Anjas varning till Vonn – i jakten på Stenmark

Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: PETER KRÜGER / © BILDBYRÅN

Lindsey Vonn jagar Ingemar Stenmarks rekord - men missar världscupspremiären på grund av en knäskada.

Nu varnar Anja Pärson för att skiddrottningen kan riskera sin hälsa i jakten på rekordet. 

– Hon måste börja väga möjligheten: "Ska jag ha ett normalt liv efteråt", säger Pärson.

Lindsey Vonn är knäskadad och missar världscupspremiären i störtloppet i Lake Louise.

OS-mästarinnan kraschade under en träning och har fått beskedet att hon missar premiärveckans tävlingar.  

"Lake Louise har alltid varit mitt favoritstopp i världscupen och jag är förkrossad över att inte tävla där i år. Jag är nedslagen men inte utslagen", skriver hon på Twitter. 

34-åriga Vonn, som bestämt sig för att lägga av efter säsongen, har 82 segrar i världscupen. Målet nu är att slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar. 

Något som försvåras av skadan. 

Lindsey Vonn missar nämligen dubbla störtloppstävlingar och super G-premiären i Lake Louise, en backe hon skördat stor framgång i.

Genom åren har det blivit 18 världscupssegrar i Lake Louise. 

Nu tror Sveriges tidigare skiddrottning Anja Pärson att Lindsey Vonns sargade kropp påverkar hennes chanser att bli historisk.

– Jag tror att hon kommer gräma sig hela sitt liv om hon inte slår Ingemar för hon är så nära. Men om man tittar på hennes skadehistoria så blir det svårt. Orkar man inte så orkar man inte. Hon har legat på gränsen i väldigt många år och det gör att jag tror att det är ett svårt läge, säger hon. 


LÄS MER: Vonn: "En dröm att slå Stenmarks rekord"


Kan få ödesdigra skador

Anja Pärson, som vann 13 VM-medaljer och sex OS-medaljer innan hon la av 31 år gammal, känner igen sig i Vonns situation. 

– Jag var ju oerhört motiverad till att fortsätta försöka slå Kjetil André Aamodts rekord i medaljligan, säger Pärson. 

– Jag hamnade ju på 19 mot hans 20 och det känner jag att fasiken: "tänk om man orkat med att slå det rekordet". Det hade varit asballt att slå sådana saker och det tror jag driver henne. Men samtidigt om jag tror rätt om hennes knän så har hon snart inte möjligheten ens. Hon måste börja väga möjligheten: "Ska jag ha ett normalt liv efteråt". 

– Det var en av mina anledningar till att jag slutade, säger Anja Pärson. 

– Jag kände att jag hade ganska långt liv kvar och att risken var rätt stor på slutet att jag skulle skada mig så pass mycket att jag kanske inte skulle kunna spela fotboll med mina barn. Då började jag känna att det inte var värt det. Amerikaner är sköna på det sättet att de kör och tänker på konsekvenserna dagen efter, så det är frågan om vad hon gör.

Det finns också mentala hinder för Lindsey Vonn. Världen utanför skidåkningen kan vara så attraktiv nu att hon släpper fokuset på Ingemar Stenmarks rekord. 

– Hon har sagt att hon ska sluta efter den här säsongen, vilket gör att hon redan har ena foten utanför väskan och det gör det svårt. Och framför allt, hon har börjat skapa sig en enormt stor värld utanför idrotten så jag tror att hon är vid ett vägskäl, säger Anja Pärson.

– Men amerikaner är speciella när det gäller rekord. Om hon märker att det är otroligt viktigt och om det även är viktigt för henne själv att slå Ingemar så kommer hon fortsätta tills hon gör det. Men får hon en anledning, får hon en liten härlig morot från världen utanför, då tror jag att hon står där och avväger: "Vad fan ska jag göra?"


LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.