Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anja Pärson: "Vi bara garvade oss fram"

Anja Pärson och Filippa Rådin. Foto: Anna-Karin Nilsson
Paret gifte sig sommaren 2014. Foto: Emil Nordin
Anja Pärson berättar nu i "Anders och Gry med gäster" om kärleken till hustrun. Foto: Emil Nordin
Anja i skidbacken. Foto: Alain Grosclaude/Agence Zoom

Nu berättar Anja Pärson, 34, om våndorna när hon och Filippa Rådin blev ett par. Och avfärdar planerna på fler barn.

– Jag skulle gärna ha fler barn men jag vill inte ha logistiken, säger före detta slalomstjärnan i podcasten "Gry & Anders med gäster" i Mix Megapol.

I intervjun avslöjar Anja Pärson också:

# Första gången hon hade sex med Filippa.

# Likheterna med Zlatan.

# Planen att bli bäst i världen igen.

Gry Forssell om mötet med Anja Pärson

"Anja var superhärlig och kändes väldigt harmonisk och glad. Hon känns otroligt avslappnad och cool med allt intresse och ståhej kring henne och Filippa, även om jag kan tycka att det är märkligt att det ska bli en grej av en så självklar sak. De kan säkert vara till stor förebild och inspirerande för många. Jag blev själv väldigt förtjust i henne och hoppas jag får träffa henne snart igen".

Fixade en exklusiv OS-souvenir

Född: 25 april 1981 i Tärna församling.

Bor: Hus i Umeå.

Familj: Hustrun Filippa, 43, Elvis, 3,5 år, Maximilian, 9 månader, Emmi, 10.

Idrottsmeriter: 42 världscupsegrar, två totalsegrar i världscupen, 1 OS-guld, 7 VM-guld. Totalt 19 mästerskapsmedaljer. 2 bragdguld, Årets idrottskvinna två gånger och Victoriastipendiat.

Klubb som aktiv: IK Fjällvinden, Tärnaby.

Gör i dag: Egen företagare, föreläsare, expertkommentator och "bloggfru".

Så träffade hon sin blivande fru första gången: Vid ett besök i Filippas modebutik i Umeå. Anja behövde hjälp med kläder som satt bra.

Berättade om sitt förhållande i P1:s "Sommar" i juni 2012. Ett program som blev mycket uppmärksammat.

Om sig själv som mamma: "Lekfull men lite dåligt tålamod ibland. Vill gärna ha det på mitt sätt".

Hemliga OS-souveniren: Efter ett OS plockade Anja ner en exklusiv klocka från deltagarnas "hospitality room", och stoppade den i ryggsäcken. Hänger numera hemma på väggen.

Anja Pärson och Filippa Rådin, 43, är numera ett etablerat par. De gifte sig sommaren 2014 och har barnen Elvis, 3, och Maximilian, 9 månader, ihop samt Emmi, 10, från Filippas tidigare äktenskap.

De försöker leva ett normalt familjeliv med barnen, och det går ganska bra konstaterar Anja Pärson i intervjun med Anders Timell och Gry Forssell radioprofilernas podcast.

Anja, som knep 42 världscupsegrar och 19 mästerskapsmedaljer, varav ett OS-guld, under sin aktiva karriär, har så smått börjar lära lille Elvis stå på skidor. Bonusdottern Emmi är redan på gång att börja tävla i slalom.

– Då tänker jag shit, jag måste ju börja engagera mig som mina föräldrar gjorde. Hjälpa till att få in pengar till klubben så de kan köpa tröjor, hela kringgrejen med fika och så vidare.

Det har gått fyra år sedan Anja Pärson meddelade att hon lägger av med tävlandet. Ganska snart därefter föddes Elvis, vilket var bra tajmning, berättar hon för Anders och Gry i podcasten. Efter alla år som omhuldad stjärna var det bara att släppa sitt ego och fokusera på den nya lilla familjemedlemmen som pockade på uppmärksamhet.

"Hon sa rätt ut att hon älskade mig"

Anja har tidigare i en intervju med tidningen Mama talat om våndorna när hon och Filippa skulle berätta för omgivningen att de blivit ett par som älskade varandra. Det faktum att Filippa redan var gift och hade ett barn gjorde inte saken mindre komplicerad.

I radiointervjun berättar Anja Pärson om tiden när hon och Filippa gick från att vara nära vänner till något mer. Det var Filippa som tog första steget.

– Hon sa bara rätt ut att hon älskade mig. Jag plågade henne i en vecka fast jag visste, för jag var livrädd för känslan. Det man oroar sig för är resan framåt, ta det där steget framåt.

Men Anja, som också haft förhållande med en kille, fattade mod och bejakade känslorna. Hon och Filippa blev ett par.

Som nybörjare på området fick de prova sig fram. Här fanns inga skrivna regler.

– Jag och Filippa var otroligt öppna med varandra i våra tankar och vi skrattade mycket, förklarar Anja i radioprogrammet.

– När man har sex med en tjej första gången - det är kanske inte det mest bekväma, men vi bara garvade oss fram och hade jävligt kul. Vi tog det som det kom och skrattade mycket och var liksom inte instängda i våra egna tankar, berättar Anja Pärson öppenhjärtigt.

Sedan hon kom ut har frågorna blivit många. Men också de positiva reaktionerna i sociala medier där hon och hustrun medverkar flitigt.

Hemma i Tärnaby där Anja växte upp gör folk ingen större grej av att hon bildat familj med en kvinna. I intervjun säger Anja att hon och Filippa inte har uppgift om vilka donatorerna är till Elvis och Maximilian, men att barnen har rätten att ta reda på det om de vill.

"Det blev hysteriskt mottaget"

Anja Pärson berättar också att hon alltid varit envis och van att gå sin egen väg. Hon känner en del likhet med Zlatan Ibrahimovic i den bemärkelsen. De är födda samma år (1981) och började slå igenom ungefär samtidigt.

– Jag kommer aldrig att glömma när jag på en presskonferens inför mitt andra mästerskap fick frågan vad jag har för målsättning. Jag sa att jag ska dit och ta ett guld. Det blev hysteriskt mottaget. Journalisterna bad mig nästan be om ursäkt. Det var inte fint för en flicka att tro på sig själv så där, man skulle bara göra sitt bästa.

I dag är det fullt upp med trebarnsfamiljen där Filippa ägnar mycket tid åt att blogga. Både Anja och Filippa är företagare med mycket på agendan.

I Anjas framtidsplaner ingår att utveckla sig som föreläsare. Hon vill bli nummer ett där också, "världsmästare" som hon själv uttrycker det lite skämtsamt.

Annars är Anja Pärson inte främmande för att vara den som står i bakgrunden och pushar hustrun. Precis som Filippa fanns där när Anja låg ute på tävlingar i alpina världscupen och mästerskapen. Anja beskriver sin hustru som en idéspruta som alltid ger järnet.

Men några fler barn blir det inte, om Anja får bestämma.

– Nej, jag tror inte det. Jag skulle gärna ha fler barn men jag vill inte ha logistiken.