I juli månad kommer Anna Holmlund att flyttas till Sundsvall Foto: JOEL MARKLUNDI juli månad kommer Anna Holmlund att flyttas till Sundsvall Foto: JOEL MARKLUND
I juli månad kommer Anna Holmlund att flyttas till Sundsvall Foto: JOEL MARKLUND
Foto: GEPA PICTURES/ MATTHIAS HAUERFoto: GEPA PICTURES/ MATTHIAS HAUER
 Foto: GEPA PICTURES/ MATTHIAS HAUER

Anna Holmlund får egen lägenhet i Sundsvall

Publicerad

Anna Holmlund kommer att flyttas till en egen lägenhet i Sundsvall i sommar. Efter framsteg i rehabiliteringen kommer hon då att bo själv med hjälp av personliga assistenter. 

För SPORT-Expressen berättar hennes pappa Lars Holmlund om framtiden:

– Anna är allvarligt hjärnskadad. Men det är naturligtvis glädjande att hon kan kommunicera med oss, säger han. 

För fem månader sedan skadades Anna Holmlund allvarligt under en olycka i italienska Innichen. Skicross-stjärnan kraschade under ett träningsåk och fördes till sjukhus med hjärnskador. 29-åringen låg inledningsvis i koma, men kan nu kommunicera och föra enklare samtal

– Det går att kommunicera med Anna nu, men hennes tal är inte komplett än. Det kommer det att bli allt eftersom. Logopederna som jobbar med henne är fantastiskt duktiga, säger Lars Holmlund. 

Tillsammans med sin hustru Margareta har han spenderat mycket tid hos dottern på Danderyds sjukhus. 

– Det är 151 dagar i dag sedan olyckan och merparten av dem har jag och Margareta varit hos Anna i princip hela tiden. Och när vi inte har varit där har vänner och släktingar som hon känner väl varit där.

LÄS MER: Planen: Då ska Anna Holmlund skrivas ut från Danderyds sjukhus. 

Får egen lägenhet i Sundsvall

I juli kommer Anna Holmlund att flyttas till Sundsvall där familjen har fixat en lägenhet åt henne. 

– Vi har blivit väldigt väl mottagna av landstinget och kommunen här, så det ser vi framemot att Anna kommer att landa här. Hon kommer att ha en egen lägenhet och ska få personliga assistenter som får utrymme hos Anna. 

Innan olyckan bodde Anna Holmlund i Stockholm. Nu kommer hon att ha nära till familj och vänner. 

– Den nya lägenheten ligger väldigt bra. Det är promenadavstånd till landstinget med rehabilitering, promenadavstånd till habiliteringen, som är en annan del som blir aktuell, och ligger vägg i vägg med rygginstitutet som även har badbassäng. Så de tre institutionerna som Anna kommer att vara i kontakt med är runt henne. Hon kan i princip rulla med rullstol mellan de platserna, säger Lars Holmlund och tillägger:

– Både jag och min fru tillhör de positiva människor som försöker se möjligheterna och Annas möjligheter kommer att öka när hon kommer hem och får träffa syskonen och deras familjer. 

Oklar framtidsprognos

Anna Holmlund har nio syskonbarn som inte har kunnat träffa henne sedan olyckan. 

– De kommer inte in på sjukhuset i den miljö där hon är i dag, och det måste man respektera för de vill inte ha barnsjukdomar på en akutavdelning. Så det blir mycket enklare för oss och Anna när hon kommer hem så att hon får träffa hela familjen. 

Anna Holmlund kan ännu inte gå. När och om fler framsteg kommer att göras går inte att säga i nuläget. 

– Om man bryter benet vet man att man är borta i åtta månader och sedan kan man börja träna igen, men hjärnskador är något annat. Man vet inte om hon har kommit till sitt tak nu eller om hon kan utvecklas vidare. Till och med läkarna säger samma sak, vi ger ingen prognos säger de för alla hjärnskador är olika. Men vi hoppas hon får bra personliga assistenter nu som kan hjälpa till, säger Lars Holmlund. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag