oss, säger han. 

För fem månader sedan skadades Anna Holmlund allvarligt under en olycka i italienska Innichen. Skicross-stjärnan kraschade under ett träningsåk och fördes till sjukhus med hjärnskador. 29-åringen låg inledningsvis i koma, men kan nu kommunicera och föra enklare samtal

– Det går att kommunicera med Anna nu, men hennes tal är inte komplett än. Det kommer det att bli allt eftersom. Logopederna som jobbar med henne är fantastiskt duktiga, säger Lars Holmlund. 

Tillsammans med sin hustru Margareta har han spenderat mycket tid hos dottern på Danderyds sjukhus. 

– Det är 151 dagar i dag sedan olyckan och merparten av dem har jag och Margareta varit hos Anna i princip hela tiden. Och när vi inte har varit där har vänner och släktingar som hon känner väl varit där.

LÄS MER: Planen: Då ska Anna Holmlund skrivas ut från Danderyds sjukhus. 

Får egen lägenhet i Sundsvall

I juli kommer Anna Holmlund att flyttas till Sundsvall där familjen har fixat en lägenhet åt henne. 

– Vi har blivit väldigt väl mottagna av landstinget och kommunen här, så det ser vi framemot att Anna kommer att landa här. Hon kommer att ha en egen lägenhet och ska få personliga assistenter som får utrymme hos Anna. 

Innan olyckan bodde Anna Holmlund i Stockholm. Nu kommer hon att ha nära till familj och vänner. 

– Den nya lägenheten ligger väldigt bra. Det är promenadavstånd till landstinget med rehabilitering, promenadavstånd till habiliteringen, som är en annan del som blir aktuell, och ligger vägg i vägg med rygginstitutet som även har badbassäng. Så de tre institutionerna som Anna kommer att vara i kontakt med är runt henne. Hon kan i princip rulla med rullstol mellan de platserna, säger Lars Holmlund och tillägger:

– Både jag och min fru tillhör de positiva människor som försöker se möjligheterna och Annas möjligheter kommer att öka när hon kommer hem och får träffa syskonen och deras familjer. 

Oklar framtidsprognos

Anna Holmlund har nio syskonbarn som inte har kunnat träffa henne sedan olyckan. 

– De kommer inte in på sjukhuset i den miljö där hon är i dag, och det måste man respektera för de vill inte ha barnsjukdomar på en akutavdelning. Så det blir mycket enklare för oss och Anna när hon kommer hem så att hon får träffa hela familjen. 

Anna Holmlund kan ännu inte gå. När och om fler framsteg kommer att göras går inte att säga i nuläget. 

– Om man bryter benet vet man att man är borta i åtta månader och sedan kan man börja träna igen, men hjärnskador är något annat. Man vet inte om hon har kommit till sitt tak nu eller om hon kan utvecklas vidare. Till och med läkarna säger samma sak, vi ger ingen prognos säger de för alla hjärnskador är olika. Men vi hoppas hon får bra personliga assistenter nu som kan hjälpa till, säger Lars Holmlund.